Το «πανηγυράκι των δις» και οι «πατριώτες των εξοπλισμών»! Γεγονότα και αριθμοί κατά των ψευδαισθήσεων

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

Το «πανηγύρι» που έχει στηθεί με τους εξοπλισμούς είναι άνευ προηγουμένου και που θα καταλήξει αυτή η υπόθεση είναι ένα ερώτημα… Η πρόσθεση των εξοπλιστικών δαπανών της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει ξεπεράσει πλέον και αυτές των κυβερνήσεων Σημίτη!

Εξοπλίζεται η χώρα όπως σπεύδουν να υποστηρίξουν κάποιοι , επιτιθέμενοι μάλιστα σε όσους τολμούν να εκφράσουν τον σκεπτικισμό τους για την άφρονα εξοπλιστική πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Για να μην πουλάνε λοιπόν ορισμένοι…εξοπλιστικό πατριωτισμό ας βάλουμε μερικά πράγματα στη θέση τους. Γεγονότα…

Η τελευταία μεγάλη αγορά για την Ελλάδα, έγινε το 2005 με την παραγγελία 30 αεροσκαφών F-16. Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ΥΕΘΑ ο Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος.Ήταν και παραμένουν τα πιο σύγχρονα αεροσκάφη F-16 της Συμμαχίας…Έχει σημασία γι ΄ αυτό το αναφέρουμε.

Η έναρξη της εποχής των μνημονίων «πάγωσε» κάθε είδους προμήθεια. Οι δανειστές «έπνιξαν» πρώτα απ ΄ όλα την Άμυνα της χώρας. Αρχίζοντας από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων το οποίο καταρράκωσαν και απαγορεύοντας να αγοράζουμε ακόμη και…κορδόνια για αρβύλες που λέει ο λόγος.

Παρόλα αυτά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι και επί Αντώνη Σαμαρά και επί Αλέξη Τσίπρα ΔΕΝ είχαμε το Oruc Reis να «σουλατσάρει» επί 82 ημέρες σε ύδατα ελληνικών συμφερόντων, ούτε έσπαγαν …τα ρεκόρ παραβιάσεων και υπερπτήσεων σε ένα 24ωρο ,όπως συμβαίνει τα δύο τελευταία χρόνια. Εντάσεις και επεισόδια υπήρξαν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να συγκριθούν με τα μαύρα χάλια της τελευταίας διετίας. Αυτά για όσους πιστεύουν ότι με …παραγγελίες μόνο θα αντιμετωπιστεί η Τουρκία. Κάπου αλλού έχει γίνει το λάθος…

Επόμενα σημαντικά «εξοπλιστικά βήματα» που περιέργως κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν είναι η ολοκλήρωση των υποβρυχίων 214 που παράτησαν στον Σκαραμαγκά οι Γερμανοί. Η απόφαση και το ρίσκο πιστώνεται στην κυβέρνηση Σαμαρά, με ΥΕΘΑ τον Δ.Αβραμόπουλο, Α/ΓΕΝ τον Ε.Αποστολάκη και ΓΓ του ΥΠΕΘΑ τον Αντώνη Οικονόμου. Αυτοί ανέλαβαν το ρίσκο για τα υποβρύχια 214 που μας δίνουν υπεροχή στο Αιγαίο.

Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναβάθμιση των αεροσκαφών P-3 ,την οποία επικύρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Η ίδια κυβέρνηση υπέγραψε και τον εκσυγχρονισμό των F-16 στην έκδοση Viper. Το militaire.gr ήταν από τα λίγα μέσα ενημέρωσης που είχε ασκήσει τότε κριτική στις επιλογές που έγιναν. Επιλέχθηκε να εκσυγχρονιστούν πρώτα τα πιο σύγχρονα F-16 του ΝΑΤΟ. Αυτά που είχαν αγοραστεί επί Καραμανλή-Σπηλιωτόπουλου! Παράδοξο. Επιπλέον το militaire.gr είχε αποκαλύψει το μέγα πρόβλημα που προέκυψε με τη συνεργασία του ραντάρ AESA που θα έμπαινε στα F-16 και του συστήματος αυτοπροστασίας ASPIS. Γράψαμε πάρα πολλά άρθρα για το θέμα. Η τότε αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ…πετούσε αετό και ασχολούνταν με τις ενδυματολογικές προτιμήσεις του ΥΕΘΑ Πάνου Καμμένου. Δεν έβγαλε τσιμουδιά!!! Τελευταία ενημέρωση για το θέμα του «τεχνικού προβλήματος» που σε άλλη χώρα θα είχε σταματήσει το πρόγραμμα; «Είναι απόρρητη η λύση», μας απάντησαν! Ίσως επειδή κοστίζει πολύ στους φορολογούμενους…

Από την εποχή της κυβέρνησης Σαμαρά, αλλά και στη κυβερνητική θητεία των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπήρξαν εισηγήσεις και σχέδια σοβαρών αξιωματικών για «συμμάζεμα» της Πολεμικής Αεροπορίας. Ο στόχος ήταν να επανέλθουν οι διαθεσιμότητες αεροσκαφών και όπλων σε πολύ υψηλά επίπεδα. Το κόστος του «συμμαζέματος» ήταν εύκολα διαχειρίσιμο. Δυστυχώς οι εισηγήσεις δεν έγιναν δεκτές…

Και φθάνουμε στην εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη και στην εξοπλιστική της ατζέντα που στην αρχή ήταν …κενή!

Το θέμα που έπρεπε να διαχειριστεί και ερχόταν από τα μέσα της δεκαετίας του …2000 ήταν οι νέες φρεγάτες για τον Στόλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη τίναξε στον αέρα την ελληνογαλλική συμφωνία το καλοκαίρι του 2020, επικαλούμενη…τα αναδρομικά των συνταξιούχων!

Για να εξευμενιστεί ο Ε.Μακρόν ανακοινώθηκε η αγορά των Rafale και αυτό ήταν μια εξαιρετική κίνηση! Ένα αεροσκάφος που άγνωστο γιατί οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν το συζητούσαν καν, εντάχθηκε στην ΠΑ, ενδυναμώνοντας τις επιχειρησιακές της ικανότητες. Έστω κι έτσι η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστώνεται την επιτυχία.

Λίγο αργότερα κι ενώ όλοι «μετέδιδαν» ότι η Ελλάδα θα αγοράσει τις «αμερικανικές αλουμινότρατες» για το Στόλο της, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την αγορά ακόμη 6 Rafale, χωρίς να ξέρει τίποτα ακόμη και ο Α/ΓΕΑ!

Η στρατηγική συμφωνία ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας και η μετωπική σύγκρουση Ουάσινγκτον-Παρισίων που προκάλεσε, ευτυχώς άλλαξε τα δεδομένα και το ΠΝ θα αποκτήσεις 3 φρεγάτες Belharra!

24 Rafale,3 υπερσύγχρονες φρεγάτες και προοπτική για την απόκτηση κορβετών για τον Στόλο! Η ενίσχυση ΠΑ και ΠΝ δεδομένη και θα περίμενε κάθε λογικός άνθρωπος, ότι θα γίνονταν οι απαραίτητες «διορθωτικές κινήσεις» για να επιλυθούν τα όποια προβλήματα στο υπάρχον οπλοστάσιο! Για παράδειγμα στα μεταγωγικά αεροσκάφη όπου υπάρχει πρόβλημα!

Αυτά όμως φαίνεται ότι …δεν πουλάνε για την κυβέρνηση ,ούτε μπορούν να γίνουν …βίντεο με το έμβλημα της ΝΔ, όπως έγινε με τα Rafale! Έτσι η κυβέρνηση την ίδια ώρα που με τη λίστα Πέτσα μοίραζε εκατομμύρια των εκατομμυρίων σε μέσα ενημέρωσης , «πάγωσε» τη συμφωνία για την υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27!!! Η τύχη των C-130 που θα μεταφερθούν για συντήρηση …στο Ισραήλ είναι αβέβαιη και στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση προτίμησε μία πανάκριβη συμφωνία -πάλι από το Ισραήλ- για εκπαιδευτικό κέντρο στην Καλαμάτα!

Και ο «εξοπλισμός» της χώρας…συνεχίζεται:

Ο Α/ΓΕΕΘΑ έφερε στη Βουλή πρόγραμμα προμήθειας αμφίβιων οχημάτων που δεν «τα σηκώνουν» με τίποτα οι καταπέλτες των αρματαγωγών! Το Σάββατο στο militaire.gr ναύαρχος που έχει περάσει και από τα αρματαγωγά λέει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα για όλα αυτά. Κόστος; 300 εκατομμύρια!

Έφεραν και πρόγραμμα 380 εκατομμυρίων δολαρίων (!!!) για την αγορά δύο αμερικανικών ΑΟΠΛΩΝ και ελεγχόμενων από αμερικανικό δορυφόρο UAV!

Κερασάκι στην τούρτα τα F-35 που κάποιοι αποφάσισαν ότι η Ελλάδα πρέπει να τα πάρει! Ποιοι και με ποιες διαδικασίες; Δεν θα αναφερθούμε στις θλιβερές φωτογραφήσεις του Α/ΓΕΕΘΑ και υπουργών της κυβέρνησης μπροστά το «προϊόν» αλλά θα υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν πολλοί ειδικοί που έχουν εκφράσει ανοιχτά τις διαφωνίες τους για τη χρησιμότητα αυτού του πανάκριβου σε αγορά και χρήση αεροσκάφους για την Ελλάδα. Πριν μερικές ημέρες είχαμε στο στούντιο του militaire.gr τον Υποπτέραρχο ε.α Δημ. Παντελάτο. Για το ίδιο θέμα έχει μιλήσει ο απόστρατος Αξιωματικός της ΠΑ Παναγιώτης Κουρής. Και οι δύο έθεσαν πολύ σοβαρά ζητήματα για το F-35. Θα απαντήσει η σημερινή ηγεσία της ΠΑ και η κυβέρνηση;

Όλα αυτά την ώρα που γίνεται γνωστό ότι η αύξηση του δημοσίου χρέους στο πρώτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση από το αντίστοιχο του 2021 είναι 13,5 δις!!!

Ας σιωπήσουν λοιπόν οι «πατριώτες των εξοπλισμών», γιατί όπως προκύπτει από τα στοιχεία οδηγούν τη χώρα ξανά σε αδιέξοδο χωρίς μάλιστα να την έχουν εξοπλίσει και όπως πρέπει…

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου