Σοκ! Αδεια για αιολικά στα καμένα του Εβρου


Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην αδειοδότηση δύο σταθμών μέσα στην περιοχή NATURA

Δεν πρόλαβαν να περάσουν ούτε είκοσι ημέρες από τη στιγμή που έσβησε η καταστροφική πυρκαγιά στον Εβρο, και το κράτος άναψε το «πράσινο» φως για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός της καμένης έκτασης! Συγκεκριμένα, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης προχώρησε στην αδειοδότηση δύο αιολικών σταθμών μέσα στην περιοχή NATURA, σε Ζώνη Ειδικής Προστασίας και εντός των κρίσιμων βιότοπων αρπακτικών, όπως ο μαυρόγυπας.

Η σχετική απόφαση δημοσιεύτηκε στη «Δι@ύγεια» στις 20 Σεπτεμβρίου (ΑΔΑ: 9ΤΝΣΟΡ1Υ-3ΕΚ), εγκρίνοντας τους περιβαλλοντικούς όρους και περιορισμούς για την κατασκευή και λειτουργία του έργου «Εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής εγκαταστημένης ισχύος 6,6 MW και μέγιστης ισχύος παραγωγής 6,0 MW, στις θέσεις: ΜΥΤΑΚΑΣ 1 και ΜΥΤΑΚΑΣ 2, και συνοδά έργα βελτίωσης οδοποιίας πρόσβασης και ηλεκτρικής διασύνδεσης εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αλεξανδρούπολης, Περιφερειακής Ενότητας Εβρου».

Η αδειοδότηση βασίστηκε στην ομόφωνα θετική εισήγηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, το οποίο παρέκαμψε την αρνητική γνωμοδότηση του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς) για το συγκεκριμένο έργο. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η θετική εισήγηση βασίστηκε απλά σε μία σχετική ερώτηση του προέδρου του ΠΕΣΠΑ προς τον γενικό διευθυντή Περιβαλλοντικής Πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο οποίος «ανέφερε ότι το ΥΠΕΝ είναι θετικό με την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου», χωρίς οποιαδήποτε τεκμηρίωση και αντίκρουση των θέσεων του ΟΦΥΠΕΚΑ.

Επιβαρυντικά έργα

«Ενώ η κοινωνία είναι ακόμα μουδιασμένη από το γεγονός ότι μέσα σε δύο διαδοχικές χρονιές κάηκε το μεγαλύτερο μέρος του μοναδικού Εθνικού Πάρκου Δαδιάς, η κυνικότητα και η αδιαφορία από τις υπηρεσίες της διοίκησης που είναι υπεύθυνες για την αδειοδότηση έργων, τα οποία τεκμηριωμένα είναι επιβαρυντικά για την ορνιθοπανίδα, είναι σοκαριστικές αλλά και εξοργιστικές» υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της, η περιβαλλοντική οργάνωση.

Καλεί την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης να ανακαλέσει άμεσα την περιβαλλοντική αδειοδότηση για τον ΑΣΠΗΕ ΜΥΤΑΚΑΣ 1 & 2 εντός της καμένης έκτασης του Εβρου, αλλά και το ΥΠΕΝ να παρέμβει, καθώς το υπουργείο έχει και την κύρια ευθύνη για τα έργα που βρίσκονται εντός ή επηρεάζουν άμεσα τις περιοχές NATURA. Σημειώνεται ότι το έργο έχει αναλάβει η εταιρία ΑΙΟΛΙΚΑ ΕΒΡΟΥ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΙΚΕ, η οποία δεν διαθέτει καν δική της ιστοσελίδα, αλλά μέσω αναζήτησης παραπέμπει σε μεγαλύτερη εταιρία με έδρα τον νομό Δράμας.

Πηγή: dimokratia.grΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου