Η Πολωνία ζητά από τις ΗΠΑ να αναπτύξουν πυρηνικά όπλα στο έδαφός της


Πυρηνικά όπλα στο έδαφός της Πολωνίας, μέσω του προγράμματος του ΝΑΤΟ Nuclear Sharing, ζητά η ηγεσία της χώρας από τις ΗΠΑ!

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του Πολωνού πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι μετά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. «Επειδή η Ρωσία σκοπεύει να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, απευθυνόμαστε ακόμη περισσότερο σε ολόκληρο το ΝΑΤΟ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα Nuclear Sharing», ισχυρίστηκε και πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια».

Ανέφερε ακόμα πως «η τελική απόφαση θα εξαρτηθεί από τους εταίρους μας στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Δηλώνουμε την επιθυμία μας για γρήγορη δράση σε αυτόν τον τομέα».

Συμφωνα με το «UrduPoint News/Sputnik» ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν έχει τίποτα να μοιραστεί σχετικά με την έκκληση της Πολωνίας να φιλοξενήσει πυρηνικά όπλα των ΗΠΑ.

«Απλώς δεν μιλάμε για την ανάπτυξη πυρηνικών συστημάτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οπότε σίγουρα δεν πρόκειται να ξεκινήσω να το κάνω σήμερα» είπε ο Κίρμπι. 

Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι κατόπιν αιτήματος του Μινσκ, η Μόσχα θα αναπτύξει τα τακτικά πυρηνικά της όπλα στη Λευκορωσία, παρόμοια με αυτά που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και καιρό στο έδαφος των συμμάχων τους. 

Ωστόσο, την πρόταση για ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολώνια την είχει κάνει στις αρχές του Οκτώβρη του 2022 ο πρόεδρος της χώρας Αντρέι Ντούντα.  «Μιλήσαμε με Αμερικανούς ηγέτες για το εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα είναι ανοιχτό», είχε δηλώσει ο Αντρέι Ντούντα στην Gazeta Polska.

Πηγή: 902.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου