Φλορόνα και Δελτόμικρον

 

Του Πέτρου Αργυρίου

Φλορόνα και Δελτόμικρον. Έλα μπαναγίτσαμ, τι είναι πάλι ετούτα. Τι κακό μας βρήκε πάλι; 

Ας ξεκινήσουμε με το τι κοινό έχουν. Είναι λέξεις που εξάπτουν την φαντασία. Κι είναι παράγωγα της ροπής της δημοσιογραφικής αργκό και ασχετοσύνης προς νεολογισμούς που επιδιώκουν να συμπυκνώνουν σε μια ανόητη λέξη, περισσότερα από ένα πράγματα, συχνά, αρκετά διαφορετικά μεταξύ τους. Παραδείγματα είναι τα Grexit, Brexit, Lgbt.   

Με άλλα λόγια Βου και Α, ΒΑ, Μου και Α ΜΑ, ΜΑ και ΜΑ, ΜΑΜΑ. Δέλτα και Όμικρον, δελτόμικρον.

Τόσο απλά. Τα μήντια σας μαθαίνουν λεξούλες ωσάν να ήσταν νήπια. Άλλωστε η βρεφοποίηση ήταν επιδίωξη σε κάθε επιχείρηση πλύσης εγκεφάλου από την εποχή του MK Ultra. Δεν είναι υποχρεωτικό να ξέρετε τι ήταν αυτό, αλλά αν χρησιμοποιούσαν Ultrex για την πλύση εγκεφάλου, το πρόγραμμα θα λεγόταν ΜΚ Ultrex.

Κομίζουν κάτι καινούριο αυτές οι καινούριες λέξεις; Η Δελτόμικρον ή Ντέλμικρον και η Φλουρόνα ή Φλορόνα, πέρα από ότι μας έχουν κάνει τόσο φλώρους που φοβόμαστε πλέον ακόμη και άγνωστες λέξεις μόνο και μόνο επειδή μας είναι άγνωστες, σημαίνουν κάτι;

Ας ξεκινήσουμε από αυτό λοιπόν: Δεν πρόκειται για νέους, υβριδικούς ιούς. Αν έχεις μια γάτα κι ένα ψάρι στο ίδιο σπίτι, δεν σημαίνει ότι έχεις ένα γατόψαρο, αν και αυτό δεν αποκλείεται για τους ιούς. Και αν η γάτα φάει το ψάρι, πάλι δεν θα έχεις ένα γατόψαρο, ακόμη κι αν η ουρά του ψαριού εξέχει ανάμεσα στα δόντια της γάτας. Έτσι λοιπόν, φλουρόνα είναι ένας νεολογισμός που δεν περιγράφει κάτι το καινούριο, ως μηχανισμό τουλάχιστον. Ο νέος κορονοϊός βρέθηκε σε ασθενή στο Ισραήλ να συνυπάρχει με τον ιό της γρίπης. Αυτό είναι όλο κι όλο η φλορόνα. Μπορεί να σημαίνει βιολογικά κάτι ιδαίτερο και σπάνιο αυτό; Μπα. Σε κάθε λοίμωξη από ιό του αναπνευστικού, υπάρχει 13% πιθανότητα να υπάρχει συνλοίμωξη με άλλον ιό του αναπνευστικού. Περσινά ξινά σταφύλια λοιπόν κι όχι κακό φλουρί που μας έλαχε σε κακορίζικη βασιλόπιτα. Αναφέρεται λοιπόν απλά σε ένα μηχανισμό που ενώ έχει καταγραφεί εδώ και δεκαετίες περιγράφεται από τα μήντια ως κάτι το νέο και φαντασμαγορικό και πιθανόν, ΑΠΕΙΛΗΤΙΚΟ. Και τρομακτικό. Περισσότερο κι απ την ουρά του άτυχου και προσφιλούς σας ψαριού, ανάμεσα στα δόντια της λατρεμένης σας γάτας. 

Είναι όμως τόσο τρομερό; Και φοβερό; Η συνύπαρξη δύο ιών του αναπνευστικού στον ίδιο οργανισμό δεν είναι ότι πιο συχνό συμβαίνει, αλλά σπάνιο δεν το λες με τίποτε. Ο κυρίαρχος στον οργανισμό ιός, μπορεί να είναι ανταγωνιστικός απέναντι στον δεύτερο και να τον εμποδίζει ή μπορεί να διευκολύνει την ανάπτυξη του, ανάλογα με το ποιο είναι το ζευγάρι των ιών, σε ποια οικογένεια ανήκουν, περίπου όπως συμβαίνει και με τα παντρεμένα ζευγάρια. Ήδη, έχουμε μια ιδέα για το ποια είναι τα ζευγάρια αυτά ιών που ενισχύουν τον εταίρο τους και ποια τον εμποδίζουν. Οπότε η συνύπαρξη δύο ιών στο ίδιο σώμα, μπορεί να είναι κακό και για τους δύο ιούς, καλό για τον ένα και κακό για τον άλλο, καλό και για τους δυό τους, και αυτή η σχέση είναι που καθορίζει σε κάποιο βαθμό και την έκβαση της συνλοίμωξης. Όπως άλλωστε συμβαίνει και με ένα γάμο. 

Συνλοιμώξεις, όπως και κάποιοι γάμοι συμβαίνουν τυχαία, και τυχόν ανοσοανεπάρκειες στον οργανισμό τις ευνοούν, καθώς αυτός δεν μπορεί να πολεμήσει ούτε μια από τις δύο.

Το ίδιο συμβαίνει και με την συνύπαρξη δύο στελεχών του ίδιου ιού. Γιατί αυτό είναι η φοβερή και τρανή Δελτόμικρον. Σαν να λες ότι επειδή έχεις στην κατάψυξη ένα παγωτό Δέλτα κι ένα Έβγα, έχεις Δελτέβγα. Σε μια εποχή όπου συνυπάρχουν δύο κύματα, σε κάποιους οργανισμούς, κυρίως σε αυτούς που έχουν ανοσοανεπάρκειες, υπάρχει περίπτωση τα δύο στελέχη να συνυπάρχουν και μόνο να εικάζουμε μπορούμε για το ποια είναι ή έκβαση με δύο διαφορετικά στελέχη του κορονοϊού. Όπως εικάζουμε ότι η Όμικρον, προέκυψε από γενετικό ανασυνδυασμό με κάποιο ιό του κρυολογήματος, μάλλον επίσης κορονοϊό, όπου και πήρε ένα μικρό κομματάκι του. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ένας πολύ ηπιότερος ιός.

Έτσι, η Δελτόμικρον που δεν σημαίνει απολύτως τίποτε το καινούργιο ως βιολογικός μηχανισμός, μπορεί να οδηγήσει στην δημιουργία της πραγματικής Δελτόμικρον, δηλαδή ενός νέου στελέχους που θα έχει γονίδια και από την Όμικρον και από την Δέλτα. Βασικά, να οδηγήσει στην δημιουργία ακόμη και περισσότερων του ενός στελεχών, διαφορετικών μεταξύ τους, κάτι το οποίο είναι πιο πιθανό να συμβεί μεταξύ δύο παραλλαγών του ίδιου ιού, όπως η Όμικρον και η Δέλτα, παρά ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς ιούς, όπως ο ιός της γρίπης και ο νέος κορονοϊός.  

Έτσι είναι τα βιολογικά φαινόμενα. Δυναμικά.

Οι λέξεις Δελτόμικρον και Φλορόνα, είναι μια βλακεία και μισή και έχουν πολύ λιγότερη βαρύτητα από την λέξη πιτόγυρος ή αστακομακαράδα για πιο εκλεπτυσμένα γούστα που δεν γουστάρουν τζατζίκι στο πουκάμισό τους. Δεν ξέρουμε σε τι νόσο και σε τι έκβασή της θα μπορούσαν να οδηγήσουν. Το πιθανότερο είναι σε τίποτε το φοβερά δραματικό, αλλά τίποτε δεν αποκλείεται. Δεν ξέρουμε που θα οδηγήσουν την πανδημία τέτοια φαινόμενα ή τι συμβολή μπορεί να έχουν σε επόμενες πανδημίες.

Αυτό που ξέρουμε, είναι ότι αυτές οι δύο νέες λεξούλες περιγράφουν κάτι παλιό, ασχέτως αν αφορούν έναν σχετικά καινούριο ιό.

Και ξέρουμε ότι προκάλεσαν τρόμο, καθώς σε αυτές ο κόσμος είδε μια νέα απειλή, είτε αυτή αφορούσε την βιολογία ή την προπαγάνδα και τον ολοκληρωτισμό που οικοδομήθηκε πάνω της, με τους φόβους των δεύτερων να είναι βάσιμοι, αλλά άστοχοι προς αυτές τις δύο λεξιπλασίες της κακιάς ώρας.

Αυτές οι δύο λέξεις, βοήθησαν τους ειδικούς, να κερδίσουν λίγο περισσότερο τηλεοπτικό χρόνο και να φαίνονται παρά τις καταστροφικές παπαριές που ξαμολάνε δύο χρόνια τώρα, ειδήμονες μπροστά στην ασχετοσύνη των δημοσιογράφων από τα ΙΕΚ παρακμή. Επίσης βοήθησαν όλοι αυτοί η επιστημονικά αγράμματοι, μέσω σύντμησης, να εξοικονομήσουμε μερικά γράμματα, μιας και μαζί με τα rapid και τα PCR, ξεμένουμε κι από γράμματα για τις μεταλλάξεις του κορονοϊού. 

Πίστευε και μη, ΕΡΕΥΝΑ.

Αν δε, σκάσει η συνλοίμωξη γρίπης και Covid στην Φλώρινα κι αυτός Φλωρόνα θα λέγεται. Κι αν σκάσει στην Βερόνα, θα λέγεται ούτως ή άλλως Βερόνα.

Να κλείσουμε λοιπόν με μια λέξη, που κάποιοι από εσάς την τρέμετε από παιδιά: Σπανακόριζο. Βάλτε κι ένα μυδοπίλαφο δίπλα να φάμε, γιατί τις γιορτές έμεινα νηστικός με την δουλειά που κάνω, κι αφήστε τις Φλορόνες και τις Δελτόμικρον για τους άσχετους και τους δικούς τους γιδικούς.

Πηγή: agriazwa

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου