Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να πάρει θέση για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Επιστολή στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέστειλε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ζητώντας από αυτή να πάρει θέση για τις δίκαιες απαιτήσεις του ελληνικού λαού σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις. 

Η επιστολή των ευρωβουλευτών του Κόμματος Κώστα Παπαδάκη και Λευτέρη Νικολάου - Αλαβάνου έχει ως εξής:

«Προς κα. Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κυρία Πρόεδρε,

Με την επιστολή μας αυτή θέλουμε να θέσουμε στην προσοχή σας το πάγιο και διαχρονικό αίτημα του ελληνικού λαού για την απόδοση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Αυτές σχετίζονται με τις πολεμικές επανορθώσεις, την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των λεηλατηθέντων αρχαιολογικών θησαυρών της Ελλάδας εξαιτίας της εγκληματικής δράσης των ναζιστικών γερμανικών στρατευμάτων κατά τη διάρκεια του  Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Το δίκαιο αίτημα αυτό, που έχει στοιχειοθετηθεί και αποτυπωθεί σε ακριβείς απαιτήσεις, παραμένει μέχρι σήμερα ανεκπλήρωτο. Η ευθύνη για τη μη απόδοση δικαιοσύνης στα θύματα των ναζιστικών θηριωδιών, των οικογενειών, τους αλλά και συνολικά στον ελληνικό λαό ανήκει τόσο στις  γερμανικές και στις ελληνικές κυβερνήσεις, όπως και στην ΕΕ.

Η ΕΕ μέχρι σήμερα, στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις και αιτήματα του ελληνικού λαού, επικαλείται αναρμοδιότητα επί του θέματος.  Ο  ισχυρισμός αυτός όμως είναι αβάσιμος με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο αίτημα αφορά τις οφειλές ενός κράτους - μέλους της ΕΕ προς ένα άλλο.

Η ΕΕ και τα όργανά της, το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Κοινοβούλιο, παίρνουν θέση και αναλαμβάνουν δράση για διεθνή ζητήματα που αφορούν κάθε γωνιά του πλανήτη, ενώ σπεύδουν να τοποθετηθούν αποδίδοντας κρίσεις ακόμα και για ιστορικά ζητήματα που αφορούν παραδείγματος χάριν τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με την επιστολή μας αυτή σας καλούμε να τοποθετηθείτε με ευθύτητα στο σημαντικό αυτό ζήτημα και να αναγνωρίσετε το δικαίωμα του ελληνικού λαού για την επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, την πληρωμή των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το γερμανικό κράτος. Σας ζητούμε να αναλάβετε σχετικές δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση προκειμένου να επισπευσθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες ώστε να ικανοποιηθούν οι δίκαιες και τεκμηριωμένες αξιώσεις του ελληνικού λαού».

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου