Παραμύθια ελληνοτουρκικής προσέγγισης

 

Του Δημήτρη Μηλάκα

Δεν είναι μυστικό ότι οι μεγάλοι (ΗΠΑ – Γερμανία) θέλουν, ο καθένας για τους λόγους του, ήρεμα νερά στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Πολύ περισσότερο αυτό που επιδιώκουν είναι οριστικές διευθετήσεις για τη διαχείριση των ενεργειακών πόρων της περιοχής.

Κοινό μυστικό είναι, τέλος, ότι η μόνη εφικτή (οικονομικά) οδός για τη μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων περνάει από την Τουρκία…

Για τους «μεγάλους» ο σεισμός που χτύπησε την Τουρκία και το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε είναι μια ευκαιρία την οποία «έπιασαν στον αέρα». Το μέγεθος του οικονομικού προβλήματος που προέκυψε για τον Ερντογάν λίγο πριν από την πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση της πολιτικής του διαδρομής τον καθιστά (περισσότερο) ευάλωτο στις πιέσεις για εξορθολογισμό των απαιτήσεών του.

Στον κατευνασμό του Ερντογάν βοηθά και η «ευελιξία» των ελληνικών κομμάτων εξουσίας, που εμφανίζονται πρόθυμα να τα βρουν με την Τουρκία για χάρη της ειρήνης (αλλά και των μεγάλων συμφερόντων) και της ευημερίας των λαών. Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση άλλωστε έχει ήδη δώσει δείγματα καλών προθέσεων ικανοποιώντας την τουρκική πιεστική απαίτηση για ξαλάφρωμα της αεράμυνας στην ελληνοτουρκική μεθόριο…

Παρ’ όλα αυτά πάντως και ανεξάρτητα από τα προβλήματα και τις πιέσεις που αντιμετωπίζει, ο Ερντογάν συνεχίζει την υλοποίηση του οράματος της «Μεγάλης Γαλάζιας Πατρίδας».

«Θα γίνουμε μια χώρα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος στην τελετή καθέλκυσης του «μικρού τουρκικού αεροπλανοφόρου, «που θα αλλάξει το παιχνίδι στον κόσμο».

«Για να πραγματοποιηθεί μια ισχυρή διπλωματία», συνέχισε στις δηλώσεις του ο Ερντογάν, «είναι απαραίτητο να κάνουμε μια ισχυρή άμυνα. Ο απώτερος στόχος μας είναι μια πλήρως ανεξάρτητη αμυντική βιομηχανία».

Μιλώντας για το συγκεκριμένο πλοίο, χωρίς να κρύβει τις προθέσεις του, συνέχισε: «Το “Anadolu”, το οποίο θέσαμε σε λειτουργία, είναι το πρώτο πλοίο στον κόσμο όπου τα μεγαλύτερα ελικόπτερα και μη επανδρωμένα οχήματα μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν. Επιπλέον, χάρη στα τεθωρακισμένα άρματα μάχης που φέρει, θα μας δώσει τη δυνατότητα να διεξάγουμε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κάθε γωνιά του κόσμου».

Έχουμε την εντύπωση ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, όταν μιλάει για στρατιωτική δράση, δεν έχει κατά νου τον Ατλαντικό…


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου