Χειμώνιασε για τα καλά *

 

Tο μικρό δώρο του καιρού με τις υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες τελειώνει, και ο Δεκέμβριος μας δείχνει τα «δόντια» του. Πράγμα τελείως φυσιολογικό άλλωστε – μόνο που η τσέπη μας και το βαλάντιο του καθένα δεν φθάνει για να ζεσταθεί ο κόσμος.

Η γιορτινή ατμόσφαιρα με τους χριστουγεννιάτικους στολισμούς δεν μπορεί να καλύψει πολλούς δρόμους και περιοχές που δεν φωτίζονται τα βράδια, μάλλον για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας. Δεν μπορούν καν να «ζεστάνουν» τις καρδιές και τη διάθεση των ανθρώπων. Σε ώρες αιχμής, οι φτωχοί, στοιβαγμένοι σε λεωφορεία και μετρό, είναι κουρασμένοι ή κολλημένοι στο κινητό τους –μερικοί κατάκοποι κοιμούνται– και όλοι βιάζονται να φθάσουν στο προορισμό τους, μάλλον στο σπίτι τους-καταφύγιο με τις πολλές και εκκρεμείς ελλείψεις.

Ο καλός μας πρωθυπουργός, από το Λονδίνο, και μάλιστα στα αγγλικά, εξήγγειλε την προεκλογική του εκστρατεία, κι έτσι η χώρα έχει μπει σε προεκλογική περίοδο. Το 2023 θα έρθει φορτωμένο με βουλευτικές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Ο ίδιος καλός πρωθυπουργός μίλησε για δύο βουλευτικές διαδικασίες, και θέλει άλλη μια αυτοδυναμία με 37-38% για να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του, για το καλό όλων μας. Το παραμύθι πάει σύννεφο.

Αλλά και σύσσωμη η αντιπολίτευση, μεγάλη και μικρή, φουλάρει τις μηχανές της εκλογικής προετοιμασίας. Μέχρι τις γιορτές πρέπει να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες. Άλλο παραμύθι και από δω μεριά για τον κόσμο. Τον κόσμο που ξέρει, και δεν πιστεύει ότι κάτι θα αλλάξει προς το καλύτερο με τα όσα έχει στο DNA του το πολιτικό μας σύστημα.

Λίγο ή πολύ κρύο, χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα κι ανάγκη λίγο να ξεχαστούμε, προεκλογικά στολίδια και λογύδρια, όλα αυτά δεν αρκούν για να είμαστε κάπως ήσυχοι. Να θυμίσουμε τους λόγους (ακόμα κι αν γινόμαστε δυσάρεστοι): όλα τα μέτωπα είναι ανοικτά, πολεμικά, οικονομικά, ενεργειακά, πληθωρισμού και φτωχοποίησης, αδιάκοπης ιδιωτικοποίησης και παράλληλης διάλυσης δημόσιας υγείας και παιδείας. Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται, ο Ερντογάν ετοιμάζεται να εισβάλει με άρματα στη Βόρεια Συρία ενώ βομβαρδίζει ανενόχλητος θέσεις των Κούρδων μαχητών –με την ανοχή ΗΠΑ, Ε.Ε. και Ρωσίας– και καταστρώνει κι άλλα πολεμικά σχέδια για τη Ν.Α. Μεσόγειο και το Αιγαίο.

Η «πολεμική οικονομία», οι περικοπές και η εκτίναξη των τιμών δεν ανακόπτονται με την κοροϊδία του «καλαθιού νοικοκυριού». Οι τιμές χορεύουν τον δικό τους ρυθμό, η αισχροκέρδεια φουντώνει. Τα κόκκινα δάνεια έχουν ήδη πουληθεί στα funds και τα «κοράκια» ετοιμάζονται να αρπάξουν τις περιουσίες των δανειοληπτών. Το προεκλογικό ντεκόρ θα έχει μια ενισχυμένη από τα ίδια: διαξιφισμούς, καλλιτέχνες και αθλητές στα ψηφοδέλτια, υποσχέσεις, αγκωνιές, σκάνδαλα και τεχνητή ένταση, ενώ όλοι σχεδόν έχουν αποδεχθεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο οφείλουν να κινηθούν αν θέλουν να έχουν μια θέση στα οφίτσια των επερχόμενων εξελίξεων.

Το χειρότερο είναι ότι δεν φαίνεται φώς και ελπίδα από πουθενά. Δεν υπάρχει κάποιο κίνημα ή κάποιο εγχείρημα αξιόλογο που να εμπνέει ή να δίνει κουράγιο στους πολίτες. Οι πολίτες μόνοι τους, όπως μπορούν, θα περάσουν το χειμώνα, θα γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, θα κλείσουν τα αυτιά στις ψεύτικες προεκλογικές εξαγγελίες, πιθανά να τιμωρήσουν κόμματα και πολιτικούς που τους κοροϊδεύουν βρίσκοντας κάποιο τρόπο, αλλά δεν περιμένουν τίποτα παραπάνω. Λαθροβιούν όπως μπορούν και ανησυχούν για τα χειρότερα. Αν στοιχημάτιζαν, θα πόνταραν ότι μάλλον θα χειροτερέψουν τα πράγματα…

Εκτός αν βρουν τρόπο να ακουστεί ποικιλοτρόπως η δυσφορία, η αγανάκτηση, η αηδία, η απόγνωση για την ανοικτή κοροϊδία που υφίστανται. Εκτός αν βρουν τρόπο να δώσουν οι ίδιοι ζωή σε ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που να εκφράζει αντίσταση και νέα συνείδηση.

* editorial από τον 'Δρόμο' του Σαββάτου 3.12.2022

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου