Ποια ΝΔ, ποιος ΣΥΡΙΖΑ, ο τραπεζίτης μίλησε… ''δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος''!


Οι εξαγγελίες της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για ζωή χαρισάμενη -με ορίζοντα τετραετίας (!) φροντίζουν να προσθέτουν στην επωδό – ένα πράγμα δεν έχουν προβλέψει. Οτι τα ακούει και ο τραπεζίτης… ος τα πανθ’ ορά! Ερχεται να τακτοποιήσει τις οικονομικές υποθέσεις της χώρας προς όφελος της οικονομικής ολιγαρχίας. Και γι’ αυτό υπενθυμίζει με νόημα όσα ήδη ξέρουν (οι πολιτικοί τους υπηρέτες) και δεν λένε… Δεν υπάρχει, κύριοι, δημοσιονομικός χώρος.

Ο κ. Στουρνάρας, λοιπόν, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ημερησία” προειδοποιεί ότι δεν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να υλοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες των κομμάτων. Είπε συγκεκριμένα «Βεβαίως, καταλαβαίνω ότι προεκλογικά πολλοί λένε πράγματα, τα οποία δεν πρόκειται να εφαρμοστούν, διότι, αν κοστολογήσουμε ορθά αυτά τα οποία λέγονται, ξεπερνάμε κατά πολύ τον όποιο δημοσιονομικό χώρο».

Ποιον δημοσιονομικό χώρο; Αυτόν που αντέχει να πληρώνει νατοϊκούς εξοπλισμούς, να μοιράζει χρήμα στο κεφάλαιο, να επιδοτεί ασφαλιστικές εισφορές, να φοροαπαλλάσει εφοπλιστές, να μειώνει φόρους για να ελαφραίνει τα αφεντικά. Σε αυτόν τον δημοσιονομικό χώρο, λέει ο τραπεζίτης, ότι δεν υπάρχει χώρος για αυξήσεις για το λαό, για ενίσχυση τους δημόσιου συστήματος υγείας, για προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών, δασκάλων…

Υπάρχει, όμως, περιθώριο για περισσότερες θηλιές στο λαιμό του λαού. Διότι, όπως προέβλεψε θα γίνουν και νέες αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2023, τα οποία θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ως το 2025. “Δεν μπορούμε να πούμε ακόμα πόσες αυξήσεις θα γίνουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Όπως εξελίσσονται σήμερα τα πράγματα και, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, μπορούμε να πούμε ότι μέσα στο 2023 θα τελειώσουν οι αυξήσεις των επιτοκίων” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Βεβαίως, για τις ελληνικές τράπεζες διαβεβαίωσε ότι αυτή τη στιγμή είναι καλά κεφαλαιοποιημένες, έχουν καλούς δείκτες ρευστότητας, εποπτεύονται αυστηρά, υφίστανται συχνά δοκιμασίες ακραίων καταστάσεων. Εκτίμησε δε ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι στις ελληνικές τράπεζες είναι πολύ μικρή.

Και γιατί να μην είναι; Οι ανακεφαλαιοποιημένες τράπεζες (και μέσω των τραπεζών τα μονοπώλια) έχουν από το 2009 εισπράξει από το ελληνικό Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδας σε ρευστό και εγγυήσεις πάνω από 300 δισ. ευρώ! Εχουν απαλλαγεί από τα κόκκινα δάνεια για να παίρνουν τα αρπακτικά τα σπίτια του κόσμου, βλέπουν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται... επομένως γιατί να μην είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και χαρούμενες.

Οσο για την επενδυτική βαθμίδα…ο μεγάλος τραπεζίτης εκτός από τις οικονομικές υποθέσεις “ρυθμίζει” μέσω ευχολογίου βεβαίως, και τις πολιτικές. Θα ήταν καλό λέει “να έχουμε μια κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία θα λάβει γρήγορα τις αποφάσεις που απαιτούνται, ούτως ώστε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αποφάσεις που θα τις συμπεριλάβει στις προγραμματικές δηλώσεις της”

Οι επενδυτικοί οίκοι “θα περιμένουν την επόμενη κυβέρνηση και θα κρίνουν εάν θα μας δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, κυρίως από τις προγραμματικές δηλώσεις της επόμενης κυβέρνησης.», ανέφερε χαρακτηριστικά”.


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου