Συνεργασία μεγα-Τραπεζών με εγκληματίες

 

Του Γιώργου Χ. Παπασωτηρίου

Αποκαλύφθηκε για μία ακόμα φορά ότι οι μεγα-τράπεζες συνεργάζονται με το έγκλημα. Αυτή τη φορά πρόκειται για το πελατολόγιο εγκληματιών της μεγάλης ελβετικής τράπεζας Credit Suisse, όπως αποκαλύπτεται από την τεράστια διαρροή εγγράφων που δημοσίευσαν μεγάλα ΜΜΕ(η Sueddeutsche Zeitung, οι New York Times και ο Guardian) και σχετίζονται με περίπου 30.000 πελάτες.

Η τράπεζα άνοιγε λογαριασμούς ή διατηρούσε λογαριασμούς για ανθρώπους που έχουν εμπλακεί σε βασανιστήρια, εμπόριο ναρκωτικών, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, διαφθορά και άλλα. Τα στοιχεία περιλαμβάνουν δεδομένα από το 1940 έως και την περασμένη δεκαετία.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην παραπάνω ελβετική Τράπεζα. Σε σημείωμα του 2012 γράφαμε:

«Τράπεζες και μαφία: Από πού άντλησαν ρευστότητα οι αμερικάνικες τράπεζες κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008; Από τα κεφάλαια του οργανωμένου εγκλήματος και, πρωτίστως, από τα χρήματα του εμπορίου ναρκωτικών. Αυτό είχε επιβεβαιώσει το 2009 ο ίδιος ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου του ΟΗΕ εναντίον των ναρκωτικών και του οργανωμένου εγκλήματος, Αντόνιο Μαρία Κόστα και αναπαράγει ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Ρομπέρτο Σαβιάνο σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στις 27 Αυγούστου συγχρόνως στους New York Times(με τίτλο: «Που κρύβει η μαφία τα χρήματά της;») και στη La Repubblica (με τίτλο: «το οργανωμένο έγκλημα αφεντικό της τραπεζικής οικονομίας»).

Η διατραπεζική αγορά άρχισε να χρηματοδοτείται συστηματικά από χρήματα που προέρχονταν από το εμπόριο ναρκωτικών, εμπόριο όπλων και άλλες παράνομες δραστηριότητες, σημειώνει ο Σαβιάνο. Έτσι, τα κεφάλαια του οργανωμένου εγκλήματος επωφελούνται από την ευρωπαϊκή και γενικά από την οικονομική κρίση της Δύσης για να εισέλθουν στη νόμιμη οικονομία. Για να «ξεπλύνει», δηλαδή, η μαφία το μαύρο χρήμα της. Έτσι, τα χρήματα από τα ναρκωτικά των χωρών της Λατινικής Αμερικής οδεύουν πανεύκολα πλέον στη Γουόλ Στρητ και στο Σίτι του Λονδίνου. Αυτή η εξάρτηση των τραπεζών από το ρευστό της μαφίας συνοδεύεται με την υποχώρηση της δίωξης του εμπορίου ναρκωτικών σε πολλές δυτικές χώρες, επισημαίνει ο Ιταλός ερευνητής.

Αξίζει να σημειωθεί, βέβαια, ότι το χρήμα του οργανωμένου εγκλήματος εξακολουθεί να λειτουργεί παράνομα και με την παραδοσιακή μορφή των παρατραπεζών, δηλαδή τοκογλυφικά. Στην Ελλάδα, επισημαίνει ο Σαβιάνο, επειδή ο συμβατικός τραπεζικός δανεισμός έχει περιοριστεί, ολοένα και περισσότεροι Έλληνες καταφεύγουν σε τοκογλύφους. Διάφορες πηγές ανέφεραν στο Reuters (πέρυσι) πως η παράνομη επιχείρηση δανεισμού στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 5 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο «τζίρος» τους έχει ενδεχομένως τετραπλασιαστεί από το 2009- κάποιοι χρεώνουν ετήσια επιτόκια που ξεκινούν από το 60%. Στην Θεσσαλονίκη, μάλιστα, η αστυνομία εξάρθρωσε μια εγκληματική συμμορία που δάνειζε με εβδομαδιαίο επιτόκιο μεταξύ 5 και 15% και προέβλεπε τιμωρίες για όσους δεν πλήρωναν. Σύμφωνα με το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, μεγάλο μέρος αυτής της παράνομης δραστηριότητας συνδέεται με συμμορίες από τα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το οργανωμένο έγκλημα κυριαρχεί επίσης και στην αγορά πετρελαίου στην Ελλάδα. Είναι γνωστή η παράνομη διακίνηση πετρελαίου στα διεθνή ύδατα. Επίσης, κάθε χρόνο διακινούνται καύσιμα, αξίας μέχρι και 3 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εκτιμάται δε ότι το 20% της βενζίνης που πωλείται στην Ελλάδα προέρχεται από τη μαύρη αγορά. Το λαθρεμπόριο βενζίνης όχι μόνο οδηγεί σε υψηλότερες τιμές αλλά στερεί και από την ελληνική κυβέρνηση εισόδημα το οποίο χρειάζεται απεγνωσμένα. Τούτων δοθέντων το ερώτημα που τίθεται είναι: προτίθεται η ελληνική κυβέρνηση να χτυπήσει το «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», να εξαρθρώσει τα παράνομα δίκτυα τοκογλυφίας αλλά και της παράνομης εμπορίας καυσίμων καθώς και τη διαπλοκή τους με νόμιμους οικονομικούς θεσμούς; Τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Και αν προστεθούν και τα χρήματα της φοροδιαφυγής, τότε ένα μεγάλο μέρος και μάλιστα δομικό της ελληνικής κρίσης και της χρηματοδότησης της Ανάπτυξης, θα αντιμετωπιστεί.»

https://gpapaso.blogspot.com/search...

*Σ.Σ. Η ανακοίνωση για τη φοροδιαφυγή «γνωστού κέντρου διασκέδασης» είναι αστειότητα μπροστά στο «μεγάλο παράνομο παιγνίδι».

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου