''Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα''!


Του Δημήτρη Χρήστου

Άρθρο-ράπισμα για το δημόσιο σύστημα υγείας στην Ελλάδα είχε πρόσφατα ο διεθνής ιστότοπος Politico με τίτλο: “Μην αρρωστήσετε στην Ελλάδα. Γεμάτα τα νησιά από τουρίστες αλλά επικίνδυνα άδεια από γιατρούς”! Όπως ανέφερε, «τα ειδυλλιακά νησιά της Ελλάδας ξεχειλίζουν από τουρίστες, αλλά το σύστημα υγείας της χώρας εμφανίζει ρωγμές. Ο θάνατος μιας εγκύου νεαρής γυναίκας είναι μόνο ένας από τους τουλάχιστον εννέα θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι, και συνέβησαν λόγω των χρόνιων ελλείψεων σε ασθενοφόρα και υγειονομικό προσωπικό». Ακολούθησαν στο δημοσίευμα του Politico γνωστές σε μας περιγραφές από χαρακτηριστικά περιστατικά που αφορούν το ΕΣΥ.

Κανείς από την κυβέρνηση δεν έκανε τον κόπο να σχολιάσει. Εξαιρείται φυσικά ο πρωθυπουργός, που ποτέ δεν φταίει σε τίποτα. Δεν εξαιρούνται, όμως, τόσο ο νέος υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, όσο και η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη. Βλέπετε, εδώ το θέμα δεν επιλύεται με νοσοκομειακή αστυνομία, με αστυνομία γηπέδων ή πανεπιστημίων. Ούτε μια έφιππη αστυνομία μπορεί να κάνει κάτι μεταφέροντας ασθενείς!

Και καλά ο κύριος Χρυσοχοΐδης. Τροχονόμος ανέλαβε. Η σπουδαία και γκρινιάρα Όλγα όσο ήταν απλή βουλευτής, πώς θα υπερασπιστεί τον τομέα της, τον Τουρισμό; Ποιες είναι οι ευθύνες της πέρα από την κατάρτιση διαφημιστικών προγραμμάτων που καλούν τους τουρίστες να έρθουν για να ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα, σε τέως παραδείσιες παραλίες που έχουν εξαφανιστεί από τις παράνομες ξαπλώστρες και τους ρύπους που προκαλούν στο περιβάλλον; Ποιες ιδέες έχει και τί σκοπεύει να προτείνει για τις περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας, ώστε οι τουρίστες να μην πεθαίνουν στο δρόμο, περιμένοντας επί ώρες την άφιξη ασθενοφόρου και διασωστών;

Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, βουλευτής Χανίων, πώς αντέδρασε όταν έμαθε για την εικόνα διάλυσης που παρουσιάζει το τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Χανίων, καθώς τρεις γενικοί χειρουργοί, οι οποίοι εργάζονται για χρόνια στο ανάλογο τμήμα, έχουν υποβάλει τις παραιτήσεις τους, τις προηγούμενες μέρες, από το νοσηλευτικό ίδρυμα; Μάλιστα οι παραιτηθέντες είχαν προϊδεάσει για την εξέλιξη αυτή, καθώς είχαν υποστηρίξει προς τη διοίκηση του νοσοκομείου ότι υπήρχε αδυναμία ασφαλούς εφημέρευσης της χειρουργικής κλινικής. Λίγες μέρες νωρίτερα μάλιστα, είχαν αποχωρήσει και δύο ειδικευόμενοι γιατροί, αλλά η πηγή του προβλήματος φαίνεται πως είναι το πολύπαθο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Απόλυτη κυβερνητική αφωνία

Και οι τέσσερις βουλευτές που διαθέτει η ΝΔ στο νομό τι ακριβώς κάνουν, πέρα από το να υπηρετούν το πελατειακό σύστημα; Τι ακριβώς περιμένουν για να δώσουν λύσεις; Να επεκταθεί ταχύτατα το αγαπητό τους Hedge Fund CVC Capital, στο οποίο είναι στέλεχος η μεγάλη θυγατέρα του πρωθυπουργού, ώστε μετά την εξαγορά όλων σχεδόν των ιδιωτικών κέντρων Υγείας στην Αθήνα να στήσει ιδιωτικές μονάδες και στις τουριστικές περιοχές; Και αν δεν συμφέρει οικονομικά;

Δυστυχώς, το μοντέλο που ακολουθούν έχει αποτύχει εδώ και χρόνια στις υψηλού τουρισμού ακτές τις Γαλλίας και της Ισπανίας. Η κρίση για τον άναρχο ελληνικό τουρισμό είναι προ των πυλών, καθώς επιπλέον η κλιματική επιβάρυνση είναι πλέον μη αντιμετωπίσιμη.

Πηγή: SLpress

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου