Πριονοκορδέλα, για να ανοίγει η όρεξη… *


Τελικά με συνοπτικές διαδικασίες αποκλείστηκαν 14 κόμματα από τις εκλογές της 21ης Μαΐου. Η δημόσια συζήτηση αφορούσε κυρίως το κόμμα Κασιδιάρη και τους τρόπους-κόλπα που σκαρφίστηκαν για να το αποκλείσουν (καθυστέρηση δίκης Χ.Α., διευκολύνσεις διεύθυνσης ενός κόμματος μέσα από τις φυλακές, απανωτές νομοθετικές τροπολογίες κ.λπ.). Όμως είδαμε να συμβαίνουν και τα εξής: Να αποκλείονται κόμματα του δεξιού πατριωτικού χώρου (π.χ. του κ. Εμφιετζόγλου επειδή χρησιμοποιούσε ως σύμβολο τον ήλιο της Βεργίνας!), αλλά και κόμματα του δημοκρατικού σοσιαλιστικού ή εναλλακτικού φάσματος, όπως το «Πράσινο και Μωβ» ή το κόμμα «Μαζί» διότι δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές της… Singular Logic. Μαθαίνουμε δε από το ρεπορτάζ ότι και η «Πλεύση Ελευθερίας» κινδύνευσε να μείνει εκτός εκλογών για τέτοιους λόγους.

Έτσι χωρίς πολλά-πολλά η κυβέρνηση «καθάρισε» το τοπίο στα δεξιά της, και το κράτος (ηλεκτρονικό τώρα, σε μια σύμφυση δικαιοσύνης και εταιρείας καταγραφής και διαχείρισης του αποτελέσματος) πήρε σβάρνα καμιά δεκαριά κόμματα. Μ’ αυτόν τον τρόπο όμως ανοίγει η όρεξη για μελλοντικούς αποκλεισμούς. Μάλιστα κόμματα αποκλείστηκαν επειδή ο τίτλος τους θύμιζε τίτλο άλλου κόμματος! Έτσι στο μέλλον ένα κόμμα που χρησιμοποιεί τη λέξη «Δημοκρατία» στον τίτλο του μπορεί να αποκλειστεί γιατί υπάρχει η «Νέα Δημοκρατία»…

Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες τάσεις περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης των πολιτών της χώρας και της λειτουργίας κομμάτων, και για καταπάτηση συνταγματικών δικαιωμάτων για μικροπολιτικάντικους σκοπούς. Τα φαινόμενα αυτά προστίθενται σε πληθώρα άλλων, που δείχνουν μια απίστευτα νοσηρή κατάσταση «αγοραπωλησιών» εκλογικού χαρακτήρα: π.χ. το ΕΑΝ του ανεκδιήγητου κ. Κανελλόπουλου, που αρχικά εμφανίστηκε σαν νέος αρχηγός του κόμματος «Έλληνες» (Κασιδιάρης) μετά από «σύνοδο» της κεντρικής επιτροπής του και αλλαγή του καταστατικού του, στη συνέχεια αποκηρύχτηκε από τον φυλακισμένο εμπνευστή της κομπίνας, όταν διαπίστωσε ότι στελεχώνεται από πρώην στελέχη του ΛΑΟΣ και ίσως να έχει ήδη «πλησιαστεί» από τη μητσοτακική πτέρυγα για κάθε ενδεχόμενη χρήση. Ή ακόμα το μπούλινγκ που υπέστη το κόμμα του κ. Βελόπουλου (έρευνα για μαύρο χρήμα 21 μέρες πριν τις εκλογές), και καταγγελίες του ίδιου για προσπάθειες εξαγοράς βουλευτών του.

Και ενώ στήθηκε μια φάμπρικα νομικίστικη και αντισυνταγματική για να εκκαθαριστεί έστω πρόσκαιρα το ακροδεξιό τοπίο, τα «σκάγια» πήραν και πολλά άλλα κόμματα, οπότε δημιουργείται ένα προηγούμενο. Πρώτα μια εταιρεία αλλάζει τις προδιαγραφές και φέρεται περίεργα με στενές σχέσεις με το πολιτικό κατεστημένο, και παράλληλα ο Άρειος Πάγος λειτουργεί ως κόφτης κομμάτων για ασήμαντες λεπτομέρειες, που θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Έτσι ανοίγει η όρεξη για βαθύτατες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές εκτροπές. Το μέλλον μοιάζει σκοτεινό για τις δημοκρατικές κατακτήσεις και συνταγματικές διασφαλίσεις. Τούτες τις μέρες έγιναν μεγάλα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση.

Όσοι κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, όσοι δεν διαμαρτύρονται διότι προέχουν πιο «σοβαρά» ζητήματα, και τα 36 κόμματα (και οι πολιτευτές τους) που πήραν το ΟΚ και συμμετέχουν, νομίζουν ότι το πιο σοβαρό είναι να πάνε για άγρα ψήφων και ξεχνάνε τα θέματα δημοκρατίας (ή, ακόμα χειρότερα, υπολογίζουν μήπως επωφεληθούν από το τέτοιο κόψιμο άλλων κομμάτων), φέρουν μεγάλη ευθύνη και γι’ αυτήν την κατρακύλα.

Ας κυνηγάνε την ψήφο, τη στιγμή που γίνονται μεγάλες αντιδημοκρατικές και αντισυνταγματικές πρόβες. Ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη δεν μπορεί να είναι πρόσχημα ακρωτηριασμού δημοκρατικών και συνταγματικών δικαιωμάτων! Μπροστά στα μάτια μας έχουμε μια μετάλλαξη-εκτροπή, χωρίς καμία αντίσταση, μέσα στη σιωπή, κυρίως μέσα στη συνενοχή του φαύλου πολιτικού συστήματος και των παραδομένων θεσμών του κράτους. Η προστασία της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας, είναι υπόθεση του λαού!


* editorial από τον 'Δρόμο' που κυκλοφορεί

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου