Σσσς ! Η Ευρώπη κοιμάται...

 
REUTERS/Yves Herman

Του Μιχάλη Ψύλου *

«Η ενεργειακή κρίση θα βλάψει την ΕΕ όπως το 2009, αν η Ευρώπη δεν δράσει»: Στην προειδοποίηση αυτή προβαίνει το πρακτορείο Bloomberg στο κύριο άρθρο του. Η οικονομική ζημιά από τη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου συσσωρεύεται γρήγορα στην Ευρώπη και η κρίση κινδυνεύει να  αποδειχτεί χειρότερη από την  παγκόσμια χρηματοπιστωτικής. «Με την ύφεση σε ολόκληρη τη Γηραιά Ηπειρο να φαίνεται αναπόφευκτη, έρχεται ένας σκληρός χειμώνας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους εκτοξευόμενους λογαριασμούς ενέργειας», γράφει το αμερικανικό πρακτορείο.

Και η απάντηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης; Πολύ κάτω των προσδοκιών των ευρωπαίων πολιτών. Μετά από επτά μήνες πολέμου κι ακόμη περισσότερους ενεργειακής κρίσης, δεν αναμένεται ούτε αυτή τη βδομάδα να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις. Ούτε καν να υιοθετηθούν αποτελεσματικά εργαλεία  για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Η Κομισιόν αναμένεται αύριο να παρουσιάσει «μη ουσιαστικά μέτρα», περιορίζοντας την παρέμβασή της σε εκκλήσεις για μείωση της κατανάλωσης.

Πέντε χώρες –η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, το Βέλγιο, την  Πολωνία και  την Μάλτα ζητούν έστω και την 12η ώρα, να μπει και το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην ατζέντα της συνόδου των 27 υπουργών Ενέργειας , την Παρασκευή στις Βρυξέλλες.  «Η επιβολή πλαφόν θα βοηθούσε στην αναχαίτιση των πληθωριστικών πιέσεων που πλήττουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τονίζουν σε κοινή παρέμβασή τους οι «Πέντε». Οι χώρες του Βορρά όμως, με επικεφαλής τη Γερμανία και τους «δορυφόρους» της, απορρίπτουν κάθε συζήτηση για πλαφόν. Θέλουν να αφήσουν την ΕΕ στο έλεος της αγοράς και των κερδοσκόπων, δυστυχώς. Γιατί ο Βορράς έχει την οικονομική και δημοσιονομική άνεση να πληρώσει. Οσο για τον Νότο; Ποιος νοιάζεται;

Και όμως!  Το Bloomberg, με βάση ένα  μοντέλο της ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και οικονομίας, εκτιμά ότι αν οι επόμενοι χειμερινοί μήνες είναι σκληροί και οι τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να μοιραστούν αποτελεσματικά τις μειωμένες προμήθειες καυσίμων, η συρρίκνωση του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα μπορούσε να φτάσει στο 5%. Με απλά λόγια:  Η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται  μπροστά στην τρίτη μεγαλύτερη συρρίκνωση  του ΑΕΠ από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και όχι μόνο ο Νότος. Αλλά και ο Βορράς. Τα τέσσερα κορυφαία Ινστιτούτα Οικονομικών ερευνών της Γερμανίας, εκτιμούν ότι η χώρα θα μπει σε ύφεση το 2023.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποιεί επίσης ότι το 2023 θα είναι μια πολύ δύσκολη χρονιά από οικονομική άποψη, για την Ευρωζώνη. Και φυσικά, τα μηνύματα  της δραματικής ανόδου της ακροδεξιάς, που στέλνουν οι εξελίξεις στην Ιταλία, στην Σουηδία πριν λίγες βδομάδες, νωρίτερα στη Γαλλία, δεν φαίνεται να φτάνουν στις Βρυξέλλες. Προσοχή  να μην ξυπνήσουμε τους «υπνοβάτες» 

* Μιχάλης Ψύλος, psilosm@naftemporiki.gr

Πηγή: naftemporiki.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου