Στα ύψη τα κέρδη των πετρελαϊκών το 2022

 

Γιγαντιαία κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοίνωσαν τρεις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες για το έτος 2022, αποδεικνύοντας για ακόμη μία φορά πως η αποκαλούμενη «κρίση κόστους ζωής» είναι στην πραγματικότητα «κρίση κόστους κερδών» και πηγάζει σε μεγάλο βαθμό από την απύθμενη απληστία των καπιταλιστικών ομίλων.

Δύο αμερικανικές και μία αγλλο-ολλανδική πολυεθνική ανακοίνωσαν συνολικά περισσότερα από 130 δισ. δολάρια κέρδους για το περασμένο έτος. Συγκεκριμένα, η ExxonMobil ανακοίνωσε κέρδη 55,7 δισ. δολαρίων για το 2022, ποσό-ρεκόρ που ξεπερνά κατά πολύ το προηγούμενο υψηλό της, που ήταν 45 δισ. δολάρια το 2008. Η Chevron έβγαλε επίσης κέρδη-ρεκόρ της τάξης των 35,5 δισ. δολαρίων, ενώ η Shell ανακοίνωσε πως η περασμένη χρονιά απέφερε κέρδη που αγγίζουν τα 40 δισ. δολάρια, τα υψηλότερα ετήσια κέρδη στην 115χρονη ιστορία της. Άλλες μεγάλες εταιρείες του τομέα αναμένεται να ανακοινώσουν επίσης γιγαντιαία κέρδη τις επόμενες ημέρες.

Οι ανακοινώσεις αυτές επιβεβαιώνουν πλήρως την πρόσφατη έκθεση της οργάνωσης Oxfam, σύμφωνα με την οποία «η εταιρική κερδοσκοπία τιμών οδηγεί τουλάχιστον το 50% του πληθωρισμού στην Αυστραλία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη» και η οποία έδειχνε ως υπεύθυνες τις μεγαλύτερες εταιρείες τροφίμων και ενέργειας στον πλανήτη.

Επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την εικόνα της απληστίας, η ExxonMobil και η Chevron ανακοίνωσαν πρόσφατα τεράστια προγράμματα επαναγοράς μετοχών, της τάξης των 50 και 75 δισ. δολαρίων αντίστοιχα, «επενδύοντας» τα κέρδη τους στις τσέπες των μετόχων τους.

Τα κέρδη αυτά είναι αποτέλεσμα αφενός των αυξημένων τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου, και αφετέρου από τη συμπίεση του κόστους με τη μορφή απολύσεων και χαμηλών μισθών. Είναι επίσης αποτέλεσμα της μηδαμινής φορολογίας που πληρώνουν αυτές οι εταιρείες, με τη συγκατάθεση και τη συνενοχή των καπιταλιστικών κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με το Κέντρο Αμερικανικής Προόδου, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της ExxonMobil το 2021 ήταν μόλις 2,8%, παρά το γεγονός ότι ο ονομαστικός ομοσπονδιακός φορολογικός συντελεστής εταιρικού εισοδήματος είναι στο 21%. Αντίστοιχα, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής της Chevron ήταν μόλις 1,8%. Η Shell ανακοίνωσε πως πρόκειται να πληρώσει μόλις 1,9 δισ. δολάρια σε «φόρο έκτακτων κερδών» στην ΕΕ και τη Μεγάλη Βρετανία, δίχως να ξεκαθαρίζει το ακριβές ποσό σε κάθε μία από τις δύο περιοχές.

Αντίστοιχα μηδαμινά ποσοστά φορολογίας πληρώνουν και άλλοι μεγάλοι εταιρικοί όμιλοι στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με χαρακτηριστικότερα τα παραδείγματα της Amazon (6,1%), Ford (1%), General Motors (0,2%), Bank of America (3,5%) και FedEx (4,2%).

Πηγή: INFO-WAR

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου