Συναρμολόγησέ το… χωρίς ανοχή! *


Μερικές σκόρπιες ειδήσεις του τελευταίου 24ώρου μπορούν να δώσουν μια καλύτερη εικόνα της σύγχρονης πραγματικότητας, όπως αυτή εξελίσσεται. Μιας πραγματικότητας πολύπλοκης, χαοτικής, σκοτεινής, ενός ακατάληπτου κόσμου, ενός μεγα-κόσμου με ψηφίδες και καταστάσεις αλληλεξαρτώμενες, συγκρουσιακές και αντιφατικές. Σκόρπιες ειδήσεις που χρειάζονται μια «συναρμολόγηση».

Ο Μπάιντεν και ο Τραμπ ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ. Επιστροφή στο «μέλλον»… Περιμένοντας τους νέους σπασμούς της κρίσης και νέα επεισόδια χρηματιστικών «κανονιών».

► Η επέτειος του τραγικού πυρηνικού ατυχήματος στο Τσερνομπίλ συμπίπτει με τα εγκαίνια ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου σε μια άκρως σεισμόπληκτη περιοχή, στο Ακούγιου της Τουρκίας. Ρωσικής κατασκευής το εργοστάσιο, και πανηγύρια της Τουρκίας με βαριά άρρωστο τον Ερντογάν λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ενώ ο κίνδυνος γύρω από το πυρηνικό εργοστάσιο στην Ζαπορίζια είναι τεράστιος, οι απειλές για χρήση πυρηνικών δυναμώνουν και η χρήση όπλων με απεμπλουτισμένο ουράνιο είναι δεδομένη…

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ επικοινώνησε με τον Ζελένσκι: η επαφή κράτησε αρκετή ώρα, και κινεζική αντιπροσωπεία θα επισκεφθεί το Κίεβο. Μια πρωτοβουλία της Κίνας για ειρήνευση σε άλλο τόνο από την «αποναζιστικοποίηση» που εξαγγέλλει η Μόσχα. Ο ρεαλισμός στο τιμόνι, και η κινεζική εκδοχή παγκοσμιοποίησης.

48 κόμματα στην Ελλάδα δήλωσαν συμμετοχή για τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Το 2019 ήταν 19, και 26 το 2015. Σπάμε τα ρεκόρ στην πορεία προς τις κυβερνήσεις συνεργασίας.

► 4χρονο παιδί στο Καστελλόριζο μεταφέρθηκε απέναντι στην Τουρκία για νοσηλεία, αφού το τηλεφωνικό κέντρο του νοσοκομείου Ρόδου δεν απαντούσε στα επανειλημμένα τηλεφωνήματα.

► Στοιχεία του ΟΟΣΑ δείχνουν ότι μέσα στο 2022 οι μισθοί μειώθηκαν κατά 7,7% λόγω του πληθωρισμού, κι ας λένε ό,τι θέλουν οι κυβερνώντες για επιτυχίες.

Τα κόμματα που παίζουν στην Α΄ Εθνική μοιάζουν με την κατάσταση που επικρατεί στις «παράγκες» του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος: «αυτοδυναμία», «κυβέρνηση ηττημένων», «κυβέρνηση με ανοχή», σχέδιο «Δήμητρα» και ξανά μπαμπούλας δραχμής, σχέδια αποστασίας και εξαγοράς βουλευτών σε εξέλιξη, μύλος στην Ελληνική Λύση που κυνηγά τον κ. Μυλωνάκη, υπόθεση Γεωργούλη (και πάλι «καμία ανοχή»), ο κ. Καραμανλής τζούνιορ ξανά υποψήφιος στις Σέρρες σαν να μην συμβαίνει τίποτα, δημοσκοπήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για λείανση της τιμωρητικής ψήφου, υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα.

Ο Στουρνάρας, ως νέα Πυθία, έδωσε τους χρησμούς: «Με τον άλφα ή τον βήτα τρόπο θα έχουμε κυβέρνηση – αδιανόητο κάποιο από τα τρία κόμματα να θέσει σε κίνδυνο την πορεία προς την κανονικότητα». Στη γύρα και ο «μπαρουτοκαπνισμένος» κ. Δραγασάκης και το πουλέν του, ο κ. Χουλιαράκης, νυν βοηθός του κ. Στουρνάρα. Οι τράπεζες μίλησαν, η ευρωκρατία μίλησε.

► Έχει μιλήσει και η Πρεσβεία: όχι ακρότητες, όχι αντιαμερικανισμός, αμέσως προς συμφωνία με την Τουρκία. Κι όλος ο πολιτικός κόσμος του τρικομματισμού ανακράζει: «Πρέσπες του Αιγαίου και Χάγη». Τα λοιπά κόμματα της Α΄ Εθνικής κατηγορίας δεν λένε κουβέντα. Σιγοντάρουν με τη σιωπή τους, ενώ κανείς δεν θέτει ζήτημα να μην αποστρατιωτικοποιηθούν τα νησιά.

Προσαρμογή λοιπόν στη δεδομένη κατάσταση, υποταγή στο γενικό συναινετικό πλαίσιο που υφαίνουν όλοι μαζί, ανοχή προς το άθλιο και δυστοπικό σύστημα (πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό).

Ένας δρόμος είναι η άρση της προσαρμογής, της υποταγής, της ανοχής!

Αυτόν «ψηφίζουμε»…

* editorial από τον 'Δρόμο' που κυκλοφορεί

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου