Ανάψαν τα (ελληνοτουρκικά) τηλέφωνα ενόψει της συνάντησης Μητσοτάκη - Ερντογάν


Του Δημήτρη Μηλάκα

Με προσεκτικές επικοινωνιακού τύπου κινήσεις Αθήνα και Άγκυρα προετοιμάζουν το κλίμα για την  συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας την προσεχή βδομάδα

Το «σύνθημα» δόθηκε με την άμεση τηλεφωνική επικοινωνία του Ερντογάν προκειμένου να συγχαρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκλογή του. Σ’ αυτό το πρώτο τηλεφώνημα αμέσως μετά την εκλογική νίκη της ΝΔ Μητσοτάκης και Ερτνογάν συμφώνησαν να προχωρήσουν στην συνάντησή τους  δίνοντας την εικόνα μιας νέας προσπάθειας.

Οι αλλαγές στα υπουργεία εξωτερικών και άμυνας των δύο χωρών στις οποίες προχώρησαν οι δύο ηγέτες εντάσσονται και αυτές, ως ένα βαθμό, στην προσπάθεια να δημιουργηθεί η δυναμική (αλλά και η ψευδαίσθηση) ότι τα ελληνοτουρκικά ξεκινούν απ’ την αρχή.

Έκτοτε, έχουμε τις τηλεφωνικές επικοινωνίες των υπουργών Εξωτερικών (Γεραπετρίτη και Φιντάν) καθώς και των υπουργών άμυνας (Δένδια και Γκιουλέρ) οι οποίοι είχαν την πρώτη τους επαφή «γνωριμίας» ενόψει των αναμενόμενων συναντήσεών του στο Βίλνιους όπου και θα παραβρίσκονται στο πλαίσιο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο υπουργών άμυνας (η οποία έγινε με πρωτοβουλία της τουρκικής πλευρά) συμφωνήθηκε να συζητηθεί με λεπτομέρειες -όταν συναντηθούν στο Βίλνιους- η επανεκκίνηση και το περιεχόμενο του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Ενδιαφέρον επίσης έχει και μια ακόμη ελληνοτουρκική τηλεφωνική επαφή, η οποία και αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των (επικοινωνιακών) προσπαθειών που καταβάλλουν οι δύο πλευρές προκειμένου να υπογραμμιστεί η πολιτική τους βούληση να ακολουθήσουν βήματα προσέγγισης. Πρόκειται για την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων των δύο χωρών (Φλώρος – Chauhan)

Σύμφωνα με τον αρχηγό του ελληνικού γενικού επιτελείου κατά τη συνομιλία συζητήθηκαν «Γεωστρατηγικές προκλήσεις & αναθεωρητισμός στην ευρύτερη περιοχή καθώς και εμβάθυνση Στρατιωτικής Συνεργασίας». Μάλιστα, ο Κωνσταντίνος Φλώρος προσκάλεσε τον ομόλογό του να επισκεφτεί την Αθήνα.

Οι προκλήσεις – προκλήσεις

Παρά την επικοινωνιακή προσπάθεια που καταβάλουν Αθήνα και Άγκυρα προκειμένου να δείξουν μια αλλαγή κλίματος για την οποία αμφότερες έχουν δεσμευτεί/υποσχεθεί στο ΝΑΤΟ και την Ουάσιγκτον, η Τουρκία συνεχίζει την προβολή των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο.

Σ’ αυτό το πλαίσιο η Άγκυρα προχώρησε παράνομα στη δέσμευση περιοχής στην καρδιά του Αιγαίου (μεταξύ Εύβοιας και Χίου) για σχεδόν δύο μήνες (4 Ιουλίου έως 31 Αυγούστου!) για άσκηση με πυρά για το πολεμικό της ναυτικό και αεροπορία συμπεριλαμβάνοντας και ελληνικό εναέριο χώρο…
Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου