Το ζεϊμπέκικο του Πατούλη και ο «τρανός χορός» των δισεκατομμυρίων


Πίσω από το ζεϊμπέκικο του Πατούλη και την αφαίρεση από τον πρωθυπουργό του χρίσματος για τη θέση του υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής, υπάρχει ο «τρανός χορός» δισεκατομμυρίων!

Κατ’ αρχήν οι μπίζνες των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την διαχείριση των απορριμμάτων (Data Journalists*), οι αναπλάσεις στον φαληρικό όρμο και στην Αθηναϊκή Ριβιέρα που θα κρίνουν την εξέλιξη των αξιών γης αλλά και πλήθος άλλων μικρών τοπικών έργων που διαχειριζόταν (με τον δικό του ανέλεγκτο από το Μαξίμου τρόπο) ο νυν Περιφερειάρχης Αττικής.

Φυλή

Μεγάλα συμφέροντα κερδοσκοπούν ασύστολα στην χωματερή Φυλής και τα νέα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων γύρω από αυτή, καταδικάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να ζουν σε συνθήκες περιβαλλοντικού μακελειού.
Στις εκατοντάδες νόμιμες και παράνομες αποθήκες, τα κέντρα διαλογής απορριμμάτων, τα διαλυτήρια, προστίθεται και η νέα θηριώδης επέκταση 4.000.000κμ στην χωματερή καθώς και νέα εργοστάσια επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών στην περιοχή της δυτικής Αττικής.
Ήδη έχουν δημοπρατηθεί δύο μεγάλα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα οποία έχουν «κολλήσει» στην διαδικασία του Ανταγωνιστικού Διαλόγου. Το ένα από τα δύο αυτά ΣΔΙΤ είναι χωροθετημένο στο Σχιστό και αφορά στην επεξεργασία των απορριμμάτων του Πειραιά και των παραλιακών δήμων, ενώ για το δεύτερο, του «Κεντρικού Τομέα», δεν υπάρχει ακόμα χωροθέτηση.

Απέναντι στις διαμαρτυρίες των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα έργα, η μεν κυβέρνηση Μητσοτάκη έδειχνε ως υπεύθυνο την Περιφέρεια Αττικής που τα έχει δημοπρατήσει, ενώ ο Γιώργος Πατούλης επέστρεφε το μπαλάκι στο Μαξίμου το οποίο αλλάζει τον Περιφερειακό Σχεδιασμό και τις προδιαγραφές, την ώρα που έμενε σε εκκρεμότητα ακόμη και ο τόπος χωροθέτησης της Μονάδας Επεξεργασίας των Απορριμμάτων του Κεντρικού Τομέα.

Φαληρικός Όρμος

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί τον Πατούλη και για την κακή πορεία των έργων ανάπλασης στον Φαληρικό Όρμο και την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Η πρώτη φάση των έργων που είχαν ξεκινήσει το 2017 παραδόθηκε με τεράστια καθυστέρηση. Για την δεύτερη φάση, έφθασε ο Μάρτιος του 2023 για να έρθουν προεκλογικά η Περιφέρεια Αττικής με το Υπουργείο Ανάπτυξης και να ανακοινώσουν ότι υπεγράφη η απόφαση χρηματοδότησης με ποσό ύψους 365,4 εκατομμυρίων ευρώ!

Τα έργα που εκκρεμούν, αφορούν στην ανάπλαση και δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου, διαμορφώσεις τοπίου και φύτευσης σε έκταση 536 στρεμμάτων, νέα κτιριακά έργα επιφάνειας 3.957,30 τ.μ., υπόγειους χώρους στάθμευσης επιφάνειας 30.930 τ.μ., πεζογέφυρες, λιμενικά έργα, όπως προβλήτες, νησίδες, αλλά και διαμορφώσεις παραλίας που συμπληρώνουν την όλη ανάπλαση στο θαλάσσιο μέτωπο. Τέτοιας μορφής έργα σε μια περιοχή που έμενε επί δεκαετίες «μπαζότοπος», θα αλλάξουν άρδην τις ισορροπίες εκτοξεύοντας ευρύτερα τις αξίες γης.

Μαζί με το Φαληρικό Όρμο, όμως, καθυστερεί και η υλοποίηση ενός άλλου έργου που είχε εξαγγελθεί εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, στις 3 Ιουνίου 2021, για την γενικότερη ανάπλαση της Αθηναϊκης Ριβιέρας μέχρι την Βάρκιζα.

Εξυπακούεται ότι οι πιέσεις των «μεγάλων συμφερόντων» προς το Μαξίμου για τα έργα αυτά είναι τεράστιες. Επίσης, η αύξηση της πολιτικής ισχύος εκείνου που θα διαχειριστεί τα έργα αυτά θα είναι ομοίως πολύ μεγάλη.

Σε συζήτηση που έγινε επί του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο Πειραιά, έγινε λόγος για συμφέροντα της κτηματαγοράς που προσπαθούν να παρακάμψουν την ισχύουσα νομοθεσία, με διάφορους τρόπους, προκειμένου να οικοδομήσουν ξενοδοχείο πάνω στο κύμα κοντά στο ΣΕΦ. Σύμφωνα με καταγγελίες της αντιπολίτευσης, υπήρχε αναφορά στο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που έχει ξεκινήσει να εκπονεί ο Δήμος Πειραιά και αφορά στα οικόπεδα γύρω από το γήπεδο Καραϊσκάκη και την ΧΡΩΠΕΙ. Η επίμαχη πρόταση, αφαιρέθηκε από το σχέδιο, ενώ ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης δήλωσε ότι δεν γνώριζε καθόλου το θέμα, κάνοντας γνωστό ότι, την 1.4.2022, ελήφθη υπουργική απόφαση από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χωρίς να ερωτηθεί ο Δήμος Πειραιά, για την κίνηση διαδικασίας σύνταξης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) του Παραλιακού Μετώπου Αττικής για το τμήμα Πειραιάς – Σούνιο, στο οποίο θα περιλαμβάνεται και η έκταση του ΣΕΦ.

Την ώρα όμως που τα μεγάλα έργα και οι αναπλάσεις καρκινοβατούσαν, η Περιφέρεια προωθούσε κανονικά εκατοντάδες μικρά έργα (κτίρια διαφόρων χρήσεων, αναπλάσεις οδών, αντιπλημμυρικά κλπ) σε δεκάδες μικρούς και μεγάλους δήμους της Αττικής. Τα έργα αυτά που βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης υπολογίζεται πως ξεπερνούν σε αξία τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και η διοίκηση Πατούλη είχε δεχθεί πολλές φορές σκληρή κριτική από την αντιπολίτευση για το ότι οδηγεί την Περιφέρεια σε πτώχευση καθώς δεν έχει τους αντίστοιχους πόρους στα ταμεία της.

Τελικά, για την λήψη της απόφασης αφαίρεσης του χρίσματος από τον Γ. Πατούλη έπαιξε καθοριστικό ρόλο η μεγάλη ισχύς που θα αποκτούσε ο νυν Περιφερειάρχης από την διαχείριση των παραπάνω έργων…


Πηγή: artinews.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου