Η Παλαιστίνη και η διαχείριση των ειδήσεων


Του Θανάση Σκαμνάκη

Δεν ματώνει η Παλαιστίνη. Ο κόσμος όλο μακελεύεται ποικιλοτρόπως. Παρακολουθεί την διαχεόμενη καταστροφή και θλίψη, που εισρέει στις πηγές και τις διακλαδώσεις όλων των συναισθημάτων και των πεποιθήσεων.

Παρακολουθεί τον τρόπο που ευτελίζεται η ανθρώπινη ζωή, πως τα δικαιώματα των ανθρώπων υποχωρούν στις δυνάμεις της ισχύος, πως χειραγωγείται ο ανθρωπισμός και το συναίσθημα, πως η δημοκρατία κάνει όλο και πιο θεαματικά βήματα προς την εξάλειψη. 

Πυκνώνουν το σκοτάδια γύρω μας. Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με κάποια κρίση, όπως τώρα, αυτό γίνεται και πιο φανερό και πιο καταθλιπτικό.

Η γαλλική δημοκρατία αποφασίζει να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό. Στη Γαλλική Βουλή γίνεται μια άνευ προηγουμένου, σε ένταση και σε έκταση αντιπαράθεση για το θέμα. Δεν βρίσκεται πουθενά η είδηση. Η δημοκρατία δεν είναι πλέον γαλλική. Ούτε ελληνική, ούτε του κόσμου μας. 

Στην υπόλοιπη Ευρώπη και στις ΗΠΑ και σχεδόν σε όλον τον περιώνυμο δυτικό κόσμο της ελευθερίας η σιωπή, καθόλου αιδήμων, για το παλαιστινιακό δράμα, τωρινό και δεκαετιών, χτυπιέται κατά μέτωπο με την εξαιρετική ευαισθησία σχετικά με το δράμα των ισραηλινών.   

Στη βρετανική τηλεόραση ερωτάται ο παλαιστίνιος εκπρόσωπος, πρώτη πρώτη ερώτηση: αποδοκιμάζετε τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ; Και ξεσπάει οργισμένος, έχετε ποτέ κάνει την ερώτηση αυτή σε έναν ισραηλινό εκπρόσωπο, τώρα αλλά και τόσα χρόνια;

Στα ελληνικά μέσα, η επιλεκτική δημοκρατία και η άγνοια παντρεύονται – όπως πάντα. Τα fake news αναμεταδίδονται αμέσως κι όταν διαψεύδονται ακόμη και από τους ισραηλινούς δεν διαψεύδονται από τους περισσότερους που τα αναμετέδωσαν.

Σε εφημερίδες και ιστοσελίδες που δηλώνουν αριστερές αναπαράγονται ακριβώς τα τηλεγραφήματα των πρακτορείων (που δεν ξεχωρίζεις αν είναι ειδήσεων ή ειδικών υπηρεσιών). Γράφτηκε π.χ. τις πρώτες μέρες: έχουν σκοτωθεί 700 ισραηλινοί άμαχοι και 300 ένοπλοι παλαιστίνιοι. Οι νεκροί των Παλαιστινίων είναι υποχρεωτικά ένοπλοι, τους είδαν τα πρακτορεία. Το Σάββατο, σήμερα, επίσης, στην ίδια αριστερή εφημερίδα: «Δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα επιτέθηκαν σε μια σειρά τρομοκρατικών στόχων της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς σε όλη τη Λωρίδα της Γάζας».

Είναι προφανή (και αποτρόπαια) τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, το γνωστό «Πρώτο Θέμα» ας πούμε. Πρόκειται για μια πρωτοφανούς έκτασης διαχείριση των ειδήσεων.

Η σκηνή που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ στο Ισραήλ να χορεύει μαζί με ισραηλινούς στρατιώτες εν μέσω αναφορών για βομβαρδισμούς αμάχων και παιδιών, δείχνει κάτι περισσότερο από ταύτιση, δείχνει εκμαυλισμό .

Το τελεσίγραφο για την εκκένωση του Βόρειου τμήματος της λωρίδας της Γάζας φέρνει χιλιάδες πρόσφυγες, ο αποκλεισμός και ο βομβαρδισμός των κομβόι ανεφοδιασμού με τρόφιμα οδηγεί σε λιμοκτονία. Δεν μιλάμε για τους βομβαρδισμούς που ισοπεδώνουν οικοδομικά τετράγωνα. Το μεσημέρι κομβόι αμάχων που έφευγε από τη Γάζα βομβαρδίστηκε από τους ισραηλινούς.  Και είναι σίγουρο πως σε λίγες από τώρα θα θρηνούμε νέες εκατόμβες θυμάτων, κάθε ώρα που περνάει συσσωρεύει νεκρούς, με την αμέριστη συμπαράσταση των Αμερικανών  και των Ευρωπαίων φίλων τους.

Όλα αυτά δεν ξεσηκώνουν τους ευαίσθητους, των καναλιών και των σαλονιών. Ούτε, προφανώς τους διεθνείς παράγοντες – με περιορισμένες εξαιρέσεις, κυρίως τον ΟΗΕ που θεωρεί πως η εκκένωση της Γάζας σε τέτοια έκταση και με τέτοιους όρους είναι αδύνατη και ζητάει από το Ισραήλ να ανακαλέσει το τελεσίγραφο.

Τα κανάλια υποδέχθηκαν, θυμάστε, τους Ουκρανούς πρόσφυγες που έφευγαν από τη χώρα τους μετά την ρωσική στρατιωτική επίθεση. Τώρα υποδέχονται καθημερινά ισραηλινούς που έρχονται από εκεί για να σωθούν. Παλαιστίνιους που μακελεύονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη θα υποδεχτούν; Μάλλον προτιμούν να τους βλέπουν σε βάρκες που θαλασσοπνίγονται στο Αιγαίο και να κάνουν σπαρακτικά ρεπορτάζ για πνιγμένους.  

Ο βαθύς διχασμός του κόσμου μας είναι παρών. Η εκπεμπόμενη βαρβαρότητα  είναι το κυρίαρχο μοτίβο. Με ή χωρίς όπλα. Με ή χωρίς νεκρούς. Και σε αυτήν την περίπτωση η εξίσωση του θύματος με το θύτη, ή ακόμα χειρότερο, η εκτεταμένη επιχείρηση αναστροφής εικόνας και ρόλων, όπου ο θύτης μετατρέπεται σε θύμα και το θύμα σε θύτη.. 

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου