Ιεροεξεταστές στο όνομα του ''Διαφωτισμού''

 

Του Στάθη Σταυρόπουλου

Εν πρώτοις, οι παρ’ ημίν “Διαφωτιστές” νομίζουν ότι ο Βολταίρος είναι ποδοσφαιρική ομάδα. Όταν σκοράρει είναι υπέρ μας, και όσοι δεν είναι υπέρ μας είναι εναντίον μας. Ο Έλλην “Διαφωτιστής” είναι ένας καλός Ιεροεξεταστής που πηγαίνει στην πυρά τις απόψεις των άλλων, ενίοτε και τους ίδιους, ενώ, συχνά η ανθρωποφαγία του αρκείται στην ωμοφαγία.

Είναι λάτρης των δύο μέτρων και σταθμών, ήγουν τα εμά εμά και τα εσά εμά, λογοκρίνει φερ’ ειπείν τον Τραμπ αλλά είναι υπέρ της ελευθερίας του λόγου του Μπάϊντεν, όπως είναι και υπέρ των βομβαρδισμών, αρκεί αυτοί να είναι δημοκρατικοί. Πολλοί νομίζουν ότι ο Έλλην “Διαφωτιστής” είναι ένα κακέκτυπο του Ευρωπαίου ομολόγου του, καθ’ ότι οι καθ’ ημάς ευρωλιγούρηδες μιμούνται τους Ευρωπαίους με χρονοκαθυστέρηση δεκαετίας-εικοσαετίας και πάντως όχι αρκετά καλά. Πρόκειται περί ιστορικού λάθους! Καθ’ ότι ο Ευρωπαίος “Διαφωτιστής” είναι το ίδιο ιεροεξεταστής με τον δικό μας.

Ο Ευρωπαίος “Διαφωτιστής” απεχθάνεται τον λαϊκισμό και γι’ αυτό δεν ανησυχεί, μάλιστα εγκρίνει, τη διολίσθηση της αστικής δημοκρατίας προς τον αυταρχισμό, μάλιστα προς την τυραννίδα-τυραννία. Για τους Έλληνες και Ευρωπαίους “Διαφωτιστές” η Ιερά Εξέταση των Ιδεών είναι ένας κοινός τόπος όπου συναντώνται ο νεοφιλελευθερισμός και η ενσωματωμένη Αριστερά. Ένα Πραιτόριο στο οποίο συγκατοικούν οι κορυφαίοι εκπρόσωποι και των δύο ρευμάτων υπό τη μορφή του υπηρετικού προσωπικού των Δυνατών (οι οποίοι κατοικούν πλέον στα Ηλύσια) –ως άλλοι, και νέοι, θεοί!

Σε αυτούς τους θεούς προσφέρεται η τσίκνα από την πυρά των Ιεροεξεταστών όταν καίνε τις ιδέες που δεν γουστάρουν, όταν καίνε τον διάλογο, τον προβληματισμό, όταν αποδομούν χαρακτήρες και όταν η προπαγάνδα ψήνει στα κάρβουνα τα μυαλά των ανθρώπων – ή μάλλον των μαζών, διότι οι μάζες δεν περιέχουν ανθρώπους με το όνομά τους, ούτε έθνη, ούτε λαούς, οι μάζες περιέχουν πελάτες και δούλους.

Ο Ιεροεξεταστής του “Διαφωτισμού” αισθάνεται ξεχωριστός. Ανώτερος. Κάτοχος των κλειδιών της ομογενοποιημένης σκέψης, σκέφτεται όπως αυτή και αποτάσσεται με θεολογικό μένος ό,τι δεν ταιριάζει με τα στερεότυπα που μυρικάζει. Πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι διαθέτει το σθένος, ακόμα και τον φανατισμό του θρησκόληπτου εναντίον του αιρετικού.

Οι συστημικοί Ιεροεξεταστές

Όσον απεχθάνεται τον λαϊκισμό ο Ιεροεξεταστής “Διαφωτιστής” μας, τόσο λατρεύει τον πολιτισμό αρκεί αυτός να ’ναι ξένος προς τον λαό και τα προβλήματά του, αρκεί να ’ναι κρύος, να επιδοτείται, να μπουρδολογεί μεταμοντερικώς και να παραλογίζεται πολυπολιτισμικώς. Ο ήρωάς μας αισθάνεται με όλα αυτά κυρίαρχος και ασφαλής, συναντά το είδος του παντού, το ίδιο κυρίαρχο και ασφαλές, στα ΜΜΕ στα ΑΕΙ, στα κόμματα και στην κορυφή της κάθε εξουσίας, εκκλησιαστικής, οικονομικής και ακαδημαϊκής.

Ο Ιεροεξεταστής του “Διαφωτισμού” είναι υπέρ του συστήματος διότι είναι εναντίον του αντισυστήματος. Τώρα, αν το αντισύστημα είναι το “μακρύ χέρι του συστήματος”, ούτε ως εικασία απασχολεί κάτι τέτοιο το μυαλό του Ιεροεξεταστή  –”sancta simplisitas”το μυαλό του, και ότι ξεφεύγει από τον Κώδικα, είναι τουλάχιστον συνωμοσιολογία! Αριστοτέλης έρα και τα σκυλιά δεμένα (όταν δεν τα αμολάμε κατά των μαζών).

Τώρα, θα μου πείτε “Αριστοτέλης;” Βεβαίως! Κι αυτόν τον κατέχει ο Ιεροεξεταστής. Απ’ έξω κι ανακατωτά! Δεν έχετε προσέξει πως όταν μιλά ο “Διαφωτιστής” ενώ πιθανόν ο ίδιος να ’ναι ένας φτωχοδιάβολος, μιλά πάντα σαν τραπεζίτης; Όταν μιλά ο Ιεροεξεταστής “Διαφωτιστής”, μιλά το χρηματιστήριο, οι αλγόριθμοι, οι γκουρού της τεχνολογίας, ο Σημίτης, ο Μακρόν, η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, μιλά το Ευρώ, τα Μνημόνια, ο εκπλειστηριασμός του σπιτιού σας, τα χρέη σας, οι αμαρτίες σας, μιλάει το “πίστευε και μη ερεύνα” το σκάσε και πλήρωνε, μιλάει η κυρίαρχη ρητορική τριάντα ετών.

Σε μία γλώσσα πιασάρικη και κατανοητή, που δεν χρειάζεται αρχαία ελληνικά και λατινικά, ούτε τα ανθρωπιστικά γράμματα γενικώς, διότι στομώνουν τις “δεξιότητες” των παιδιών που θα καλύψουν θέσεις εργασίας των 615 ευρώ, ή θέσεις ανεργίας ή θέσεις μεγαλοστελεχών που θέλουν όλους τους άλλους στα 615 ευρώ ή στον εφεδρικό στρατό εργασίας. Κι επειδή νοιώθω αηδία και μόνον που τα γράφω όλα αυτά, θα κλείσω λέγοντας στους “Διαφωτιστές” που έκαμαν τον Διαφωτισμό Ιερά Εξέταση ότι η Ιστορία κινείται…

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου