Μητσοτάκης-Σολτς: Σε αναζήτηση ακόμη μίας δήλωσης πληρωμένης με δις;

 

Του Πάρι Καρβουνόπουλου

«Η Αθήνα ζητά μήνυμα στήριξης για την τουρκική επιθετικότητα και το Βερολίνο συμβόλαια δις για εξοπλισμούς»! Αυτό είναι το κλίμα για την επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Ο.Σολτς στην Αθήνα. Το «έργο το έχουμε ξαναδεί» πολλές φορές με διαφορετικούς πρωταγωνιστές είναι αλήθεια. Ποτέ το τέλος δεν ήταν ευτυχές για την Ελλάδα που έπαιρνε κάποια ανούσια δήλωση κι έβαζε τους πολίτες της να πληρώνουν δισεκατομμύρια, συνήθως για όπλα που δεν αποδείχθηκαν απαραίτητα…

Το να ζητά η Γερμανία της «δημοσιονομικής πειθαρχίας» δισεκατομμύρια από την Ελλάδα για αχρείαστους εκσυγχρονισμούς αρμάτων μάχης είναι πέρα από κάθε λογική και αυτό δεν μπορεί να αναιρεθεί από το επιχείρημα που λέει «κάτι πρέπει να πάρει και η Γερμανία από την εξοπλιστική πίτα»! Έχει πάρει πάρα πολλά στο παρελθόν και η εμπειρία μας δεν ήταν και τόσο ευχάριστη από τη συναλλαγή. Δεν έχουμε ξεχάσει την περιπέτεια με τα υποβρύχια.

Σε ότι αφορά στην Ελλάδα είναι αποδεκτή η «καταδίκη» μας να δαπανούμε σημαντικά ποσά για εξοπλισμούς . Ο επιθετικός γείτονας που έχουμε δεν αφήνει περιθώρια. Όμως η κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να μετρά και το τελευταίο ευρώ γι΄  αυτές τις δαπάνες. Κάθε όπλο για το οποίο καλεί τους φορολογούμενους να πληρώσουν πρέπει να αποδίδει τα μέγιστα και να εξυπηρετεί πρωτίστως τις επιχειρησιακές ανάγκες των ΕΔ κι όχι την «εφεύρεση» της «εξοπλιστικής διπλωματίας» που σχεδόν ποτέ δεν λειτούργησε υπέρ μας.

Σε ότι αφορά στους Γερμανούς αλλά και γενικά τους «φίλους» Ευρωπαίους: είναι ντροπιαστικό να συνδέουν την αυτονόητη καταδίκη της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Τουρκίας όχι μόνο κατά της Ελλάδας με εξοπλιστικά συμβόλαια και χρήμα. Υποτίθεται ότι οι Ευρωπαίοι εκπροσωπούν και υπερασπίζονται τις δημοκρατικές αξίες. Είναι προκλητικό να παριστάνουν ότι δεν βλέπουν και δεν ακούν τι κάνει η Τουρκία στο Αιγαίο, στην ανατολική Μεσόγειο, στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού. Δεν μπορεί να μην ενοχλούνται από τις «εξωδικαστικές εκτελέσεις» που κάνει εκτός των συνόρων της , από τον αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του καθεστώτος Ερντογάν εντός της Τουρκίας ,από τις χιλιάδες φυλακίσεις, από τις διώξεις αθώων ανθρώπων.

Δεν είμαστε αιθεροβάμονες και δεν πιστεύουμε ότι οι «πολιτισμένοι δυτικοί» θα αλλάξουν. Στο μόνο που μπορούμε να ελπίζουμε είναι να αλλάξουμε εμείς . Να πάψουν οι κυβερνήσεις μας να επιλέγουν τις «εύκολες λύσεις» για τα προβλήματα εθνικής ασφάλειας της χώρας. «Εύκολη λύση» είναι να πείθεις τον εαυτό σου ότι μπορείς να κρυφτείς πίσω από οποιαδήποτε δήλωση στήριξης «συμμάχων και φίλων» ,πληρώνοντας την μάλιστα με πολλά δις. «Εύκολη λύση» είναι να «πουλάς παραμύθια» στους πολίτες σου ότι με «αμυντικές συμφωνίες» που σφραγίστηκαν με πανάκριβες παραγγελίες όπλων έλυσες το ζήτημα της εθνικής σου ασφάλειας. «Εύκολη λύση» είναι να μην προετοιμάζεις τη κοινή γνώμη για όσα πιθανόν προκύψουν και να δημιουργείς επίπλαστη ευδαιμονία ότι «όλα πάνε καλά» και δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος γιατί απλά «ανήκομεν εις τη Δύση»

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου