Ξεχαστηκαν τα Γερμανικα χρεη προς την Ελλαδα


Του Λεωνίδα Χρυσανθόπουλου *

Έρχεται ξανά ο Γερμανός Καγκελάριος. Όλα τα ΜΜΕ και κυβερνητικές πηγές ασχολούνται με την ημερήσια διάταξη των διμερών συζητήσεων που θα έχει ο Σολτς με τον Έλληνα Πρωθυπουργό. 

Πουθενά, μα πουθενά δεν αναφέρθηκε οτι οι συζητήσεις θα περιλάβουν το θέμα των Γερμανικών χρεών προς την Ελλάδα από τους Παγκοσμίους πολέμους.

1. Σφαγιάστηκαν 171.000 χιλιάδες άμαχοι Έλληνες σε εκτελέσεις η εκκαθαριστικές επιχειρήσεις, και 300.000 άνθρωποι πέθαναν από την πείνα. 1170 πόλεις και χωριά καταστράφηκαν. Η διακοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής αποφάνθηκε το 2016 οτι η Γερμανία χρωστάει στους συγγενείς των θυμάτων 107 δις ευρώ συν τόκους.
2.Για την καταστροφή των υποδομών της χώρας η Διάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων του 1946 υποχρέωσε την Γερμανία να καταβάλλει 7.1 δις δολάρια ΗΠΑ σε τιμές 1938.Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 108 δις ευρω  χωρίς τόκους.
3. Το 1946 η Ελλάδα παρέδωσε στην Γερμανία πίνακα με 8500 αρχαιολογικούς θησαυρούς και 460 πίνακες που είχαν κλαπεί από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Ουδέποτε επεστράφησαν.
4. Για το κατοχικό δάνειο που επέβαλλε η Γερμανία στην Ελλάδα το 1941 και που αργότερα μετετράπη σε κανονικό δάνειο - μάλιστα η Χιτλερική κυβέρνηση πλήρωσε δυο δόσεις -,το ποσό που οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα ανέρχεται από 100  μέχρι 500 δις ευρω ανάλογα με τα επιτόκια που χρησιμοποιούνται.

Αυτά οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα. Και αντί να μας πληρώνει τα χρέη, πληρώνουμε εμείς την Γερμανία στα πλαίσια των μνημονιακών μας υποχρεώσεων. Πόσο πιο ηλίθιοι μπορεί να είμαστε;
.
Ας απαιτήσουμε, όλοι οι Έλληνες, να δεχθεί η Γερμανία να ανοίξει συζήτηση για τα χρέη αυτά, πράγμα που αρνείται, και να φθάσουμε σε ένα διακανονισμό που να επιτρέψει στις ψυχές των σφαγιασθέντων να ησυχάσουν.

* Λεωνιδας Χρυσανθοπουλος 
Πρεσβης επι τιμη
24.10.22


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου