Από τον Παράδεισο στη …Κόλαση μισό βήμα δρόμος, διότι η κάλπη είναι …γκαστρωμένη

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης βγάζει σέλφι με πολίτες κατά τη διάρκεια βόλτας που πραγματοποίησε στην Ερμού, στο κέντρο της Αθήνας, Σάββατο 24 Ιουνίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα μυστήρια της εκλογικής αναμέτρησης…

Του Γιώργου Χαρβαλιά *

Η σημερινή εκλογική αναμέτρηση έχει, σύμφωνα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελείωσατε…

Με το δεύτερο ψέκασμα-το…ενισχυμένο-λογικά θα εξαφανιστεί εντελώς το μικρόβιο του Σύριζα. Στο σκούπισμα θα φανεί πόσο ισχυρή θα είναι η αυτοδυναμία του νικητή και τι περιθώρια στρατηγικών ελιγμών του δίνει για τις «μεγάλες τομές» που έχει στο μυαλό του. Κάπου εκεί θα κριθεί και το «τελείωμα», το πόσο τολμηρό σε ανοίγματα δηλαδή, θα αποδειχθεί το επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

Πολύ απλά και προβλέψιμα τα σενάρια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θριαμβεύσει και αναλόγως πόσο θριαμβευτική θα είναι και η κοινοβουλευτική του υπεροχή θα αποφασίσει τα επόμενα βήματα. Αν η πλειοψηφία που εξασφαλίσει αγγίξει τις 170 έδρες θα μπορέσει να εφαρμόσει το δικό του… «άλλαξε τα όλα», που βεβαίως παραμένει μία ασαφής έννοια, ειδικά ως προς την διευθέτηση μεγάλων εθνικών θεμάτων.


Αυτή βέβαια είναι η εύκολη ανάγνωση της σημερινής ψηφοφορίας. Υπάρχουν ωστόσο κάποιες ενοχλητικές λεπτομέρειες. Και ως γνωστόν ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες…

  • Πρώτη και σημαντικότερη λεπτομέρεια είναι η σύνθεση του σημερινού εκλογικού σώματος σε σχέση με αυτό που ανέδειξε νικητή τον Μητσοτάκη στις 21 Μαίου. Θα είναι σε γενικές γραμμές το ίδιο; Η μήπως η προεξόφληση του αποτελέσματος θα σπρώξει Νεοδημοκράτες στη παραλία;
Θα προσέλθουν στην κάλπη τρομοκρατημένοι Συριζαίοι και άλλοι «αριστεροί» που τον Μάιο είχαν βαρεθεί να περάσουν από το εκλογικό τμήμα, αφού ήταν δεδομένο πώς θα υπάρξει «επαναληπτικός γύρος»; Και ποιόν ακριβώς θα ψηφίσουν στην προσπάθεια τους να «κοντύνουν» ή να δυσκολέψουν τη ΝΔ στην επερχόμενη νέα θητεία της;

Κι ύστερα όλοι εκείνοι της εδώ πέρα όχθης που κάπως μούδιασαν με το μέγεθος της νίκης Μητσοτάκη θα κάνουν δεύτερες σκέψεις; «Είπαμε να ξεφορτωθούμε τον Σύριζα, αλλά όχι να κάνουμε και δικτάτορα τον Κούλη…».

Όλα αυτά , ξέρετε, είναι ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν από κανένα δημοσκόπο, όπως ακριβώς και κανένας δημοσκόπος δεν μπόρεσε να φανταστεί στην πρώτη αναμέτρηση πως όλοι οι αναποφάσιστοι θα πήγαιναν μονοκούκι την τελευταία στιγμή στη ΝΔ.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επιθυμία ενός μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος ήταν να εξαφανίσει την προοπτική του Αλέξη Τσίπρα ως εναλλακτική λύση στο πολιτικό σκηνικό με ένα μεγαλοπρεπέστατο…“delete”. O στόχος αυτός όμως επετεύχθη και με το παραπάνω. Και δεν είμαι καθόλου βέβαιος αν η διαγραφή του Σύριζα ισοδυναμεί με «λευκή επιταγή» στον Μητσοτάκη.

Πολλά λοιπόν θα κριθούν από το μέγεθος, κυρίως όμως από το είδος της σημερινής αποχής. Προσέξτε: Και 10% να αλλάξει στην σύσταση του εκλογικού σώματος από εκείνο του Μαίου, θα τρίβουμε τα μάτια μας.

Αν οι Συριζαίοι καταθέσουν τα όπλα και οι απανταχού Kyriakistas, μεθυσμένοι από την κατάκτηση της πρώτης νίκης προσέλθουν μαζικά στις κάλπες για να επικυρώσουν τον θρίαμβο, μπορεί να δούμε την ΝΔ πολύ πάνω από το 40%, ακόμη και στα μισά της διαδρομής προς το 50%.

Με πεντακομματική ή εξακομματική βουλή και ποσοστά της τάξης του 45% αυτό μπορεί να σημαίνει έλεγχο των 3/5 του κοινοβουλευτικού σώματος. Ο Κυριάκος δηλαδή σε ρόλο απόλυτου κυρίαρχου.

Αν όμως συμβεί το αντίστροφο, επανακάμψουν δηλαδή πεισμωμένοι οι Συριζαίοι στα εκλογικά τμήματα και ταυτόχρονα επικρατήσει η γραμμή «φρένο στην παντοκρατορία της οικογένειας Μητσοτάκη», τα πράγματα αρχίζουν και περιπλέκονται. Γιατί η άλλη κρίσιμη λεπτομέρεια της αναμέτρησης έχει να κάνει με το λεγόμενο «αδιάθετο υπόλοιπο» των ψήφων. Οσο πιο μεγάλο, τόσο πιο εύκολη η αυτοδυναμία για τη ΝΔ.

Όμως εδώ έχουμε στην κυριολεξία πέντε κόμματα στο νήμα του «μπαίνω-δεν μπαίνω». Αν δε μπουν ο Παράδεισος της επόμενης τετραετίας προορίζεται για τον Μητσοτάκη. Αν όμως μπουν αρχίζει και αχνοφαίνεται η…Κόλαση.

Το πρόβλημα επιτείνεται γιατί η μεγαλύτερη δεξαμενή ψήφων προς αυτά τα κόμματα είναι απολύτως απροσπέλαστη για τη ΝΔ. Aπό την μία πλευρά πρόκειται για καθαρόαιμους δεξιούς που έχουν «φρικάρει» με την woke ατζέντα που προάγει ο Μητσοτάκης και από την άλλη για πάσης φύσεως αγανακτισμένους(αντιμνημονιακούς, αντιεμβολιαστές κλπ)που θα κινηθούν τιμωρητικά.

  • Ο Βελόπουλος που διαθέτει την πιο συγκροτήμενη κομματική υποδομή και ορισμένα στελέχη υψηλού επιπέδου όπως ο οικονομολόγος Βασίλης Βιλιάρδος έχει χτίσει γερά τη θέση του. Τα είπε έξω από τα δόντια για την μαφία της πολιτικής, όργωσε αυτές τις μέρες όλη την Ελλάδα και προσωπικά δεν νομίζω ότι κινδυνεύει   να μείνει απέξω.
Η «Νίκη» εξακολουθεί να αποτελεί αίνιγμα και υφίσταται σκαναμπεβάσματα κοντά στον πήχη του 3%. Όμως ο ανηλεής πόλεμος που έχει δεχθεί από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ευνοεί την προσέλκυση μιας αντισυστημικής δεξιάς ψήφου.

Το ίδιο, ίσως και περισσότερο, μπορεί να ειπωθεί για τους Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη. Ο έγκλειστος του Δομοκού ξεπέρασε τις (ούτως ή άλλως γελοίες σε σύλληψη) μεθοδεύσεις εκλογικού του αποκλεισμού και ευτέλισε το κοινοβουλευτικό δίδυμο ΝΔ-ΠΑΣΟΚ εμφανίζοντας ένα κόμμα έτοιμο…από το πουθενά.

Δεν είναι βέβαιο ότι θα προλάβει να ανακτήσει τα δημοσκοπικά του ποσοστά, στο βαθμό όμως που το κόμμα «Σπαρτιάτες» πείσει τους οπαδούς του, θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά.

Επιμύθιον: Με τρία δεξιά κόμματα στη βουλή που θα ασκούν καταιγιστική κριτική και την …φωνασκούσα Ζωή από την άλλη να βάζει στη θέση τους διάφορα πρόθυμα «δεκανίκια» της ΝΔ, η ζωή δυσκολεύει πολύ για τον Μητσοτάκη. Αν παρελπίδα τρυπώσει και ο Βαρουφάκης που τα τελευταία 24ωρα παριστάνει τον …ψόφιο κοριό, δυσκολεύει και η αυτοδυναμία. Δύσκολο; Σίγουρα. Αλλά η κάλπη είναι γκαστρωμένη…

* Γιώργος Χαρβαλιάς, Συγγραφέας του βιβλίου  «Γιαβόλ! Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια»

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου