Άλλο ιδιωτικοποιήσεις κι άλλο ''δωροδοποιήσεις'' κ. Μητσοτάκη

 

Του Δημήτρη Χρήστου

Μετά από πολύ καιρό ο Κώστας Σημίτης, μακροβιότερος πρωθυπουργός της μεταπολίτευσης μίλησε! Σε συνέντευξή του σε οικονομικό περιοδικό, είπε για το επενδυτικό κλίμα και τις ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα: «Στις περισσότερες περιπτώσεις κυριαρχούν οι επενδύσεις στο real estate και τα deals κερδοσκοπικών funds, τα οποία μάλιστα συχνά χρηματοδοτούνται με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες! Δηλαδή, με τα εθνικά μας κεφάλαια οι ξένοι αποκτούν τον έλεγχο της οικονομίας μας. Αυτό δεν λέγεται ξένη επένδυση, αλλά κερδοσκοπικός οπορτουνισμός»!

Παρέλειψε όμως να πει πως δεν υπάρχουν πλέον ελληνικές τράπεζες καθώς και αυτές -κατά κύριο- λόγο ελέγχονται από κερδοσκοπικά κεφάλαια, στηρίζοντας με το αζημίωτο τους “εισβολείς” και τους εκλεκτούς εγχώριους φίλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που τους ευεργέτησε νομοθετώντας την ασυλία των στελεχών τους για ότι έκαναν και για ότι πρόκειται να κάνουν!

Τα κέρδη των συστημικών Τραπεζών το 2022 ξεπέρασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, περιορίζοντας καταστήματα, απολύοντας εργαζόμενους, τζογάροντας στην αγορά κεφάλαια με ακριβά επιτόκια δανεισμού και περιορισμένα καταθέσεων. Και εκτός αυτού η χώρα μας θεωρείται πλέον ένα από τα μεγαλύτερα πλυντήρια μαύρου χρήματος στην Ευρώπη.

Είχαν μεγάλη όρεξη…

Το ερώτημα λοιπόν, είναι ποιος ευθύνεται για αυτές τις εξελίξεις που υπονομεύουν το παρόν και κυρίως το μέλλον της ελληνικής οικονομίας; Η απάντηση είναι απλή και την έχει ξεκαθαρίσει από την αρχή της θητείας της η σημερινή κυβέρνηση, όταν στην πρώτη του δημόσια εμφάνιση ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης από τη Νέα Υόρκη, μιλώντας στο ετήσιο φόρουμ της Capital Link, με θέμα “Επενδύστε στην Ελλάδα” είπε:

«Η μόνη ερώτηση που έχουμε από τους ψηφοφόρους μας είναι γιατί δεν το κάνουμε πιο γρήγορα, γιατί αργήσαμε τόσο πολύ, γιατί δεν πουλάμε πιο πολλά, γιατί δεν ιδιωτικοποιούμε τα πάντα! Και πρέπει να σας καθησυχάσω (!) ότι η όρεξή μας είναι τόσο τεράστια, κάθε μήνας που περνάει γίνεται μεγαλύτερη». Μάλλον μετριοπαθής είναι ο Σημίτης, καθώς αυτό ξεπερνάει τον κερδοσκοπικό οπορτουνισμό. Είναι κανονικό πλιάτσικο! Και η κυβέρνηση, λίγο πριν λήξει η θητεία της, ξεπουλάει και το τελευταίο δημόσιο περιουσιακό στοιχεί το νερό!

Ιδού η εξήγηση του νομπελίστα οικονομολόγου Γιόζεφ Στίγκλιτς: «Οι εθνικοί ηγέτες πανευτυχείς ξεπουλούν τις εταιρίες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος και ύδατος. θα μπορούσες να δεις πώς ανοίγουν τα μάτια τους, με την προσδοκία της μίζας του 10%, που θα καταβληθεί σε λογαριασμό τους σε μια τράπεζα της Ελβετίας. Επειδή ξύρισαν κάτι δις από την τιμή πώλησης εθνικών περιουσιακών στοιχειών. Αυτό δεν είναι ιδιωτικοποίηση αλλά δωροδοποίηση»!

Και το ξεπούλημα περιλαμβάνει και σέρβις. Για παράδειγμα ο περιβόητος πλέον υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εμφανίστηκε κυνικά και είπε πως: αν ο υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλούσε για τις ελλείψεις ασφάλειας των σιδηροδρόμων, κανείς δεν θα έπαινε στο τρένο! Και αν δεν έμπαινε κανείς στο τρένο, οι Ιταλιάνοι ιδιοκτήτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ μπορεί οργισμένοι να αποκάλυπταν συμφωνίες που έχουν γίνει και κάτω από το τραπέζι.

Μένουμε ή δεν μένουμε Ευρώπη!

Κατά τα άλλα η ΝΔ που πρωταγωνίστησε πριν το δημοψήφισμα στην καμπάνια “Μένουμε Ευρώπη”, αρνείται ως κυβέρνηση να δεχτεί τους ελεγκτικούς θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ευρωκοινοβουλίου για θέματα διαφάνειας και Δημοκρατίας! Μάλιστα, ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, υποστήριξε στο Politico ότι η επιτροπή του ευρωκοινοβουλίου LIBE για τα δικαιώματα και το κράτος Δικαίου, δεν θα έπρεπε να επισκέπτεται την Ελλάδα, την ώρα που θρηνεί θύματα μετά την πρόσφατη σιδηροδρομική τραγωδία, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι κάνουν παρέμβαση στη εσωτερική πολιτική σκηνή!

Το ότι η συγκεκριμένη επιτροπή ήρθε μετά την επιχείρηση του Μαξίμου να εμποδίσει με κάθε τρόπο τις έρευνες για τις παράνομες παρακολουθήσεις στην Ελλάδα με ευθύνη μάλιστα κρατικής υπηρεσίας (ΕΥΠ) δεν θεωρήθηκε σοβαρός λόγος. Και δεν ήταν η πρώτη φορά που η σημερινή κυβέρνηση εμποδίζει τις ανεξάρτητες αρχές να ερευνήσουν ζητήματα στα οποία εμπλέκεται, όπως αυτό του διεθνούς σκανδάλου Novartis, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη μόνο η ειδική ανακρίτρια και ο τότε αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης!

Δυστυχώς δεν μένουμε πια Ευρώπη, καθώς στους ευρωπαϊκούς δείκτες ελευθερίας του Τύπου, ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης έχουμε πιάσει πάτο. Και όταν η αμερικανική εφημερίδα New York Times έβαλε τίτλο σε πρόσφατο άρθρο της ότι «Η σαπίλα στην καρδιά της Ελλάδας είναι πλέον ορατή στον καθένα» η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν είδε τίποτα!

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου