Κατάρ: Μουντιάλ σε γήπεδα ποτισμένα με το αίμα χιλιάδων εργατών

 

Το Μουντιάλ στο Κατάρ θα γίνει σε γήπεδα που έχουν ποτίσει με το αίμα τους χιλιάδες εργάτες.

Σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο ZDF και στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, περίπου 15.000 ξένοι εργάτες έχουν χάσει τη ζωή τους στα εργοτάξια που υπάρχουν στο Κατάρ από το 2010, όταν η FIFA ανέθεσε τη διοργάνωση του Μουντιάλ στη χώρα αυτή.

Κανένα τηλεοπτικό κανάλι όμως δεν μιλάει γι’ αυτό, ούτε για τους 24.000 εργάτες-σκλάβους (έκθεση του «Business & Human Rights Resource Center») και τις τραγικές συνθήκες εργασίας στα υπό κατασκευή γήπεδα.

Ένας από τους νεκρούς είναι και ο 28χρονος Σαντζίμπ Ράγια, που δούλευε εκεί μαζί με τον πατέρα του και τον θείο του. Ήταν από το Νεπάλ και έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια των έργων, καθώς στα 28 του χρόνια υπέστη καρδιακή ανεπάρκεια από τα συνεχόμενα 12ωρα σε υψηλές θερμοκρασίες

«Δούλεψε μέχρι θανάτου… Μόχθησε δουλεύοντας 12 ώρες την ημέρα σε 40 βαθμούς Κελσίου… Αυτές οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για το θάνατο του γιου μου», λέει ο πατέρας του.

Αυτή η φρίκη θα μείνει κρυφή. Το «Business & Human Rights Resource Center» κάνει λόγο για εργαζόμενους που μένουν επί πολλούς μήνες απλήρωτοι, για 20ωρες βάρδιες με ελάχιστα διαλείμματα, για παρακράτηση των διαβατηρίων, για άκρως επικίνδυνες συνθήκες εργασίας. Γίνεται αναφορά για θανάτους εργαζόμενων από ανακοπή καρδιάς, λόγω των υπερβολικά υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην περιοχή.

Σ’ αυτές τις αρένες που είναι ποτισμένες με αίμα και θάνατο, θα ακουστούν σε λίγο οι πανηγυρισμοί του πλήθους για ένα γκολ!

Μίλησε κανείς για υποκρισία και αναλγησία;

Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου