Κι όμως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί και πρέπει να καταγγελθεί

 

Του Βενιαμίν Καρακωστάνογλου

Η μεταμεσονύκτια συνέντευξη του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου (ΑΝΤ1 TV), έβγαλε ειδήσεις! Η πορεία και αντιμετώπιση της πανδημίας, η οικονομική ανάκαμψη, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η στήριξη της κοινωνίας, αλλά και οι ενδεχόμενες πολιτικές και εκλογικές εξελίξεις μέσα στο 2022, ήταν τα κύρια θέματα της συζήτησης.

Στο σημείωμα αυτό όμως θα ασχοληθώ με την εξωτερική πολιτική στην συνέντευξη του πρωθυπουργού, και μάλιστα με το Μακεδονικό, που, υποτίθεται, “έκλεισε” οριστικά… με τις Πρέσπες! Ήδη, βέβαια, η ιστορική νομοτέλεια “εκδικείται” αυτούς που την αγνοούν κι έτσι οι πρωτεργάτες της καταστροφικής αυτής Συμφωνίας, τότε πρωθυπουργοί Α. Τσίπρας, Ζ. Ζάεφ και οι υπουργοί Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρώφ, βρέθηκαν σταδιακά εκτός εξουσίας!

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση του, που είχε εκφράσει και στη Βουλή στις 24.01.2019 (κατά τη συζήτηση για την κύρωση της Συμφωνίας) ότι η εκχώρηση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας στους Σκοπιανούς ήταν λάθος. Δήλωσε όμως ότι δεν έχει αντίρρηση για την κρατική ονομασία “Βόρεια Μακεδονία”. Επίσης, τόνισε ότι η Ελλάδα ως νομοταγής χώρα οφείλει να εφαρμόσει την κακή αυτή Συμφωνία, με βάση την συνέχεια του κράτους πέρα από κυβερνητικές αλλαγές.

Πάντως, δεν δέχθηκε την “προκλητική” ερώτηση του κ. Χατζηνικολάου, «τελικά κ. πρόεδρε, μήπως η Συμφωνία ήταν καλή;», που προφανώς προσπάθησε να τον παρασύρει να αποδεχθεί τους γνωστούς ισχυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΝΔ πρέπει να απολογηθεί γιατί καταδίκασε έντονα την “Συμφωνία των Πρεσπών” και την χρησιμοποίησε για να κερδίσει τις εκλογές!

Τί ισχύει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης ότι η Ελλάδα επιθυμεί την έναρξη της ενταξιακής διαδικασίας των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε μέσα απ’ αυτήν να επιδιωχθεί η ορθή εφαρμογή των όρων της Συμφωνίας. Τόνισε βέβαια, απαντώντας στον κ. Χατζηνικολάου, ότι τα σφάλματα της εκχώρησης της εθνότητας και της γλώσσας δεν διορθώνονται! Αυτή ήταν, κατά τη γνώμη μου, και η σημαντικότερη είδηση που έδωσε για το θέμα η συνέντευξη του πρωθυπουργού!

Ότι δηλαδή, παρά το ότι ήταν σοβαρό λάθος η παροχή στη γειτονική χώρα του εθνοτικού και γλωσσικού ονόματος Μακεδόνες-μακεδονική (και δυστυχώς και “Μακεδονία” στο άρθρο 7), η σημερινή κυβέρνηση, δεν πρόκειται να επιδιώξει την άρση αυτών των σφαλμάτων! Όταν μάλιστα πληθαίνουν καθημερινά οι παραβιάσεις των Σκοπίων του μοναδικού “αντισταθμίσματος” που πήρε η Ελλάδα με το σύνθετο γεωγραφικό όνομα “Βόρεια Μακεδονία”!

Το σκέτο “Μακεδονία” (και βέβαια το επίθετο “μακεδονικός”) βρίσκεται σε συνεχή, εσωτερική, αλλά και σε διεθνή χρήση, από την πλευρά του πολυεθνικού, κυρίως σλαβο-αλβανικού, κράτους στα βόρεια της Μακεδονίας μας. Όταν μάλιστα χρειάστηκε, υποκριτικά βέβαια, να απολογηθεί για τα “λάθη” αυτά ο κ. Ζάεφ όσο ήταν πρωθυπουργός! Θα ήθελα να υπενθυμίσω, λοιπόν, στον κ. πρωθυπουργό, ότι, όπως επισημαίνει ευθέως και ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλος, σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο του 2021 (constitutionalism.gr), το εξής:

Αν τα Σκόπια αμφισβητήσουν στο μέλλον την “Συμφωνία των Πρεσπών”, όπως απείλησε το αντιπολιτευόμενο (και κυβερνητικό στο παρελθόν κόμμα) VMRO-DPMNE, θέλοντας να ακυρώσουν τον γεωγραφικό προσδιορισμό “Βόρεια” από τον κρατικό της τίτλο, τότε βεβαίως η Ελλάδα δικαιούται, με βάση τα άρθρα 56 και 60 της Συνθήκης της Βιέννης (1969) για το Δίκαιο των Διεθνών Συνθηκών, να προβεί είτε στην καταγγελία της Συμφωνίας, είτε να αποχωρήσει από αυτήν, με όποια βέβαια προδικασία απαιτείται.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο SLpress


Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου