Ο Δενδιας στη λιβυκή κινούμενη άμμο

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Το ελληνικό ενδιαφέρον για τη Λιβύη είναι εύλογο για δυο λόγους: πρώτον γιατί (κάποια στιγμή) θα πρέπει να οριοθετηθεί η ΑΟΖ μεταξύ των δυο χωρών καθώς «μοιράζονται » θαλάσσιες περιοχές που οι επιστημονικές εκτιμήσεις χαρακτηρίζουν ως «ελπιδοφόρες» ως προς την πιθανότητα να περιέχουν πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Δεύτερον, γιατί η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία) που προσπαθούν να επηρεάσουν τις πολιτικές εξελίξεις σ αυτήν τη σπαρασσόμενη από εμφύλιο μέχρι και πριν λίγο διάστημα. 

Η Λιβύη, ουσιαστικά, παραμένει διχοτομημένη καθώς τα κέντρα λήψης αποφάσεων είναι δύο και βρίσκονται το ένα στην Τρίπολη το άλλο στη Βεγγάζη. Η προσωρινή κυβέρνηση της χώρας (Τρίπολη) πρόσφατα προχώρησε στην υπογραφή ενός μνημονίου με την Τουρκία, δίνοντας στην Αγκυρα  τη δυνατότητα να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε λιβυκές θαλάσσιες ζώνες. Το ίδιο κέντρο αποφάσεων στη Λιβύη έχει υπογράψει επίσης με τη Τουρκία και την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Τουρκία. Η εν λόγω Συμφωνία έχει απορριφθεί από την Αθήνα καθώς αγνοεί απόλυτα τα δικαιώματα σε ΑΟΖ των ελληνικών (Κρήτης, Ρόδου, Καρπάθου, Κάσου) νησιών. 

Παράνομο χαρακτηρίζει η ελληνική κυβέρνηση (αλλά και ο διεθνής παράγοντας) το πρόσφατο τουρκολιβυκό μνημόνιο για τις έρευνες καθώς η λιβυκή κυβέρνηση είναι προσωρινή και δεν έχει δικαίωμα σύναψης συμφωνιών που μπορούν να δεσμεύσουν μακροπρόθεσμα τη χώρα. 

Το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στη Λιβύη είναι εύλογο και γι αυτό ο Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί σήμερα την επίσκεψη στη χώρα. Επιδίωξη του ΥΠΕΞ είναι να αποκαταστήσει διαύλους επικοινωνίας και με τις δύο «συνιστώσες» (δηλαδή την Τρίπολη και τη Βεγγάζη) της πολιτικής ισχύος στη Λιβύη.  

Γι αυτό ο Νίκος Δένδιας είχε συμφωνήσει να συναντηθεί στην Τρίπολη με τον Πρόεδρο Μένφι.  Όχι όμως και με την Λίβυα υπουργό εξωτερικών (της προσωρινής κυβέρνησης) που είχε υπογράψει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο  και έσπευσε να υποδεχτεί τον Ελληνα ομόλογό της στο αεροδρόμιο της Τρίπολης.  

Γι αυτό και ο Ελληνας υπουργός ματαίωσε, τελικά την επίσκεψή του στην Τρίπολη, συνεχίζοντας τις επαφές του στη Λιβύη με τον έτερο πόλο εξουσίας της χώρας, στη Βεγγάζη.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου