Τι πολεμικό υλικό δίνει η Ελλάδα στην Ουκρανία;

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις η ελληνική κυβέρνηση πρόσφερε ένα φορτίο από 5.000 κατασχεμένα (από κύκλωμα λαθρεμπόρων μέσα στο οποίο εξέχουσα θέση είχαν και Ουκρανοί) καλάσνικοφ για τις ανάγκες του Ουκρανικού στρατού ανταποκρινόμενη άμεσα στις αμερικανικές παραινέσεις, απ τις πρώτες στιγμές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. 

Έκτοτε, οι «προσφορές» των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων σε πολεμοφόδια αποτελεί κεντρική πολιτική επιλογή και απαίτηση των ΗΠΑ. Μόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη διαθέσει σε «βοήθεια» πολεμικό υλικό αξίας άνω των 6 δισ. ενώ έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση ενός ποσού που ξεπερνά τα 33 δισ. για τον εφοδιασμό της Ουκρανίας με όπλα τελευταίας τεχνολογίας. 

Ο μηχανισμός μέσα από τον οποίο διοχετεύεται η δυτική βοήθεια στην Ουκρανία είναι απλός. Οι ΝΑΤΟϊκοί σύμμαχοι ξεστοκάρουν το πολεμικό υλικό που έχουν στις αποθήκες τους και το αποστέλλουν κυρίως μέσω Πολωνίας και Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη) στην Ουκρανία και στη συνέχεια ανανεώνουν το απόθεμά τους με νέες παραγγελίες στις αμερικανικές κατά κύριο λόγο πολεμικές βιομηχανίες.  

Στο πλαίσιο αυτού του ξεστοκαρίσματος η (αμερικανική) οδηγία παροτρύνει τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν στη διάθεσή τους όπλα σοβιετικής ή ρωσικής προέλευσης (κατά κύριο λόγο αντιαεροπορικά και τεθωρακισμένα) να τα προσφέρουν όλα στους Ουκρανούς και να ανανεώσουν το υλικό τους με νέες συμβατές (δηλαδή αμερικανικής τεχνολογίας) προμήθειες. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα διαθέτει ρωσικής τεχνολογίας αντιαεροπορικά (μεταξύ των οποίων και οι S-300) και τεθωρακισμένα BMP-1. Μάλιστα τα ρωσικά αντιαεροπορικά αποτελούν τη «σπονδυλική στήλη» της αεράμυνας των ελληνικών νησιών… 

Τις προηγούμενες ημέρες σε ρεπορτάζ (Καθημερινή) προβάλλεται η ετοιμότητα της ελληνική κυβέρνησης να προχωρήσει στην προσφορά των ρωσικής κατασκευής αρμάτων που διαθέτει η χώρα στην Ουκρανία και να προχωρήσει άμεσα στην ανανέωσή τους με προμήθεια νέων, δυτικής τεχνολογίας και συμβατά με το ΝΑΤΟΪκό οπλοστάσιο. 

Καθώς πλησιάζει η ημερομηνία επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και η συνάντησή του με τον πρόεδρο Μπάιντεν (και καθώς είναι γνωστό ότι πριν την πραγματοποίηση τέτοιων συναντήσεων έχουν συμφωνηθεί όλα όσα θα ανακοινωθούν ή θα πραγματοποιηθούν στο παρασκήνιο) μήπως είναι φρόνιμο η κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τι – από τον εξοπλισμό των ενόπλων δυνάμεων– έχει ήδη προσφέρει στην Ουκρανία και τι συζητά να προσφέρει επιπρόσθετα; 

ΥΓ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ προηγούμενων ημερών μόνο από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας έχουν απογειωθεί τουλάχιστον 7 μεταγωγικά αεροσκάφη με πολεμικό υλικό και προορισμό την Ουκρανία. Ποιο άραγε ήταν το φορτίο τους; 


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου