Το φιαλίδιο άνθρακα του Κόλιν Πάουελ δίδαξε στις ΗΠΑ ένα πολύτιμο μάθημα – ότι μπορούν να ξεφύγουν με όποιο ψέμα θέλουν

 
Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ κρατά ένα φιαλίδιο που είπε ότι ήταν στο μέγεθος που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να συγκρατήσει τον άνθρακα καθώς απευθύνεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 5 Φεβρουαρίου 2003 στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. © Timothy A. CLARY / AFP

Του Σκοτ Ρίττερ (Scott Ritter) *

Πριν από είκοσι χρόνια, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ εκφώνησε τη διαβόητη πλέον ομιλία του ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας τον πόλεμο κατά του Ιράκ.

Η παρουσίαση θα αποκαλυφθεί αργότερα ως ψέματα. 
Δυστυχώς, θα αποδεικνυόταν επίσης ότι κανείς δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται. Στις 5 Φεβρουαρίου 2003, τα παρακολούθησα όλα με μια αίσθηση βρασμού θυμού. Την προηγούμενη μέρα, είχα κάνει  την εξής πρόβλεψη στα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης:

«Θα παρουσιάσει [ο Πάουελ] έμμεσες αποδείξεις που συσκευάζονται μαζί και παρουσιάζονται για να χειραγωγήσουν στο συμπέρασμα ότι οι επιθεωρήσεις [όπλων του ΟΗΕ] δεν λειτουργούν, οι επιθεωρήσεις δεν μπορούν να λειτουργήσουν, ότι το Ιράκ συνωμοτεί ενεργά κατά των επιθεωρήσεων, με αποτέλεσμα να δυσφημίσει την αποτελεσματικότητα των επιθεωρήσεων, ενώ ο κόσμος περιμένει τους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλειά τους. Ο σκοπός της αυριανής παρουσίασης του Κόλιν Πάουελ είναι να καταστρέψει τη διεθνή εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη στις επιθεωρήσεις όπλων και αυτό είναι κρίμα».

Είχα 100% δίκιο στην εκτίμησή μου.

Ήμουν στην Ιαπωνία μετά από πρόσκληση Ιαπώνων ακτιβιστών για να δημιουργήσω πολιτική αντίθεση στον επικείμενο πόλεμο της Αμερικής στο Ιράκ. Απευθύνθηκα στο ιαπωνικό κοινοβούλιο και μίλησα με πολλά μεγάλα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Λίγο αφότου τελείωσε ο Πάουελ, έδωσα μια συνέντευξη στο Kyodo News, όπου απέρριψα τους ισχυρισμούς του Πάουελ ότι το Ιράκ έκρυβε όπλα μαζικής καταστροφής ως «αβάσιμες».

«Δεν υπάρχει τίποτα εδώ που να αποδεικνύει ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής» , είπα στο Kyodo News. « Τα πάντα εδώ μέσα είναι περιστασιακά, όλα εδώ μέσα αντικατοπτρίζουν το είδος των ισχυρισμών που έχουν κάνει οι ΗΠΑ στο παρελθόν σχετικά με το πρόγραμμα όπλων του Ιράκ» , είπα. «Απλώς σε "βομβαρδίζει" με περιστασιακά στοιχεία και μπερδεύει τους ανθρώπους – και είπε ψέματα, είπε ψέματα στους ανθρώπους, παρέσυρε τους ανθρώπους».

Η εμβληματική στιγμή του Πάουελ ήταν όταν σήκωσε ένα φιαλίδιο λευκής σκόνης - ένα δείγμα που προοριζόταν να προσομοιώσει τον άνθρακα ξηρής σκόνης, έναν ισχυρό παράγοντα βιολογικών όπλων, σε μια προσπάθεια να συνδέσει το Ιράκ με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2001 όπου εστάλη άνθρακας ξηρής σκόνης μέσω του ταχυδρομικού συστήματος των ΗΠΑ σε φακέλους. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο εν λόγω άνθρακας παρήχθη στην πραγματικότητα από τις ΗΠΑ. Το Ιράκ είναι γνωστό μόνο ότι παρήγαγε υγρό άνθρακα χύδην, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής μόνο τρία χρόνια, και η τελευταία γνωστή παρτίδα υγρού χύμα άνθρακα παρήχθη το 1991 σε ένα κρατικό εργοστάσιο που καταστράφηκε το 1996.

«Ο Κόλιν Πάουελ κρατά ψηλά ένα φιαλίδιο με ξηρή σκόνη άνθρακα και κάνει νύξεις για την επίθεση στις Ηνωμένες Πολιτείες μέσω των επιστολών. Αυτός ήταν ο άνθρακας της κυβέρνησης των ΗΠΑ! Δεν είχε καμία σχέση με το Ιράκ» , είπα. Ο Πάουελ, εξήγησα, συμμετείχε σε «κλασικό δόλωμα και αλλαγή» στην παρουσίασή του. «Ιράκ, άνθρακας, φιαλίδιο, ξηρή σκόνη – τι σχέση έχουν; Καμία!"

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσής μου στα ΜΜΕ στις 4 Φεβρουαρίου στην Ιαπωνία, έκανα την ακόλουθη πρόβλεψη σχετικά με τις συνέπειες της παρουσίασης του Πάουελ στον ΟΗΕ:

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιδιώξουν να υποχρεώσουν το Συμβούλιο Ασφαλείας να εγκρίνει ένα νέο ψήφισμα, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν το κάνει, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πάνε μόνες τους με τον στενό συνασπισμό τους και βλέπω έναν τεράστιο αεροπορικό βομβαρδισμό να ξεκινά μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Βλέπω χερσαία στρατεύματα σε σημαντικό αριθμό να περνούν στο Ιράκ μέχρι τις αρχές Μαρτίου και δεν βλέπω αυτόν τον πόλεμο να τελειώνει σύντομα. Ενώ μπορεί να καταλάβουμε τη Βαγδάτη κάποια στιγμή τον Ιούνιο, θα κατέχουμε το Ιράκ για μήνες, αν όχι χρόνια. Θα είναι μια κατοχή που θα πραγματοποιηθεί με τη βίαιη αντιπολίτευση του ιρακινού λαού, και βλέπω αύξηση των πράξεων αντιαμερικανικής τρομοκρατίας στο εξωτερικό. Νομίζω ότι μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ είναι η καλύτερη αφίσα στρατολόγησης που θα έχουν ποτέ ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η Αλ Κάιντα».

Αμφισβήτησα τους ισχυρισμούς του Πάουελ έως ότου έγινα μπλε στο πρόσωπο, μεταξύ άλλων σε ένα δημόσιο φόρουμ  που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο την επομένη της ομιλίας του Πάουελ, στις 6 Φεβρουαρίου.

Δεν είχε αποτέλεσμα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Σαντάμ Χουσεΐν έχει βιολογικά όπλα και την ικανότητα να παράγει γρήγορα περισσότερα, πολλά περισσότερα», είπε ο Πάουελ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, «και έχει την ικανότητα να διανέμει αυτά τα θανατηφόρα δηλητήρια και ασθένειες με τρόπους που μπορούν να προκαλέσουν τεράστιους θανάτους. και καταστροφή».

Ολα ψέματα. Αλλά τα αμερικανικά κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης επανέλαβαν τα λόγια του ως ευαγγέλιο και ο αμερικανικός λαός τα έφαγε σαν να ήταν μάννα από τον παράδεισο. Η χώρα μου μπήκε σε πόλεμο βασισμένη σε μια βάση ψεμάτων που είπε κάποιος που, μέχρι εκείνη τη στιγμή, θεωρούνταν ένα από τα πιο αξιόπιστα άτομα στην αμερικανική δημόσια υπηρεσία ποτέ.

Η παρουσίαση του Πάουελ δημιούργησε ένα προηγούμενο δημοσίων ψεμάτων που στοιχειώνουν τις ΗΠΑ και τον κόσμο μέχρι σήμερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως φαίνεται, είναι ανίκανες να πουν την αλήθεια για οτιδήποτε, ειδικά όταν ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική.

Η σημερινή εκδοχή αυτού του προηγουμένου διαδραματίζεται ενώπιον του κόσμου όσον αφορά τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας, (όπως συνέβη με το Ιράκ και τον Άνθρακα, οι ΗΠΑ ηγούνται ενός συνασπισμού συμμορφούμενων εταίρων στη διάδοση παρόμοιων ψεμάτων για τη Ρωσία, άσχετα αν πρέπει να αγνοήσουν την ιστορία χαρακτηρίζοντας τη ρωσική απόφαση να παρέμβει ως «απρόκλητη πράξη επιθετικότητας», υποστηρίζοντας την ουκρανική εκδοχή της σφαγής στην Bucha  για παραπλάνηση των Ουκρανών και του κόσμου σχετικά με την ανάγκη των ενέσεων στρατιωτικού εξοπλισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αλλάξουν το κύμα της μάχης εναντίον της Ρωσίας), δεν θα το πετύχει.

Είναι ουσιαστικά αδύνατο για τη Ρωσία να αρχίσει καν να μελετά τις διαπραγματεύσεις όταν το κράτος που κάθεται στην άλλη πλευρά του τραπεζιού, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενσωματώνει ψέματα σε κάθε πτυχή της επιχειρηματολογίας της. Το προηγούμενο του Πάουελ είναι καθαρό δηλητήριο και ο κόσμος, ειδικά η Ρωσία, θα ήταν ανόητο να δεχτεί οποιοδήποτε ποτό από ένα δισκοπότηρο που προσφέρουν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Κόλιν Πάουελ μπορεί να μην είναι πια μαζί μας, αλλά η κληρονομιά του παραμένει στον σωματοφύλακα των ψεμάτων που βοήθησε να χτιστούν γύρω από όλα όσα είπαν και έκαναν οι ΗΠΑ από εκείνη τη μοιραία μέρα πριν από 20 χρόνια.

* Ο Σκοτ ​​Ρίτερ είναι πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και συγγραφέας του «Αφοπλισμός στην εποχή της περεστρόικα: Έλεγχος των όπλων και το τέλος της Σοβιετικής Ένωσης». Υπηρέτησε στη Σοβιετική Ένωση ως επιθεωρητής εφαρμόζοντας τη Συνθήκη INF, στο επιτελείο του Στρατηγού Schwarzkopf κατά τη διάρκεια του Πολέμου του Κόλπου και από το 1991-1998 ως επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ.

Πρώτη ξενόγλωσση πηγή: rt.com


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου