Τι να έλεγε η Κυρά της Ρω που σαν σήμερα έφυγε ακούγοντας τον διαγωνισμό «φιλοαμερικανισμού» στη Βουλή;

 


Σαν σήμερα (13 Μαΐου) το 1982 έφυγε η «Κυρά της Ρω»…Συμπτωματικά η θλιβερή επέτειος έρχεται μία ημέρα μετά από τη συζήτηση στη Βουλή  για την ανανέωση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας…Τι θα σκεφτόταν η «Κυρά της Ρω» παρακολουθώντας αυτή τη συζήτηση;

Το ερώτημα έχει βάση νομίζουμε…Παρακολουθήσαμε ένα διαγωνισμό για το ποιος ήταν ή είναι πιο «φιλοαμερικανός», ποιος βελτίωσε περισσότερο τις σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ και ποιος εξασφάλισε τη μεγαλύτερη «προστασία». Χωρίς καμία αμφιβολία η σημερινή κυβέρνηση κέρδισε κατά κράτος τον διαγωνισμό με επιχειρήματα που ξεκινούσαν από την «ατάκα» του πρωθυπουργού που είπε «δεδομένοι φίλοι για να έχουμε δεδομένη στήριξη αν χρειαστεί», μέχρι το φοβερό επιχείρημα του ΥΕΘΑ που μας είπε μεταξύ άλλων ότι οι Αμερικανοί θα μας «φτιάξουν» και τα στρατόπεδα επισημαίνοντας ότι «μέχρι και γυμναστήριο θα φτιάξουν στο Στρατόπεδο «Γιαννούλη» πέραν όλων των άλλων. Αυτή λοιπόν η κοινή ανάπτυξη των υποδομών…»

Αν είναι να φτιάξουν και γυμναστήριο τι συζητάμε…

Ο ΣΥΡΙΖΑ είπε για τις «βάσεις που έβαλε στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις» και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εξελίσσεται σε κόμμα του «αστερίσκου» λέγοντας ότι διαφωνεί μεν ,ψηφίζει δε…

Η «Κυρά της Ρω» υπήρξε σύμβολο αντίστασης και εθνικής υπερηφάνειας… Η Δέσποινα Αχλαδιώτη από το 1943, μέσα στη γερμανική κατοχή ύψωνε την ελληνική σημαία κάθε πρωί στη Ρω… Το έκανε μέχρι το θάνατο της. Δεν περίμενε καμία υποστήριξη ακόμη και από ελληνικές κυβερνήσεις. Δεν της έλεγαν προφανώς τίποτα οι «ελληνοαμερικανικές αμυντικές συμφωνίες», γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι αυτή τη χώρα μόνοι μας θα την υπερασπιστούμε.

Καλές οι συμμαχίες, αλλά το…ιππικό που περιμένει το ελληνικό πολεμικό σύστημα να έρθει να …μας σώσει, δεν θα το δούμε ποτέ. Το έχουμε ζήσει ξανά και ξανά και το εξοργιστικό είναι ότι οι πολίτες το έχουν καταλάβει αλλά η πολιτική τους ηγεσία αρνείται να το παραδεχτεί…

Τώρα περιμένουμε την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και τη συνάντηση του με τον Μπάιντεν. Να ‘ μαστε σίγουροι ότι η επίσκεψη θα παρουσιαστεί ως μεγάλη επιτυχία. Ευχόμαστε η παρουσίαση να έχει σχέση  και με την πραγματικότητα και να μη μείνουμε…με το γυμναστήριο στο στρατόπεδο Γιαννούλη…

Ποια ήταν η Κυρά της Ρω

Με την προσωνυμία «Κυρά της Ρω» έμεινε στην ιστορία η Ελληνίδα πατριώτισσα Δέσποινα Αχλαδιώτη, η οποία επί σειρά ετών «φύλαγε Θερμοπύλες», υψώνοντας καθημερινά την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ρω των Δωδεκανήσων.

Γεννημένη το 1890 στο τουρκοκρατούμενο, αλλά ανθηρό οικονομικά Καστελόριζο, εγκαταστάθηκε το 1924 στη βραχονησίδα Ρω, όπου μαζί με τον σύζυγό της Κωνσταντίνο ασχολήθηκε με την κτηνοτροφία. Την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου προσέφερε αξιόλογες υπηρεσίες στις Συμμαχικές Δυνάμεις κατά την ιταλογερμανική κατοχή τής Δωδεκανήσου.

Από το 1943 ύψωνε κάθε πρωί την ελληνική σημαία, την οποία υπέστειλε με τη δύση του ηλίου, συμβάλλοντας στην ανάδειξη των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στη νησίδα αυτή, που βρίσκεται 3 ναυτικά μίλια δυτικά του Καστελορίζου και 3 ναυτικά μίλια από τα μικρασιατικά παράλια.

Για «τον πατριωτισμό της, το θάρρος και την εμμονή στην Ελληνική Ιδέα» τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο κατά την πανηγυρική συνεδρία τού σώματος στις 30 Δεκεμβρίου 1975.

Η Δέσποινα Αχλαδιώτη άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου, στις 13 Μαΐου 1982, σε ηλικία 92 ετών. Η κηδεία της έγινε με τιμές στο Καστελόριζο και η σορός της τάφηκε στη Ρω, κάτω από τον ιστό όπου καθημερινά ύψωνε την ελληνική σημαία. Στην κηδεία, που έγινε δημοσία δαπάνη, παρέστη ο τότε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αντώνης Δροσογιάννης.

Προς τιμήν της Κυράς της Ρω, τα ΕΛΤΑ εξέδωσαν τον Ιούλιο του 1983 γραμματόσημο με την προσωπογραφία της. 

Οι πληροφορίες για την Κυρά της Ρω από το https://www.sansimera.gr/biographies/1887

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου