Η πρωτάρα Εύα και οι μπουνταλάδες του Κατάρ

 

Της Μαρκέλλας Καβαλιεράτου
 
Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και μία από τις αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Εύα Καϊλή συνελήφθη από τις εισαγγελικές αρχές του Βελγίου με τις κατηγορίες της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Μαζί της συνελήφθησαν άλλα τρία άτομα, όλοι Ιταλοί, μεταξύ των οποίων ο σύντροφος τής Ε. Καϊλή, Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Μέχρι στιγμής φαίνεται ότι έχουμε να κάνουμε με μια «ιταλική συμμορία» που είχε επικεφαλής μια όμορφη Ελληνίδα.

Ο Φ. Τζιόρτζι είναι σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ιδρυτής της ΜΚΟ «Fight Impunity – Πολεμήστε την Ατιμωρησία»! Πρόεδρος αυτής της ΜΚΟ είναι ο Πιέρ Αντόνιο Παντζέρι, πρώην ιταλός  ευρωβουλευτής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (S&D), που επίσης συνελήφθη. Ενώ μέλη της Συμβουλευτική Επιτροπής της φέρονται να είναι η ιταλίδα πρώην Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα  Μογκερίνι, ο πρώην γάλλος Πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζενέβ και ο δικός μας πρώην Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος. Τι ακριβώς έκαναν αυτά τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής; Όλος αυτός ο «καλός κόσμος» δεν ήξερε τίποτα;

Στην ομάδα των συλληφθέντων συμπεριλαμβάνεται και ο Νικολό Φίγκα-Ταλαμάγκα, Γενικός Διευθυντής μιας άλλης ΜΚΟ, της «No Peace without Justice – Όχι Ειρήνη χωρίς Δικαιοσύνη»! Κατά σύμπτωση και οι δύο ΜΚΟ έχουν την ίδια διεύθυνση στις Βρυξέλλες.

Όλοι κατηγορούνται ότι δημιούργησαν λόμπι και, έναντι πλουσιοπάροχης αμοιβής, προσπάθησαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπέρ των συμφερόντων του Κατάρ, με τρόπους που ξεπερνούν το σύνηθες «κλασικό λόμπι»! Υπερέβησαν, δηλαδή, τις συνήθεις πρακτικές επηρεασμού των θεσμικών οργάνων της ΕΕ από τα διάφορα ιδιωτικά ή κρατικά συμφέροντα.

Άμεσα αντέδρασαν όλοι οι υπερασπιστές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και της νομενκλατούρας που διαφεντεύει την ΕΕ. Πρόκειται, είπαν, για το πιο σοβαρό, το πιο σοκαριστικό, το πιο κραυγαλέο σκάνδαλο διαφθοράς που έχει πλήξει τις Βρυξέλλες – θα ήταν ειλικρινείς μόνο αν έλεγαν – από αυτά που αποκαλύφθηκαν. Ο φόβος για την κατάρρευση της όποιας εμπιστοσύνης στους σαθρούς πυλώνες της ΕΕ είναι τεράστιος.

Γύρω από την Κομισιόν, το Ευρωκοινοβούλιο και τα άλλα όργανα της ΕΕ, τις τελευταίες δεκαετίες, έχει οικοδομηθεί μια αφανής, αλλά παράλληλη, εξουσία που υπηρετεί τα συμφέροντα μεγάλων πολυεθνικών  επιχειρήσεων και κρατών. Οι λομπίστες, όπως ονομάζονται οι εκπρόσωποι αυτών των συμφερόντων, επιδιώκουν οι αποφάσεις, οι οδηγίες και οι κανονισμοί της ΕΕ να είναι προσαρμοσμένοι στα δικά τους συμφέροντα. Για το σκοπό αυτό ξοδεύουν κάθε χρόνο δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε ποιους αλήθεια καταλήγουν όλα αυτά τα χρήματα; Μα σ’ αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις. Σ’ όλους τους χρυσοκάνθαρους.

Στο σχετικό «Μητρώο Διαφάνειας» όπως, κατ΄ ευφημισμόν, αποκαλείται ο σχετικός κατάλογος της ΕΕ, υπάρχουν περίπου 5.000 οργανώσεις λόμπινγκ. Για την επίτευξη των στόχων τους οι λομπίστες πραγματοποιούν συχνές συναντήσεις με τους ευρωπαίους Επιτρόπους, τους συνεργάτες τους, με ευρωβουλευτές και με στελέχη σε όλα τα επίπεδα της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Στο «Μητρώο Διαφάνειας» υπάρχουν τράπεζες (όπως η Deutsche Bank), χημικές βιομηχανίες (όπως η Dow Europe), αυτοκινητοβιομηχανίες (όπως η. Daimler),  βιομηχανίες ηλεκτρονικών (όπως η Siemens), πετρελαϊκές εταιρείες (όπως η Total και η Exxon Mobil), φαρμακευτικές εταιρείες, βιομηχανίες όπλων κ.α.

Λόμπι λειτουργούν και για ευρύτερα θέματα πολιτικών επιλογών όπως η διαχείριση του μεταναστευτικού, η νομοθεσία για την κλιματική αλλαγή, οι διακρατικές εμπορικές συμφωνίες κλπ. Λόμπι στις Βρυξέλλες έχουν οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Τουρκία και πολλές άλλες χώρες.

Τα εκατομμύρια που δαπανούν κάθε χρόνο τα χιλιάδες λόμπι στην ΕΕ συντηρούν, νομότυπα, μια τεράστια πολιτική διαφθορά και διαπλοκή μπροστά στις οποίες τα αντίστοιχα φαινόμενα στις επιμέρους χώρες ωχριούν. Οι αποφάσεις για τις πολιτικές που καθορίζουν την πορεία της Ευρώπης λαμβάνονται όχι με γνώμονα τα συμφέροντα των λαών και των κρατών-εθνών, αλλά με βάση αυτά των πολυεθνικών κολοσσών και τρίτων κρατικών δρώντων.

Φαίνεται ότι η Εύα Καϊλή με την ιταλική παρέα της ήταν πρωτάρηδες στο λόμπινγκ και οι Καταριανοί μπουνταλάδες. Έτσι την πάτησαν αμφότεροι. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι διακινούσαν  μετρητά σε βαλίτσες και σακούλες; Αυτές οι δουλειές θέλουν και κάποια τεχνική γνώση. Χάθηκαν π.χ. οι off-shore λογαριασμοί σε κάποιο φορολογικό παράδεισο;

Δεν αποκλείεται βέβαια την Καϊλή και τους συνεργάτες της να «κάρφωσε» κάποιο άλλο λόμπι που εποφθαλμιούσε τα λεφτά του Κατάρ. Ήταν «μικρά ψάρια» και τους «έφαγαν τα μεγάλα». Υπάρχει κανείς που πιστεύει ότι αν την Ε. Καϊλή χρηματοδοτούσε, όχι το Κατάρ, αλλά, μια μεγάλη π.χ. γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μιλούσαμε σήμερα για σκάνδαλο;

 Η ουσία είναι ότι φάνηκε και στον πλέον αφελή, πως «ο βασιλιάς είναι γυμνός», πως η διαφθορά είναι εγγενής  και θεσμοθετημένη στην ΕΕ και αποκαλείται «κλασικό λόμπι».

 Υ.Γ. Το 2011 το γερμανικό Der Spiegel είχε χαρακτηρίσει την Ε. Καϊλή μια από τις καλύτερες εκπροσώπους των πολιτών της ΕΕ και την είχε αποκαλέσει «διορατική πολιτικό» και «γενναία» κατά τη διάρκεια των μνημονίων στην Ελλάδα (επειδή ως ΠΑΣΟΚ τα ψήφισε). Την είχε τοποθετήσει στα «Πρόσωπα της Χρονιάς» εκείνου του έτους. Το 2018 το Politico Europe την συμπεριέλαβε μεταξύ των «Γυναικών που διαμορφώνουν τις Βρυξέλλες» και μεταξύ των κορυφαίων ευρωβουλευτών. Αυτά για να γνωρίζουμε τι μας «πουλάνε» τα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πηγή: ellinikiantistasi.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου