Δελτιο τύπου για τις πυρκαγιές στην Μαγνησία - ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΗΡΩΕΣ


Την Τετάρτη 26 Ιουλίου με αποκορύφωση την Πέμπτη 27 Ιουλίου 2023 τόσο οι κάτοικοι, όσο
και οι επισκέπτες του Νομού Μαγνησίας βίωσαν στο πετσί τους μια πρωτόγνωρη κατάσταση. 

Φωτιά που ξεκίνησε από πολλαπλές εστίες με επίκεντρο το Βελεστίνο μία εύκολα προσβάσιμη 
πεδινή περιοχή, που θα μπορούσε να έχει άμεσα κατασβεστεί από τις πρώτες ώρες, αφέθηκε 
στο έλεός της με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν οικισμοί, άνθρωποι, χλωρίδα και πανίδα. 

Χωριά εκκενώθηκαν, δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ζώα κάηκαν ζωντανά (εκτιμώνται 
στο 80% της ζωικής παραγωγής του νομού), η χλωρίδα κάηκε, εργοστάσια, επιχειρήσεις 
καταστράφηκαν, πολεμικά αεροπλάνα απομακρύνθηκαν για προληπτικούς λογους. 
Το πιο σοκαριστικό ήταν ότι η φωτιά έφτασε σε αποθήκη πυρομαχικών της 111 πτέρυγα μάχης, της 2ης μεγαλύτερης αεροπορικής μονάδας της χώρας και προκάλεσε απανωτές εκρήξεις.

Και οι πολίτες αναρωτιόμαστε τι έφταιξε. Ναι, οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες, καύσωνας και δυνατοί άνεμοι, όμως δεν αποτελούν πρωτόγνωρες συνθήκες για τη χώρα μας. To κράτος (Περιφέρεια) και η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλουν να έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης, ώστε να είναι ασφαλείς οι πολίτες, τα ζώα, τα δάση, οι περιουσίες, οι οικονομικές δραστηριότητες της περιοχής. 

Τουναντίον, είδαμε μόνο δηλώσεις, διαβεβαιώσεις του Δημάρχου Βολου κ. Μπέου, του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστού και της Αντιπεριφερειάρχη κας Κολυνδρίνη ότι ο νομός διαθέτει ένα συντονιστικό κέντρο που λειτουργεί άψογα. Δηλώσεις που έμειναν δηλώσεις. 

Γιατί η πραγματικότητα φανέρωσε την παντελή ανυπαρξία ετοιμότητας και συντονισμού, συνοδευόμενης από την έλλειψη ενημέρωσης του κόσμου και την εκκωφαντική απουσία του κράτους. Δεν πιστεύουμε ότι είναι ανικανοι, όπως τους χαρακτηρίζουν πολλοί συμπολίτες μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά ότι προτεραιότητά τους είναι η επίτευξη των προσωπικών, κομματικών και άλλων μεγαλοεπιχειρηματικών συμφερόντων και σίγουρα όχι των πολιτών, του περιβάλλοντος, της ευημερίας του τόπου.

Το μόνο μέλημα των κ.κ. Κολυνδρίνη, Αγοραστού και Μπέου ήταν πώς θα φανούν στις κάμερες, τι δηλώσεις θα κάνουν και τελικά σε ποιους θα επιρρίψουν ευθύνες. Και ως συνήθως, υπεύθυνος κατά την γνώμη τους είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός από τους ίδιους, στην προκειμένη περίπτωση, η ηγεσία της Πυροσβεστικής υπηρεσίας. Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι δηλαδή. 

Τα ερωτήματα που εγείρονται είναι αμέτρητα σχετικά με: 

α. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν πυροσβεστικοί κρουνοί στην βιομηχανική περιοχή του Βόλου, 

β Το γεγονός ότι δεν υπήρχε δίκτυο νερού για την κατάσβεση, όταν κόπηκε το νερό

γ. Το γεγονός ότι δεν υπήρχαν γεννήτριες για τα αντλιοστάσια, όταν κόπηκε το ρεύμα, 

δ. Το γεγονός ότι τα περιπολικά, που ήταν πιο πολλά (μετά τους ατελείωτους διορισμούς αστυνομικών) σε σχέση με τα πυροσβεστικά, εμπόδιζαν ομάδες ανθρώπων και βυτιοφόρα να βοηθήσουν στην κατάσβεση,

ε. Το γεγονός ότι άφησαν τρεις ολόκληρες ημέρες εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών με τόνους πλστικών να καίγονται και η έκλυση διοξινών είναι ανυπολόγιστη. Μολις αντιλήφθηκε η κα. Κολυνδρίνη ότι έρχονται μηνύσεις εις βάρος της έβγαλε μόλις το Σάββατο βράδυ μια ανακοίνωση σχετικά με “τη διερεύνηση τυχόν επιπτώσεων από την πυρκαγιά στη αναφερόμενη μονάδα” ψευδόμενη ότι “από την έναρξη της πυρκαγιάς ξεκίνησε η επιχωμάτωση για την κατάσβεση της εν λόγω πυρκαγιάς”. 

Πόσα ψέματα ακόμη να αντέξουμε; Καμιά κουβέντα όμως για τα προληπτικά μέτρα που όφειλαν να έχουν πάρει γύρω από τέτοιου είδους μονάδα και σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για το τι μέλλει γενέσθαι για την ασφάλεια των πολιτών και για την κατάσταση του περιβάλλοντος

στ. Το γεγονός ότι δεν σταμάτησε κανείς τη λειτουργία της ΑΓΕΤ το διήμερο της φρίκης, ώστε να περιοριστεί το τοξικό κοκτέιλ που δημιουργούσε μια αποπνικτική ατμόσφαιρα στον ήδη επιβαρυμένο αέρα του Βόλου. 

ζ. Το γεγονός ότι ο Δήμος Βόλου πήρε 200.000 ευρώ για πυροπροστασία.

Ευτυχώς μέσα σε αυτό το χάος της ανυπαρξίας των ανευθυνο-υπεύθυνων αρχών, το  σημαντικό είναι ότι οι πολίτες ενεργοποιήθηκαν, συγκέντρωναν νερά και σάντουιτς για  τους πυροσβέστες και τους εθελοντές, οι οποίοι έδωσαν μάχη με τις φωτιές και τα δύο βράδια, βοήθησαν στην εκκένωση περιοχών και καταφυγίου ζώων και έκαναν  περιπολίες για να προστατέψουν τους οικισμούς τους. Κατάλαβαν ότι αν άφηναν τις τύχες τους στις αρχές, θα οδηγούμασταν σε ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή.

Και τελικά αυτό το κύμα αλληλεγγύης και κινητοποίησης των πολιτών, που δημιουργήθηκε στα δύσκολα, ίσως είναι και το μόνο αισιόδοξο μήνυμα του εφιάλτη που ζήσαμε. Ζητούμε να αποδοθούν ευθύνες, να παραιτηθούν οι υπεύθυνοι Δήμαρχος, Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης και να επέμβει εισαγγελέας για τις εγκληματικές αμέλειες και παραλείψεις. Δεν χρειαζόμαστε ήρωες αλλά μια οργανωμένη κοινωνία και κράτος! 

ΥΓ: Παρεμπιπτόντως και όλως τυχαίως στις 14 Ιουλίου 2023 εκδόθηκε η ΑΕΠΟ από τη ΡΑΕ για την κατασκευή αιολικού πάρκου 80MW της Siemens-Gamesa στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, αλλά μάλλον αυτό είναι ένα ακόμη τυχαίο γεγονός. Θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης έχει πει ότι είμαστε ακόμη στα 2,5 GW από ανεμογεννήτριες ενώ ο στόχος είναι τα 7,0 GW τουλάχιστον

Επιτροπή ΑΓΩΝΑ Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου