Ο Ερντογάν και το κατοχικό καθεστώς προωθούν αναγνώριση και τα Ηνωμένα Έθνη δεν τους κλείνει την πόρτα: Η Λευκωσία …κοιμάται!

 
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Του Κώστα Βενιζέλου

Το κατοχικό καθεστώς κατέθεσε στα Ηνωμένα Έθνη προσχέδιο χωριστής συμφωνίας για την «συμφωνία για το καθεστώς των δυνάμεων» – SOFA, κάνοντας ένα βήμα προς την κατεύθυνση της αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Με την κίνηση αυτή προβαίνει σε μια ακόμη ενέργεια, ένα ακόμη βήμα για μια επιδίωξη των τελευταίων χρόνων για να συνάψει χωριστή συμφωνία για την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα.

Υπενθυμίζεται συναφώς όλα ξεκινούν από την  ενόχληση της Τουρκίας έγκειται πρωτίστως στο γεγονός ότι η παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στηρίζεται στο ψήφισμα 186/64, που «τσιμέντωσε» την  Κυπριακή Δημοκρατία μετά την τουρκοανταρσία.

Κατάργηση ή εξουδετέρωση του ψηφίσματος, που είναι διαχρονικός στόχος της Άγκυρας ξεκινά με το ροκάνισμά του, που συστηματικά γίνεται εδώ και καιρό. Είναι ξεκάθαρο πως  η χωριστή συμφωνία προς την κατεύθυνση αυτή κινείται.

Η θέση της Τουρκίας είναι γνωστή. Πέραν τούτων προκύπτουν και μια σειρά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν από τα Ηνωμένα Έθνη.

  • Πρώτο, γιατί ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Οργανισμού, αρμόδιος για τις ειρηνευτικές επιχειρήσεις, Ζαν Πιερ Λακρουά συναντήθηκε με αξιωματούχο του κατοχικού καθεστώτος, τον «υπεξ», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου; Μια τέτοια συνάντηση συνιστά παραβίαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, που δεν επιτρέπει επαφές με την αποσχιστική οντότητα. Ο Ερτουγρούλογλου δηλώνει ότι εκπροσωπεί το κατοχικό καθεστώτος και με αυτήν την… ιδιότητα παρουσιάσθηκε.
  • Δεύτερον, γιατί ο αξιωματούχος του ΟΗΕ αποδέχθηκε και παρέλαβε το έγγραφο του ψευδοκράτους; Η παρουσία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο καθορίζεται το ψήφισμα 164 του 1964 και μόνο. Και για να αλλάξει πρέπει το θέμα να τεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου είπε ότι έδωσε ο ίδιος το προσχέδιο συμφωνία στον κ. Λακρουά, το οποίο τα Ηνωμένων Εθνών θα μελετήσουν και θα τους ενημερώσουν σχετικά σύντομα.

«Σύμφωνα με αυτές τις απαντήσεις, δεν θα διστάσουμε να λάβουμε οποιαδήποτε απόφαση χρειαστεί να λάβουμε. Ως (παράνομη) ’τδβκ’’ τους λέμε ξεκάθαρα ‘κοιτάξτε, για να ασκείτε τα καθήκοντά σας στα εδάφη της (παράνομης) “τδβκ” αυτός που θα δώσει έγκριση δεν είναι η ε/κ κυβέρνηση. Εμείς είμαστε’», είπε ο εκπρόσωπος της κατοχικής δύναμης και πρόσθεσε:

«Ήμασταν φιλόξενοι όλα αυτά τα χρόνια, είπαμε καλοπροαίρετα ότι σας δεχόμαστε φιλοξενούμενους, το επιτρέψαμε, αλλά τώρα τελείωσε. Λόγω της πολιτικής δύο ισότιμων κρατών και ισότιμου διεθνούς καθεστώτος, δεν θα μπορούμε πλέον να παρέχουμε αυτή τη φιλοξενία και πρέπει να υπογράψετε ξεχωριστή συμφωνία μαζί μας».

Μετά τη Νέα Υόρκη ο  Ερτουγρούλογλου μετέβη στην Ουάσινγκτον και συζήτησε το θέμα της άρσης πώλησης όπλων προς την Κύπρο, εκφράζοντας την αντίθεση της τουρκικής πλευράς.

Ανακοίνωση του παράνομου «υπεξ» αναφέρει ότι ο  Ερτουγρούλογλου συναντήθηκε με την Erika Olson, Αναπληρώτρια Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Είχε επίσης συνάντηση με Τούρκους δημοσιογράφους με έδρα την Ουάσιγκτον και παρακάθισε σε δείπνο με τον Τούρκο Πρέσβη εκεί, Μουράτ Μαρτζιάν.

Πηγή: hellasjournal.com

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου