Σε εξέλιξη η εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα ΝΑΤΟϊκά σχέδια


Στον απόηχο του χτεσινού ΚΥΣΕΑ στην Αθήνα και της έκτακτης σύγκλησης του ΝΑΤΟικού Βορειοατλαντικού Συμβουλίου (ΝΑC) στις Βρυξέλλες στο επίπεδο των μόνιμων αντιπροσώπων (διπλωμάτες), ανώτατες στρατιωτικές πηγές, δίνοντας τη στοίχιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στους σχεδιασμούς του ευρωατλαντικού άξονα, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η χώρα έχει «συμβατικές υποχρεώσεις» και «συγκεκριμένα πρωτόκολλα αντίδρασης» τα οποία και τηρεί.

Αποτυπώνοντας την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια που είναι ήδη σε εξέλιξη παρά και τις προσπάθειες εφησυχασμού του λαού, σημείωναν ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις μετέχουν ήδη στη συγκέντρωση πληροφοριών και στο σχηματισμό εικόνας επί του πεδίου, π.χ. με τη φρεγάτα ΑΙΓΑΙΟΝ που επιχειρεί στο πλαίσιο της ΝΑΤΟικής αρμάδας SNMG2 ανεπτυγμένης ως είναι στη Μεσόγειο, όπως και το υποβρύχιο «ΜΑΤΡΩΖΟΣ» που επιχειρεί στην ίδια ζώνη στο πλαίσιο της γιγαντιαίας ΝΑΤΟικής άσκησης DYNAMIC MANTA, στο πλαίσιο της οποίας εικόνα αναμεταδίδει στα κεντρικά του ΝΑΤΟ και αεροσκάφος θαλασσίων επιχειρήσεων P3 που σηκώνεται από την Αεροπορική Βάση Ελευσίνας.

Κατά τα άλλα, οι ίδιες πηγές ισχυρίζονταν πως δεν έχει ζητηθεί προσώρας κάτι επιπλέον. Ενώ αφήνοντας επί της ουσίας ορθάνοιχτο αυτό το ενδεχόμενο, έλεγαν ότι οι όποιες αποφάσεις για χρήση π.χ. της Αλεξανδρούπολης, της Σούδας ή ό,τι άλλο (π.χ. μονάδες στη διάθεση της NATO Response Force – Δύναμη Απόκρισης του ΝΑΤΟ), θα πρέπει πρώτα να παρθούν σε πολιτικό επίπεδο.

Φυσικά, στο «επίπεδο» αυτό, τρέχει ήδη η κατάπτυστη Συμφωνία με τις ΗΠΑ, που μετατρέπει όλη τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και εφαλτήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, όπως άλλωστε δείχνει και η απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρουν 12 επιθετικά ελικόπτερά τους, που το προηγούμενο διάστημα είχαν μετασταθμεύσει στο Στεφανοβίκειο, στην Πολωνία.

Ενδεικτικό, μάλιστα, είναι ότι ο Στρατός Ξηράς θα προχωρήσει σε μια σειρά ασκήσεων μικρής κλίμακας σχεδόν σε όλο το εύρος των νομών Εβρου και Ροδόπης το επόμενο διάστημα. Εκδόθηκε, μάλιστα, και σχετική ΝΟΤΑΜ, η Α0525/22, με την οποία δεσμεύεται όλη αυτή η περιοχή στο διάστημα 1-28/3. Σύμφωνα με το υψόμετρο που αναφέρει η ΝΟΤΑΜ, ο εναέριος χώρος σε αυτές τις δύο περιοχές θα είναι κλειστός τις ώρες των ασκήσεων μέχρι το ύψος των 10.000 ποδών (περίπου 3.000 μέτρα), ύψος που αφορά κατά βάση ελικόπτερα.

Αρμόδιες πηγές, μάλιστα, δίνουν ως υπόβαθρο της κίνησης αυτής ότι πρέπει να δειχτεί στο ΝΑΤΟ η ικανότητα των ελληνικών ΕΔ ότι μπορούν να διασφαλίσουν την Αλεξανδρούπολη ως βατήρα των Αμερικανών προς την Ανατολική Ευρώπη και τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία!

Ολα αυτά στο πλαίσιο μιας τεράστιας συγκέντρωσης δυνάμεων στην Ανατ. Μεσόγειο, που βρωμοκοπάει μπαρούτι από τη μια άκρη έως την άλλη. Π.χ. στην Αδριατική πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τρούμαν», κοντά στην Κύπρο το γαλλικό «Σαρλ ντε Γκολ», ενώ στην ίδια ζώνη έχει αναπτυχθεί και το πανίσχυρο ρωσικό καταδρομικό «Ουστίνοφ» με πλοία συνοδείας. Αλλωστε, αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι όλο αυτό το διάστημα οι Ρώσοι έχουν τουλάχιστον 10 πλοία τους «στο νερό», χώρια όσες μονάδες τους σταθμεύουν στη Ναυτική τους Βάση στην Ταρτούς της Συρίας.

(Αρχική Πηγή: «Ριζοσπάστης»)


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου