ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΕΞΕΥΜΕΝΙΣΜΟΥ, ΣΤΗ ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΧΙ

Του Κώστα Κωστόπουλου

25/1/2015 Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές

Στις βουλευτικές εκλογές πρώτο κόμμα έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ με 36,34% και δεύτερο κόμμα η ΝΔ με 27,81%. Ο Τσίπρας σχηματίζει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ του Καμμένου. Το ίδιο απόγευμα της ορκωμοσίας του πηγαίνει στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής ως συμβολική κίνηση απότισης φόρου τιμής στους εκτελεσμένους κομμουνιστές του 1944.

18/2/2015 Εκλογή Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, υπερψηφιζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ και τους ΑΝΕΛ. Είναι ένα από τα πρώτα μηνύματα καταλλαγής και καθησυχασμού που στέλνει η κυβέρνηση Τσίπρα, δεδομένου ότι επιλέγει για ΠτΔ ένα στέλεχος της καραμανλικής Δεξιάς.

20/2/2015 Eurogroup: ενδιάμεση συμφωνία

Στο Eurogroup προκύπτει συμφωνία της κυβέρνησης Α.Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών το Γ.Βαρουφάκη με την Tρόϊκα ,της Ε.Ε, της Ε.Κ.Τ και του Δ.Ν.Τ. Η συμφωνία προβλέπει την 4μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (Κύρια Σύμβαση Χρηματοπιστωτικής Διευκόλυνσης), νέα λίστα μεταρρυθμίσεων ώστε να εγκριθεί η καταβολή της τελευταίας δόσης, επαναλαμβάνεται η δέσμευση αποπληρωμής προς όλους τους πιστωτές και η παραίτηση από “μονομερείς ενέργειες”. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση αποδέχεται το πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής, αποπληρωμής του χρέους, παραμονής στην Ε/Ζ και την ΕΕ. Η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει.

25/2/2015 Η λίστα απαιτήσεων της Ε.Ε.

Στέλνεται η λίστα μεταρρυθμίσεων στο Eurogroup. Για τους επόμενους μήνες, θα είναι το διαρκές ζήτημα στο οποίο η Τρόικα θα ζητά άλλα ή και επιπλέον μέτρα, ενώ η ελληνική πλευρά θα υποχωρεί διαρκώς.

6/3/2015 ΔΝΤ

Αποπληρώνεται η δόση των 310 εκ. ευρώ προς το ΔΝΤ. Η κίνηση συμβολίζει τη διάθεση της κυβέρνησης Τσίπρα να μην υπάρξει κανενός είδους μονομερής ενέργεια από την ελληνική πλευρά.

8/3/2015 Κι άλλες απαιτήσεις

Η συνεδρίαση του Eurogroup συνεχίζει να ζητά εξειδίκευση των προτάσεων της ελληνικής κυβέρνησης, επαναλαμβάνει την εξάρτηση της εκταμίευσης από την εφαρμογή νέων μέτρων καθώς και την παραίτηση από “μονομερείς ενέργειες”. Ο χρόνος κυλάει.

18/3/2015 "Δεν θα κάνετε ό,τι θέλετε"

Το EuroWorking Group χαρακτηρίζει μονομερή ενέργεια την ψήφιση του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση και για τις 100 δόσεις και ζητά από την κυβέρνηση Τσίπρα να τα αποσύρει. Αν και εν τέλει ψηφίζεται στη Βουλή, μετά από “διευκρινιστικές” δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων ότι το ζήτημα έπρεπε να συζητηθεί πρώτα με τους “θεσμούς”, το μήνυμα που στέλνεται είναι “δεν θα κάνετε ό,τι θέλετε”.

20/3/2015 "Μεταρρυθμίσεις"

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναλαμβάνει, ένα μήνα μετά τη συμφωνία της 20/2, ότι “οι ελληνικές αρχές έχουν την ευθύνη των μεταρρυθμίσεων και θα υποβάλουν τις επόμενες μέρες πλήρη κατάλογο συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων”. Θα γίνει το μοτίβο όλων των επόμενων καταλήξεων των Eurogroup και των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων.

25/3/2015 Λίστα μέτρων

Στο EuroWorking Group τίθεται ξανά η απαίτηση για κατάθεση λίστας μέτρων ώστε να εκταμιευτεί το ποσό των 1,2 δις ευρώ από τον ESM.

5/4/2015 Υπερατλαντικές πιέσεις

Σε άρθρο τους οι Financial Times αναφέρουν ότι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν την αποπομπή της “άκρας Αριστεράς” του ΣΥΡΙΖΑ και σχηματισμό κυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι για την επίτευξη συμφωνίας διάσωσης.

7/5/2015 Εξεταστική για τα Μνημόνια

Υπερψηφίζεται στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση των αιτίων που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στα Μνημόνια, από τον Οκτώβριο 2009. Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της στις 14/5, όμως δε θα τις ολοκληρώσει μιας και θα μεσολαβήσει η υπογραφή του 3ου Μνημονίου από την κυβέρνηση Τσίπρα. Σε μια ειρωνεία της Ιστορίας, στις 28/7, βουλευτές της ΝΔ θα ζητήσουν να κληθεί για κατάθεση ο Βαρουφάκης.

8/4/2015 Επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα

Ο Τσίπρας επισκέπτεται τη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την εκλαμβάνουν ως επιθετική κίνηση, μιας και οι σχέσεις Ευρώπης-Ρωσίας δεν είναι καλές (κυρώσεις λόγω Ουκρανίας) και μια πιθανή συμφωνία για οικονομική βοήθεια ανεξάρτητα από την Τρόϊκα δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Η συνάντηση καταλήγει σε συμφωνία για τα ενεργειακά και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

9/4/2015 Και άλλη δόση στο ΔΝΤ

Η κυβέρνηση Τσίπρα προχωρά στην αποπληρωμή μιας ακόμα δόσης στο ΔΝΤ χωρίς να έχει επιτευχθεί συμφωνία.

24/4/2015 Μαζεύονται τα ταμειακά διαθέσιμα

Υπερψηφίζεται στη Βουλή η ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας. Δημιουργείται έτσι τεχνητή ρευστότητα με εσωτερικό δανεισμό για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Η συνεδρίαση του Eurogroup, στο θέμα της Ελλάδας καταλήγει σε μια από τα ίδια, ζητά συγκεκριμένα μέτρα με βάση τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη, ώστε να παρέχει ρευστότητα. Περνάει ο χρόνος.

29/4/2015 Το δημοψήφισμα ως μπλόφα

Υπερψηφίζεται στη Βουλή το ν/σ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Αργότερα θα ακολουθήσει η άγαρμπη και ατελέσφορη προσπάθεια αναδιάρθρωσης του τοπίου στα ΜΜΕ.

Στο κεντρικό άρθρο της η Αυγή, “προειδοποιεί” ότι αν δεν επέλθει ένας έντιμος συμβιβασμός, το λόγο θα λάβει ο λαός με δημοψήφισμα.

Τότε και σε όλη τη μετέπειτα πορεία, φαίνεται ότι το λένε αλλά δεν το πιστεύουν.

7/5/2015 Ψευδαίσθηση ότι θα υπάρξει "έντιμη" συμφωνία

Σε συνέντευξή του στον Guardian, ο Δραγασάκης ευελπιστεί σε μια συμφωνία στο ερχόμενο Eurogroup. Οι ψευδαισθήσεις για την Ε.Ε. εναλλάσσονται με τους υπαινιγμούς για πιο “δυναμικές” λύσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Βαρουφάκης δηλώνει στο BBC ότι “η συμφωνία θα κλειστεί εντός 2 εβδομάδων”. Η συμφωνία όλο έρχεται και όλο δε φτάνει.

11/5/2015 "Γερούν γερά"...

Αποπληρωμή 750εκ ευρώ δανείου σε ΔΝΤ. Μετά από δημοσίευμα της Εφ. Συν., ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύει βολές στον Στουρνάρα της ΤτΕ για υπονόμευση του έργου της κυβέρνησης. Παράλληλα, η ΚΕΔΕ με απόφασή της, αρνείται να εφαρμόσει την ΠΝΠ και να μεταβιβάσει τα αποθεματικά της στην ΤτΕ. Η αντίδραση της αστικής τάξης, τη στιγμή που τα 2 παραδοσιακά κόμματά της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βρίσκονται σε εσωτερική αποδιοργάνωση, είναι αναιμική – έχουν εμπιστευτεί την τύχη τους στον ξένο παράγοντα – αφού η κυβέρνηση δεν έχει δείξει κανένα δείγμα διάθεσης ξηλώματος του αστικού κράτους. Ακόμη μία συνεδρίαση του Eurogroup καταλήγει χωρίς συμφωνία.

24/5/2015 Προειδοποιήσεις ΣΥΡΙΖΑ

Συνεδριάζει η ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στην απόφασή της σημειώνεται: “Αν συνεχιστεί η πιστωτική ασφυξία και τα πράγματα οδηγηθούν σε οριακό σημείο, ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η πληρωμή μισθών και συντάξεων έχει απόλυτη προτεραιότητα έναντι των δόσεων των δανείων. Οι άνθρωποι είναι πάνω από το χρέος.”

28/5/2015 Απειλές για ...Grexit

Το ΔΝΤ ζητάει να παρθεί πίσω η επαναπρόσληψη των καθαριστριών του Υπουργείου Οικονομικών. Η Τρόικα διαρκώς δηλώνει ότι πρέπει να βρεθεί το συντομότερο συμφωνία ενώ διαρκώς ζητάει αλλαγές σε επιμέρους μέτρα της ελληνικής κυβέρνησης και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για Grexit.

2/6/2015 Ασφυκτικές πιέσεις και επιπλέον μέτρα

Η Ελληνική κυβέρνηση καταθέτει νέο σχέδιο. Οι δανειστές αντιπροτείνουν κατάργηση ΕΚΑΣ, μείωση συντάξεων και αύξηση ΦΠΑ στο ρεύμα, προτάσεις που δεν γίνονται δεκτές από την ελληνική πλευρά.

Σε κάθε βήμα πίσω της ελληνικής κυβέρνησης, η Τρόικα κάνει ένα βήμα μπροστά.

5/6/2015 Κι άλλη δόση στο ΔΝΤ

Αποπληρώνεται δόση 1,2 δισ ευρώ στο ΔΝΤ

8/6/2015 Παρέμβαση ΗΠΑ υπέρ Ε.Ε.

Κατατίθεται συμπληρωματική έκθεση προς τους δανειστές. Το θέμα της Ελλάδας συζητιέται εκτός ατζέντας στη Σύνοδο των G7. Οι ΗΠΑ δηλώνουν υπέρ της σταθερότητας της Ευρωπαϊκής οικονομίας, ώστε να μη διαταραχθεί η σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας και άρα της αμερικάνικης.

9/6/2015 Ελληνικές εκκλήσεις

Η Ελλάδα ζητά ματαίως επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος.

11/6/2015 Αυταπάτες και αποπροσανατολισμοί

Διακινείται εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για πολλοστή φορά η θεωρία ότι διαφωνούν η Μέρκελ με τον Σόιμπλε για το ζήτημα Ελλάδα. Σκληρές δηλώσεις από εκπρόσωπο του ΔΝΤ για τις καθυστερήσεις στο ελληνικό ζήτημα.

14/6/2015 Οι "θεσμοί" επιμένουν

Η ελληνική αντιπροσωπεία καταθέτει συμπληρωματικές προτάσεις, τις οποίες απορρίπτουν οι “θεσμοί”, διακόπτοντας τις διαπραγματεύσεις και επιμένοντας στις δικές τους προτάσεις αύξησης του ΦΠΑ και μειώσεων στις συντάξεις.

18/6/2015 Ο χρόνος τελειώνει

Το Eurogroup για ακόμη μια φορά δεν καταλήγει σε συμφωνία. Οι ελληνικές αρχές για ακόμη μια φορά δηλώνουν ότι πρότειναν μια βιώσιμη πρόταση, ότι η συμφωνία είναι κοντά, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση από την απέναντι μεριά, επιχειρώντας να καθησυχάσει το εσωτερικό μέτωπο και να εξευμενίσει το εξωτερικό.

Το Eurogroup για πολλοστή φορά δε θεωρεί σοβαρές τις προτάσεις. Ο χρόνος πλέον είναι ελάχιστος.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του ζητά μονομερή διαγραφή του χρέους, ρήξη με την ΕΕ και το κεφάλαιο. Συγκέντρωση στην Αθήνα των “Μένουμε Ευρώπη”

19/6/2015 Το ΚΚΕ προτείνει ...τίποτα

Σε ομιλία του ο Κουτσούμπας, σε ρόλο παθητικού σχολιαστή, δηλώνει ότι είτε με συμφωνία είτε με ρήξη ο λαός θα την πληρώσει, αποθαρρύνοντας κάθε ιδέα να δοθεί και να κερδηθεί η μάχη εναντίον της Τρόικας.

Στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, διατυπώνεται ότι πιθανό Grexit θα είναι κίνδυνος ασφάλειας για το ΝΑΤΟ.

Ο Τσίπρας, στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγ. Πετρούπολης, τοποθετεί το πρόβλημα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Πρακτικά “τα λέει στη Ρωσία για να τα ακούει η Ευρώπη”. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS, ο Πεσκόφ δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από την Ρωσία.

21/6/2015 Πανευρωπαϊκές κινητοποίησεις

Πανευρωπαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στη λιτότητα, οι οποίες όμως δεν αλλάζουν την πολιτική των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων έναντι της Ελλάδας.

22/6/2015 Νέες προτάσεις της Ελλάδας

Στο έκτακτο Eurogroup και στην Έκτακτη Σύνοδο Κορυφής την ίδια μέρα, υποδέχονται θετικά τις νέες ελληνικές προτάσεις ως βάση για συζήτηση και ορίζεται νέο έκτακτο Eurogroup μετά από 2 ημέρες. Συγκέντρωση των “Μένουμε Ευρώπη”.

25/6/2015 Eurogroup χωρίς συμφωνία

Το Eurogroup δεν καταλήγει σε συμφωνία. Η πρόταση που καταθέτουν η ΕΚΤ, η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν γίνεται δεκτή από την ελληνική αντιπροσωπεία η οποία αποχωρεί.

27/6/2015 Κηρύσσεται δημοψήφισμα

Ανακοινώνεται η διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για τις 5/7 με ερώτημα την αποδοχή ή απόρριψη της τελευταίας πρότασης των “θεσμών”. Ο Τσίπρας δηλώνει ότι θα δεχθεί την απόφαση του ελληνικού λαού, όποια κι αν είναι αυτή.

Η ΝΔ θέτει ως το πραγματικό πολιτικό επίδικο ως “Ναι ή Όχι στην Ευρώπη” και προεξοφλεί την υπερίσχυση του ΝΑΙ.

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του λέει «Όχι στις προτάσεις για συμφωνία τόσο των τριών θεσμών όσο και της Ελληνικής κυβέρνησης – Αποδέσμευση τώρα από την ΕΕ», ουσιαστικά καλεί σε μη στήριξη του ΟΧΙ.

Το Eurogroup σε νέα συνεδρίαση του αποφασίζει τη μη παράταση του προγράμματος στήριξης στην Ελλάδα πέραν της 30/6.

28/6/2015 Το μέτωπο του "ΝΑΙ"

Διεξάγονται συγκεντρώσεις αλληλεγγύης στην Ελλάδα και σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Αλλεπάλληλες συναντήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι μεταξύ τους και με τον ΠτΔ.

Το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να παράσχει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι “εταίροι” δεν πτοούνται.

29/6/2015 Capital controls

Κλείνουν οι τράπεζες και επιβάλλονται capital controls. Αναταραχή στα χρηματιστήρια. Ο ελληνικός λαός παρά το κλίμα τρομοκρατίας δείχνει ψυχραιμία και αποφασιστικότητα.

Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Σούλτς δηλώνει ότι θα κάνει εκστρατεία υπέρ του ΝΑΙ.

30/6/2015 Πρόγραμμα στήριξης: Τέλος

Λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Το αίτημα Τσίπρα για ανανέωση απορρίπτεται από το Eurogroup. Η δόση προς το ΔΝΤ που λήγει την ίδια μέρα δεν αποπληρώνεται.

2/7/2015 Λυσσαλέος πόλεμος των ΜΜΕ

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν τη νίκη του ΝΑΙ. Χαρακτηριστική η αμίμητη φράση της δημοσιογράφου Σαράφογλου: “Τί φταίμε εμείς που όλες οι κοινωνικές ομάδες είναι με το ΝΑΙ;”

3/7/2015 Τεράστιες συγκεντρώσεις υπέρ του ΟΧΙ

Μεγάλες συγκεντρώσεις υπέρ του Όχι σε πόλεις της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός παρακολουθεί, συζητά, συμμετέχει, κινητοποιείται. Η καταιγιστική συστημική επίθεση εντός και από εκτός Ελλάδας διχάζει την κοινωνία ανάμεσα στους έχοντες και στους μη έχοντες, αλλά κυρίως ενώνει τους από κάτω.

5/7/2015 ΟΧΙ: 61,3% ΝΑΙ: 38,7%

Ενάντια σε θεούς και δαίμονες, ο ελληνικός λαός δίνει 61,31% στο ΟΧΙ!

6/7/2015 Η λαϊκή ετυμηγορία αγνοείται από αυτούς που την ζήτησαν

Ο Τσίπρας δηλώνει ότι έλαβε την εντολή να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση. Συμπεριφέρεται σαν να νίκησε το ΝΑΙ ενώ η πρόταση αποδοχής των μέτρων της Τρόικας έχει υποστεί συντριπτική ήττα.

Παραιτείται ο Βαρουφάκης από ΥπΟικ και τη θέση του παίρνει ο Τσακαλώτος.

Μετά την παραίτηση Σαμαρά, ορίζεται μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ ο Μεϊμαράκης, ο οποίος δηλώνει απειλητικά “οι πολίτες της αστικής τάξης περιμένουμε τον κ. Τσίπρα να φέρει την συμφωνία εντός 48 ωρών”.

12/7/2015 Το ΟΧΙ γίνεται ΝΑΙ

Μετά από πολύωρη συνεδρίαση, ο Τσίπρας μετατρέπει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ, συμφωνώντας σε μια χειρότερη δέσμη προτάσεων από αυτή που τέθηκε προς ψήφιση στο Δημοψήφισμα. Ο δρόμος για το 3ο Μνημόνιο και για μια νέα περίοδο στην πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου έχει ανοίξει.

Πηγή: antapocrisis.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου