Αυξημένα τα κρατικά έσοδα από την ένταση της φοροληστείας του λαού

 
Πηγή: Eurokinissi

Εκτέλεση Προϋπολογισμού

Την ένταση της φορολεηλασίας σε βάρος του λαού, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί μετά τις εκλογές, ανεξαρτήτως κυβερνητικής σύνθεσης, αποδεικνύουν τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού για το τετράμηνο Γενάρης - Απρίλης 2023.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 21.042 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 2.496 εκατ. ευρώ ή 13,5% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023.

Όπως εξηγείται στη συνέχεια η υπερεκτέλεση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, κυρίως «στα αυξημένα φορολογικά έσοδα του τετραμήνου». Αναλυτικά, «τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 17.870 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 1.635 εκατ. ευρώ ή 10,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2023», ενώ στη συνέχεια φαίνεται και από πού προήλθαν αυτοί οι φόροι.

«Τμήμα της αύξησης αυτής, ποσού 470 εκατ. ευρώ περίπου, αφορά την παράταση της προθεσμίας πληρωμής των τελών κυκλοφορίας μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2023, ενώ είχε εκτιμηθεί ότι το ποσό αυτό θα εισπραττόταν κατά τον μήνα Δεκέμβριο 2022. Το υπόλοιπο ποσό της υπερεκτέλεσης προέρχεται από την καλύτερη απόδοση των φόρων εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, του προηγούμενου έτους που εισπράχθηκαν σε δόσεις μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου 2023, όσο και από την καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους».

Αποδεικνύεται λοιπόν περίτρανα ότι παρά το τεράστιο κύμα ακρίβειας, που τσάκισε τα εισοδήματα του λαού, τα κρατικά ταμεία... ξεχείλισαν από την είσπραξη των φόρων, την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά αναγκάζονται να κόψουν ολοένα και περισσότερα αγαθά από τα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Μάλιστα, όσον αφορά στην «καλύτερη απόδοση του ΦΠΑ τρέχοντος έτους», γίνεται κατανοητό γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ αρνήθηκε και απορρίπτει και για το μέλλον την κατάργηση των έμμεσων, ληστρικών φόρων, σε είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο μόνο για μείωση, αποδεικνύοντας ότι κινείται στην ίδια ρότα.

Επίσης, τον Απρίλη 2023 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 4.199 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 216 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου. Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.261 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 199 εκατ. ευρώ ή 4,9% έναντι του στόχου.

Σημειώνεται ακόμα ότι το πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 2.434 εκατ. ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 869 εκατ. ευρώ, αποδεικνύοντας ότι για τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα ο λαός θα συνεχίσει να «αιμορραγεί» για να επιτυγχάνονται οι... δημοσιονομικοί στόχοι.

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου