Οι σεισμοί παγώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Της Κύρας Αδάμ *

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έπραξε καλώς και εξέφρασε σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο και κυρίως στο πεδίο της τραγωδίας με τις αποστολές της ΕΜΑΚ, την έμπρακτη αλληλεγγύη της  στο δράμα της Τουρκίας.

Δι’ αυτού του τρόπου ανάγκασε την κυβέρνηση Ερντογάν αλλά και τον τουρκικό τύπο να κατονομάσουν την φιλική και αλληλέγγυα στάση της Ελλάδας, με την κοινή γνώμη της Τουρκίας μέσα από τα social media να επαινούν και να ευχαριστούν τον ελληνικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη του.

Στον αντίποδα παραμένει ο πρόεδρος Ερντογάν, που ναι μεν έβαλε τον Τσαβούσογλου και τον Καλίν να ευχαριστούν τον κ. Μητσοτάκη, ο ίδιος δε, δεν έχει ούτε μια λέξη να πει για την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό, πολύ περισσότερο με τον Κ. Μητσοτάκη «που δεν του μιλάει».

Οι φονικοί σεισμοί στην Τουρκία εκ των πραγμάτων μεταβάλλουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Οι αισιόδοξοι και ρομαντικοί θα απογοητευθούν όταν μάθουν ότι η σεισμόπληκτη Τουρκία ούτε ένα λεπτό από τις 9 Φεβρουαρίου δεν έχει σταματήσει τις παράνομες ασκήσεις της στο Αιγαίο με μόνιμη κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας νήσων και βραχονησίδων στο Αιγαίο.

Η τουρκική πολεμική μηχανή εξακολουθεί απρόσκοπτα τις επιθετικές ενέργειές της στο Αιγαίο έτσι όπως τις σχεδιάζει κι τις εκτελεί ανεξαρτήτως της τραγωδίας του τουρκικού λαού.

Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν ακόμα και αν καταρρεύσει οικονομικά και πολιτικά δεν πρόκειται να κάνει πίσω από τις παράνομες αιτιάσεις και απαιτήσεις της για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών που περιλαμβάνονται στις Συνθήκες, όπως και για τον καθορισμό ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νησίδων και βραχονησίδων που δεν ανήκουν στο Αιγαίο. Οι κινήσεις αυτές της Άγκυρας δείχνουν ότι ολόκληρος ο πολιτικός κόσμος της Τουρκίας δεν πρόκειται να κάνει σπιθαμή πίσω από τις απειλητικές και επιθετικές επιχειρησιακές ενέργειες της στο Αιγαίο, όση αλληλεγγύη υποστήριξη και φιλία αν δείξει η ελληνική πλευρά. Και τούτο σημαίνει ότι δεν υπάρχει περιθώριο εφησυχασμού από ελληνικής πλευράς, πολύ περισσότερο μάλιστα στην περίπτωση που τα ελληνικά παράλια δεχθούν κύματα απελπισμένων και κατεστραμμένων Τούρκων πολιτών.

Όμως.

Οι καταστροφικοί σεισμοί στην Τουρκία έχουν εκ των πραγμάτων στερήσει  από τον Ερντογάν ένα βαρύ επιχείρημα εναντίον της Ελλάδας, το οποίο συστηματικώς έχει χρησιμοποιήσει μέχρι τώρα ο Τούρκος πρόεδρος: Ότι δηλαδή η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στον κατάλογο των εχθρικών χωρών προς την Τουρκία και ότι η Τουρκία απειλείται από την Ελλάδα και γι’ αυτό είναι έτοιμη να προσφύγει και σε χρήση βίας, αν η Άγκυρα το κρίνει απαραίτητο.

Η αστραπιαία εκδήλωση αλληλεγγύης και συνδρομής της Ελλάδας προς την Τουρκία αυτομάτως διαλύει, ως σεισμόπληκτο κτήριο, τις κακόβουλες αναίτιες και επικίνδυνες αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου, με συνέπειες και στην εσωτερική τουρκική γνώμη και στη διεθνή κοινή γνώμη.

Η επαναφορά του κακόβουλου μύθου ότι η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία, πολύ δύσκολα θα επιχειρηθεί το επόμενο διάστημα από τον πολλαπλώς πληττόμενο Ερντογάν και δι’ αυτού του τρόπου ο υποψήφιος πρόεδρος στην Τουρκία χάνει ένα από τα βασικά προεκλογικά συνθήματα του.

Οι συνθήκες αυτές επιτρέπουν να ανοίξει ένα παράθυρο – όχι επαναπροσέγγισης ή διαπραγματεύσεων, αλλά παγωμένης εικόνας στα ελληνοτουρκικά, καθώς η Άγκυρα θα εξακολουθήσει τις επιθετικές ενέργειες της σε βάρος της Ελλάδας, αλλά με κατ’ ανάγκη πλέον ήπιους ή και καθόλου φραστικούς απειλητικούς ισχυρισμούς από την πλευρά του Ερντογάν.

Αυτό επιτρέπει στην κυβέρνηση Μητσοτάκη να βαδίσει «πιο ήσυχη» στις επερχόμενες εκλογές.

* Η Κύρα Αδάμ είναι δημοσιογράφος


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου