Τι σημαίνει το διάγγελμα Πούτιν και η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Δημοκρατιών του Ντονμπάς

 

Σε πρώτη φάση σημαίνει σημαίνει την οριστική «θανατική καταδίκη» των θνησιγενών συμφωνιών του Μινσκ ανοίγοντας το δρόμο νέων, επικίνδυνων εξελίξεων.

Η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των αυτοαποκαλούμενων «Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ» σημαίνει ταυτόχρονα την οριστική θανατική καταδίκη των θνησιγενών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες, ούτως ή άλλως, ουδέποτε είχαν εφαρμοστεί πλήρως από τις άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές μολονότι (στα λόγια) αντιμετωπίζονταν (συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας) ως ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση της κρίσης.

Οι συμφωνίες προέβλεπαν μεγάλο βαθμό αυτονομίας για τις δύο συγκεκριμένες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που είχαν κηρυχθεί μονομερώς ανεξάρτητες το 2014.

Μετά την αποψινή υπογραφή του διατάγματος αναγνώρισης της ανεξαρτησίας τους από τον Πρόεδρο Πούτιν, που προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμούς στο Ντονμπάς της Ανατολικής Ουκρανίας, δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής στην πρότερη κατάσταση καθώς φαίνεται πως ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο κλιμάκωσης της σφοδρής αντιπαράθεσης της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Επιπλέον, το διάταγμα Πούτιν ανοίγει εν δυνάμει το δρόμο ώστε να σταλούν (άγνωστο πότε) ρωσικά στρατεύματα στις αυτόνομες περιοχές, με το επιχείρημα πως παρεμβαίνουν για να προστατεύσουν τις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από το στρατό της Ουκρανίας και τις δυτικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί εδώ και πολύ καιρό με το πρόσχημα του «στρατιωτικού συμβούλου» στο ουκρανικό έδαφος.

Ένας Ρώσος βουλευτής, ο Αλεξάντερ Μποροντάι, πρώην ηγετικό στέλεχος του Ντονμπάς, δήλωνε χαρακτηριστικά τον Ιανουάριο στο πρακτορείο Reuters ότι οι αυτονομιστές, μετά από μια αναγνώριση, θα επιζητήσουν την βοήθεια της Ρωσίας, ώστε να εδραιώσουν τον έλεγχο των περιοχών των δύο κρατιδίων που βρίσκονται ακόμη υπό τον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων.

Είναι θέμα χρόνου να φανεί εάν και πώς ακριβώς θα γίνει κάτι τέτοιο.

Αντιδράσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο,Παρίσι

Στο μεταξύ οι αντιδράσεις σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσιγκτον εντείνονται.

Ήδη εκπρόσωπος της ΕΕ απόψε, μετά το διάγγελμα Πούτιν, προειδοποίησε με κυρώσεις όχι μόνον τη Ρωσία αλλά και οποιαδήποτε άλλη χώρα αναγνωρίσει την ανεξαρτησία των λεγόμενων Λαϊκω΄ν Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Στο Βερολίνο η υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε πως η αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας αναγνώριση από τον Πρόεδρο Πούτιν των αυτονομιστικών “λαϊκών δημοκρατιών” στην ανατολική Ουκρανία ακυρώνει εσκεμμένα τις προσπάθειες πολλών ετών στη μορφή της Νορμανδίας και του ΟΑΣΕ. Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα συντονιστούμε με τους εταίρους «ακυρώνει εσκεμμένα τις προσπάθειες πολλών ετών στη μορφή της Νορμανδίας και του ΟΑΣΕ. Θα αντιδράσουμε σε αυτήν την παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα συντονιστούμε με τους εταίρους».

Στο Παρίσι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε την σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως είχε προτείνει νωρίτερα και ο Ουκρανός ομόλογός του.

Οι αντιδράσεις στις ΗΠΑ Στον Λευκό Οίκο ήδη πριν την έναρξη του διαγγέλματος Πούτιν (διάρκειας άνω της μίας ώρας) ξεκίνησε έκτακτη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου Τζο Μπάιντεν,των υπουργών Εξωτερικών ¨Αντονι Μπλίνκεν και Άμυνας Λόιντ Όστιν παρουσία του επιτελάρχη στρατηγού Μαρκ Μϊλεϊ.

Το αμερικανικό δίκτυο CNN επικαλούμενο πληροφορίες από το Λευκό Οίκο μετέδωσε απόψε πως ο Αμερικανός πρόεδρος σχεδιάζει να επιβάλει νέες κυρώσεις στο εμπόριο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα έναντι των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Πράγματι, λίγη ώρα πριν τις 23.00 (ώρα Ελλάδας) η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι ανακοίνωσε την επιβολή οικονομικών κυρώσεων στις Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς ξεκαθαρίζοντας πως θα ακολουθήσουν στη συνέχεια διαφορετικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.


 Λέει επί λέξη η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου:

«Περιμέναμε μία κίνηση όπως αυτή από τη Ρωσία και είμαστε έτοιμη να απαντήσουμε αμέσως. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα εκδώσει σύντομα Εκτελεστικό Διάταγμα που θα απαγορεύει τις νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές από πρόσωπα των ΗΠΑ προς, από ή για λογαριασμό των λεγόμενων Λαϊκών Δημοκρατιών περιοχών της Ουκρανίας. Αυτό το εκτελεστικό διάταγμα έχει την δύναμη να επιβάλλει κυρώσεις σε οποιοδήποτε πρόσωπο αποφασίσει να ενεργήσει σε αυτές τις περιοχές της Ουκρανίας. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών θα δημοσιοποιήσουν περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο. Θα ανακοινώσουμε σύντομα επιπρόσθετα μέτρα σε σχέση με την σημερινή κατάφωρη παραβίαση των διεθνών δεσμεύσεων της Ρωσίας».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου: «Ας είμαστε σαφείς: αυτά τα μέτρα είναι ξεχωριστά από αυτά που θα ακολουθήσουν (σε βάρος της Ρωσίας) σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους σε περίπτωση που Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί η προσπάθεια του Λευκού Οίκου να προχωρήσει άμεσα στην ραγδαία (ακόμη μεγαλύτερη…) επιδείνωση των σχέσεων με τη Ρωσία, θέτοντας ως κόκκινη γραμμή την ενδεχόμενη εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ανατολική Ουκρανία.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου