Τι «φιλεύσπαχνη» κυβέρνηση! Δουλειά εξ αποστάσεως με κορωνοϊό – 50% «ψαλίδι» στο ημερομίσθιο στην άδεια ειδικού σκοπού

 

Τι προβλέπει η κατάπτυστη κυβερνητική τροπολογία για εργαζόμενους με κορωνοϊό στον ιδιωτικό τομέα και για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν

Ακόμα και αν προσπαθούσε να σκεφτεί κανείς την πιο επιβαρυντική κι επικίνδυνη ρύθμιση για τους γονείς που τα παιδιά τους νοσούν από κορωνοϊό. αλλά και τους ίδιους τους νοσούντες εργαζόμενους από κορωνοϊό, δύσκολα θα μπορούσε να καταλήξει στην τροπολογία του υπουργείου Εργασίας!

Η κυβέρνηση πατώντας πάνω στην απαράδεκτη μείωση της καραντίνας στις 5 μέρες – και μετά επιστροφή στη δουλειά – κατασκεύασε το παρακάτω έκτρωμα (η τροπολογία στο τέλος του κειμένου):

Τηλεργασία ακόμα και για τους ασθενείς με κορωνοϊο. Συγκεκριμένα, για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα η κατάπτυστη τροπολογία προβλέπει ότι εάν νοσήσουν από κορωνοϊό θα δουλεύουν για πέντε εργάσιμες μέρες εξ αποστάσεως. Μάλιστα, επειδή η κυβέρνηση είναι και… φιλεργατική, «εάν αυτό δεν είναι εφικτό»  δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, να κάνουν χρήση ειδικής άδειας ασθενείας λόγω νόσησης από COVID-19.  Στην περίπτωση αυτή θεωρείται άδεια ασθενείας και εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις ως προς τον τρόπο πληρωμής από τον εργοδότη και επιδότησής της από τον ασφαλιστικό φορέα. Αυτό το «εφικτό» μπορούμε να φανταστούμε ποιος θα το καθορίζει. Μήπως ο εργοδότης; Μα πού να πάει το μυαλό των αρίστων σε κάτι τέτοιο…

Μέχρι τις 15 Απριλίου οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, που είναι γονείς (βρεφών, προνηπίων και νηπίων ή μαθητών έως Γ’ Γυμνασίου καθώς και παιδιών που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες  ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, καθώς και ατόμων με αναπηρία που είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας) θα εργάζονται εξ αποστάσεως μέχρι και πέντε εργάσιμες μέρες.

– Και σε αυτή την περίπτωση … εάν αυτό δεν είναι εφικτό δικαιούνται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, ειδική άδεια αλλά μόνο για τις τέσσερις πρώτες ημέρες! Η πέμπτη μέρα απουσίας θα χρεώνεται σε «οποιαδήποτε άλλη άδεια»! Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη άδεια δεν επιτρέπεται να χορηγείται όταν, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, έχει χορηγηθεί στον ίδιο γονέα οποιαδήποτε άλλη άδεια.

– Η κυβέρνηση, δε, είναι τόσο «άριστα» ευαίσθητη κοινωνικά που οι γονείς εργαζόμενοι, κατά τη διάρκεια της άδειας λαμβάνουν μόνο το 50% των αποδοχών τους, το οποίο κατά τις τρεις πρώτες ημέρες καταβάλλεται από τον εργοδότη και την τέταρτη ημέρα από τον ΕΦΚΑ.  

Καταλαβαίνετε τι σκέφτηκαν οι «άριστοι»; Να εξυπηρετήσουν όσο δεν πάει τους εργοδότες με τους εργαζόμενους να δουλεύουν και με κορωνοϊό… εάν είναι εφικτό! Κατά τα άλλα η προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η υγεία των πολιτών.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου