Οι Τούρκοι «φλυαρούν» αλλά το ερώτημα παραμένει: Τι σκοπεύει να κάνει η Αθήνα για τους κάνει να σιωπήσουν;

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

To «γαϊτανάκι» των επιθετικών δηλώσεων κατά της Ελλάδας από την Τουρκία, δεν έχει τελειωμό. Κάθε μέρα κάποιος Τούρκος κυβερνητικός αξιωματούχος «παίζει τη γνωστή κασέτα»που λέει:

«Αν δεν αποστρατιωτικοποιήσετε τα νησιά θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους»…

Σήμερα σειρά έχει ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι ο οποίος ανφέρθηκε συγκεκριμένα στο Καστελόριζο.

Μιλώντας στη Μιλιέτ ο Οκτάι είπε μεταξύ άλλων ότι «η Τουρκία κάνει υπομονή εδώ και 100 χρόνια» ζητώντας την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών. «Η Ελλάδα ή θα κάνει αυτό που λέμε ή υπάρχει και η προϊστορία όπως στις αρχές του 20ου αιώνα και στην Κύπρο. Η Ελλάδα ή θα αποστρατικοποιήσει τα νησιά ή θα αμφισβητήσουμε την κυριαρχία τους και όπου φτάσει». «Υπαρχουν νησιά που βρίσκονται κάτω από τη μύτη μας και στρατιωτικοποιούνται (σ.σ.Καστελόριζο)».

Η αναδημοσίευση των τουρκικών δηλώσεων ασφαλώς δεν μπορεί να αποφευχθεί, αλλά αυτό αφορά στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης που είναι υποχρεωμένα να τις αναμεταδίδουν.

Το θέμα είναι τι έχει αποφασίσει να κάνει η κυβέρνηση με την διαρκώς κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας, η οποία δείχνει ότι βασίζεται σε σχέδιο που περιλαμβάνει βεβαίως και τις εσωτερικές εξελίξεις στη γειτονική χώρα, αλλά δεν είναι αυτές το επίκεντρο της στρατηγικής του καθεστώτος Ερντογάν.

Από την ελληνική πλευρά γίνονται δηλώσεις επί δηλώσεων που ξεκινούν από το «δεν θα ακολουθήσουμε την Τουρκία στο παιχνίδι των προκλήσεων» και φθάνουν στην υπενθύμιση των «συμμαχιών» που δήθεν εξασφαλίζουν τη χώρα.

Η σύνοδος του ΝΑΤΟ έρχεται κι εκεί οι Τούρκοι καλλιεργούν το κλίμα για να θέσουν το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νησιών! Με λίγα λόγια η Ελλάδα που έχει «ματώσει» χρόνια τώρα για να αντιμετωπίσει την τουρκική επεκτατικότητα θα βρεθεί περίπου…κατηγορούμενη.

Η Ελλάδα όντως δεν έχει κανένα λόγο να απαντά σε κάθε Τούρκο αξιωματούχο που λέει τα ίδια και τα ίδια. Έχει υποχρέωση όμως να σταματήσει τις «νερόβραστες» δηλώσεις κατευνασμού και να καταστήσει σαφές και στους Τούρκους αλλά και στους «συμμάχους» μας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, ότι …η εποχή των δηλώσεων γενικώς τελειώνει! Και των προκλητικών δηλώσεων από την πλευρά της Τουρκίας αλλά και των γελοίων δηλώσεων και ανακοινωθέντων από Ευρωπαίους και Αμερικανούς. Η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια έχει κάνει πολλές «κόκκινες γραμμές» να «ξεθωριάσουν» και δεν έχει περιθώριο να κάνει ούτε μισό βήμα πίσω.

Για να είναι πειστική η ελληνική κυβέρνηση δεν αρκεί να δηλώσει την αποφασιστικότητα της, αλλά πρέπει και να τη δείξει. Και πριν βιαστούν οι υπουργοί του κ.Μητσοτάκη που «βομβαρδίζουν την Τουρκία» από τηλεοράσεως να δηλώσουν «δικαιωμένοι» να επισημάνουμε ότι η δήλωση  αποφασιστικότητας δεν γίνεται με τους βομβαρδισμούς. Σε αυτούς φθάνεις όταν έχει αποτύχει παταγωδώς το δόγμα αποτροπής σου.

Ας δείξει λίγο ενδιαφέρον η κυβέρνηση , ας ασχοληθεί σοβαρά και ας προετοιμαστεί σοβαρότερα με το πως θα αντιμετωπιστεί με «αυτοματοποιημένες» διαδικασίες η οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση. Έχει ενημερωθεί κάποιος για τους κανόνες εμπλοκής και την απελευθέρωση τους; Γνωρίζουν το θέμα οι κυβερνώντες; Έχει ενδιαφερθεί ο Α/ΓΕΕΘΑ να τους «ταρακουνήσει» ή ασχολείται μόνο με το πως θα αποστρατεύσει κι άλλους Αξιωματικούς των ΕΔ ; Αυτές τις ημέρες με αυτά ασχολείται…

Έχει σκοπό η κυβέρνηση να κάνει κατανοητό σε Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες ότι το «προκεχωρημένο φυλάκιο» που τους προσφέρει ο κ.Μητσοτάκης υπάρχει πιθανότητα να «αυτονομηθεί» για να υπερασπιστεί την ύπαρξη του ή θα περιμένουμε το …ιππικό να έρθει να μας σώσει, επειδή δείξαμε καλή διαγωγή;

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου