Σήμα κινδύνου από τον κινέζο πρόεδρο για νέο κύκλο «έγχρωμων επαναστάσεων»

 

Του Σταμάτη Κυριάκη

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Ιουλίου 2023 η σύνοδο κορυφής του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO). Η SCO είναι κάτι αντίστοιχο του ΝΑΤΟ και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κίνας και της Ρωσίας.

Η φωτεινή σύνοδος πραγματοποιείται με την ευθύνη της Ινδίας και αφορά στην αντιμετώπιση προκλήσεων από την ανατολική Ασία έως τον Ινδικό ωκεανό.

Η περιφερειακή ασφάλεια, η οικονομία, η επισιτιστική κρίση, η κλιματική αλλαγή και το Αφγανιστάν είναι μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν.

Η Ινδία προεδρεύει φέτος στη σύνοδο κορυφής, η οποία πραγματοποιείται μόλις δύο εβδομάδες αφότου ο Ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι φιλοξενήθηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Η SCO αποτελείται μέχρις στιγμής από την Κίνα, την Ρωσία, το Πακιστάν και τα τέσσερα κράτη της Κεντρικής Ασίας, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Επίσης, και το Ιράν, το οποίο πρόκειται να ενταχθεί.

Η Λευκορωσία επίσης έχει κάνει αίτηση για ένταξη.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίγκ μιλώντας στη Σύνοδο είπε: "Είναι απαραίτητο να αντιταχθούμε κατηγορηματικά σε κάθε προσπάθεια παρέμβασης από το εξωτερικό που προωθούν έγχρωμες επαναστάσεις με οποιοδήποτε πρόσχημα". Και κάλεσε τα μέλη του SCO να αυξήσουν τις συναλλαγές τους σε εθνικά νομίσματα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters ήδη η Ινδία πληρώνει ένα μέρος του αργού πετρελαίου που προμηθεύεται από την Ρωσία σε γουάν, παρακάμπτοντας τις δυτικές κυρώσεις. Το εμπάργκο της Δύσης έχει στρέψει το εμπόριο προς την Ασία, με την Ινδία να καθίσταται ο μεγαλύτερος αγοραστής αργού μέσω θαλάσσης από τη Ρωσία.

Εν τω μεταξύ αυτό το καλοκαίρι βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη η διεύρυνση των χωρών που συμμετέχουν στους BRICS με νέα κράτη που έχουν καταθέσει αιτήματα για την συμμετοχή τους.

Όπως φαίνεται, από τον Σεπτέμβριο οι BRICS θα περιλαμβάνουν νέες χώρες όπως η Τουρκία, το Μεξικό, η Ινδονησία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες.

Είναι προφανές ότι η ενδυνάμωση μιας τέτοιου μεγέθους οικονομικής συμμαχίας θέτει σε δοκιμασία την παντοκρατορία του δολαρίου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας καθιστώντας τις χώρες με αναπτυσσόμενες οικονομίες σε καθοριστικό πολιτικό παράγοντα της παγκόσμιας οικονομίας.

Είναι επίσης προφανές ότι οι αναπτυγμένες χώρες της Δύσης δεν θα έμεναν απαθείς σε μια τέτοια εξέλιξη που θέτει υπό αίρεση την ηγεμονία τους στον κόσμο.

Η δήλωση του Κινέζου πρόεδρου στην σύνοδο της SCO περί εγχρώμων επαναστάσεων υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των χωρών του αναπτυσσομένου κόσμου να μην ανεχτούν πλέον νέες προσπάθειες με την μορφή πραξικοπημάτων καθοδηγούμενων από το ΝΑΤΟ που έλαβαν χώρα σε πολλές χώρες και οδήγησαν σε τραγωδίες ολόκληρους λαούς.

Η Ουκρανία είναι η τελευταία Έγχρωμη επανάσταση» που οργανώθηκε το 2014 με αποτέλεσμα να οδηγηθούμε, μέσα από μια αιματηρή διαδρομή, σε έναν αιματηρό πόλεμο και με ορατό τον κίνδυνο μετατροπής του σε πυρηνικό όλεθρο.

Ο κύκλος την μονοκρατορίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πλανήτη φαίνεται ότι κλείνει με μεγάλους κινδύνους, όπως ήταν αναμενόμενο.

Η ανθρωπότητα μεταβαίνει από την εποχής της παντοκρατορίας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ σε μια πολυπολική εποχή.

Είναι υποχρέωση όλων των λαών να αγωνιστούν για την μετατροπή αυτής της διαδικασίας σε μια νέα παγκόσμια επαναστατική διαδικασία για την αποδυνάμωση και την ανατροπή του καπιταλισμού.

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου