«Votanikos Arena»: Μητσοτάκης και Μπακογιάννης «τινάζουν» τα ταμεία για χατίρι Αλαφούζου!


Ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει νέο γήπεδο. Όμως η ανάγκη για σύγχρονη και λειτουργική έδρα, που να ανταποκρίνεται στην ιστορία και το μέγεθος του συλλόγου, μετατράπηκε με ευθύνη της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα χοντρό επιχειρηματικό παιχνίδι πάνω στις πλάτες των φίλων του Παναθηναϊκού και συνολικά του λαού της χώρας.

Γύρω από την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού που θα φέρει τον τίτλο «Votanikos Arena», έχουν στηθεί πολιτικά παιχνίδια αλλά και «μπίζνες» εκατομμυρίων ευρώ προς όφελος συγκεκριμένων επιχειρηματιών με πρώτον τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γ. Αλαφούζο, τραπεζίτες αλλά και κατασκευαστικούς ομίλους που σπεύδουν σαν «γύπες» για να διασφαλίσουν μεγάλα κέρδη με «αιμοδότες» του δημότες της Αθήνας και συνολικά τον Ελληνικό λαό.

Ενα τεράστιο γήπεδο θα κατασκευαστεί στον Βοτανικό και θα παραχωρηθεί στον επιχειρηματία Αλαφούζο, έχοντας ο ίδιος βάλει «ψίχουλα», αφού ο λογαριασμός του έργου θα πάει στο Δημαρχείο της Αθήνας και το Υπουργείο Οικονομικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ θα βάλλουν δήμος (οποίος την ίδια ώρα δεν φτιάχνει νέα σχολεία και άλλες υποδομές για τους πολίτες) και κράτος για την κατασκευή του «πράσινου παλατιού», αλλά τον θρόνο μέσα σ’ αυτό θα τον καταλάβει ο κ. Αλαφούζος! Το γήπεδο «χαρίζεται» στην ΠΑΕ για τα επόμενα 99 χρόνια με το δήμο Αθηναίων, μάλιστα, εκτός από το χρήμα που ρίχνει για την ανέγερση του να καλείται να πληρώσει κατά 50% ακόμα και την συντήρηση του για το ίδιο χρονικό διάστημα!!! Την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου στήριξαν και οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ (Ν. Ηλιόπουλος) και του ΠΑΣΟΚ (Π. Γερουλάνος).

Με λίγα λόγια ο μεγαλομέτοχος μιας ΠΑΕ, θα γίνει ιδιοκτήτης ενός σύγχρονου γηπέδου χωρίς να το πληρώσει!!! Το συγκεκριμένο φαινόμενο αποτελεί από ότι φαίνεται στην Ελλάδα «καθεστώς» με δημάρχους και κυβερνώντες, με χρήματα του λαού να κάνουν «δώρα» στα αφεντικά ομάδων…

Βέβαια η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο δήμαρχος Αθηναίων έχουν εδώ και χρόνια εξασφαλίσει μια «προνομιακή» μεταχείριση από τα ΜΜΕ που κατέχει ο κ. Αλαφούζος, τα οποία λειτουργούν σαν προπαγανδιστικά μέσα υπέρ της «γαλάζιας» παράταξης τόσο στην κεντρική πολιτική σκηνή, όσο και στον χώρο της αυτοδιοίκησης.

Αυτή την «αγαστή» σχέση τώρα ο ελληνικός λαός καλείται να πληρώσει αδρά, αφού Μητσοτάκης και Μπακογιάννης για τα «μάτια» και το χατίρι Αλαφούζου βάζουν βαθιά το χέρι σε κρατικά και δημοτικά ταμεία…

Την επόμενη φορά λοιπόν που η κεντρική παρουσιάστρια του ΣΚΑΙ, κ. Κοσιώνη (σύζυγος του δημάρχου Αθηναίων) και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι των Μέσων του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός «υμνούν» τα «γαλάζια» πολιτικά παιδιά, ας μην εκπλήσσεται κανείς, αφού έχουν πολλούς λόγους και εντολές για να το κάνουν… Από την άλλη πλευρά οι ακροατές, οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες των Μέσων Αλαφούζου, ας γνωρίζουν καλά ότι έχουν …πληρώσει ακριβά αυτή την τεράστια προβολή και στήριξη.

Οι απαιτήσεις Αλαφούζου που ικανοποίησαν οι Μητσοτάκης και Μπακογιάννης

Ας ξετυλίξουμε το κουβάρι από την αρχή, ξεκαθαρίζοντας ότι γήπεδο ο Παναθηναϊκός πρέπει να αποκτήσει αλλά δεν πρέπει να φορτωθεί η κατασκευή και η συντήρηση του στις πλάτες των πολιτών.

Ο μεγαλομέτοχος του Παναθηναϊκού ήθελε το γήπεδο στον Βοτανικό να είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα (πλην φυσικά του Ολυμπιακού Σταδίου). Είχε μεταφέρει στον Κώστα Μπακογιάννη πως θέλει ο Παναθηναϊκός να έχει ένα γήπεδο μεγαλύτερο σε χωρητικότητα απ’ αυτά των Ολυμπιακού, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.

Τελικά, με την παρέμβαση και της κυβέρνησης, ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει μεγαλύτερο γήπεδο απ’ όλες τις άλλες ομάδες, προς τέρψιν του μεγαλομετόχου του, που το είχε θέσει ως …προαπαιτούμενο σε κάθε κουβέντα τόσο με τον Δήμο, όσο και με την Κυβέρνηση.
Το «Votanikos Arena» αναμένεται να μπορεί να φιλοξενήσει 38.022 φιλάθλους στις εξέδρες του, ενώ αν κανείς συνυπολογίσει και τις σουίτες, τότε αυτός ο αριθμός αγγίζει η και ξεπερνά τους 40.000 θεατές. Συνεπώς, μετά βεβαιότητας πρόκειται για το μεγαλύτερο γήπεδο της Ελλάδας. Η έκταση του γηπέδου θα καλύπτει 25.850,93 τ.μ. και το μέγιστο ύψος του θα είναι τα 41,05 μέτρα.

Ποιος θα πληρώσει για να καλυφθούν οι απαιτήσεις του Αλαφούζου; Τον περασμένο Μάϊο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κυψέλη, στο πλαίσιο της τότε προεκλογικής του εκστρατείας, παρόντος και του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, έστειλε το μήνυμα – δέσμευση προς τον Αλαφούζο

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι μέχρι το καλοκαίρι του 2026 το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα είναι έτοιμο και δήλωσε: «Ο Παναθηναϊκός θα αποκτήσει επιτέλους το γήπεδο που του αξίζει. Με σημαντική χρηματοδότηση από το κράτος, με στήριξη από την Περιφέρεια, με στήριξη από τον Δήμο. Οι μπουλντόζες έχουν ήδη μπει…»

Αριθμοί που ζαλίζουν και πληρώνεις …εσύ!

Συγκεκριμένα βάσει των τριών προκλητικών συμβάσεων σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού δημοσίου και του δήμου Αθηναίων, προβλέπεται ότι κυβέρνηση Μητσοτάκη και δήμος Αθηναίων:

— Θα κατασκευάσουν το νέο γήπεδο στον Βοτανικό κόστους 130 εκατ. από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και θα το παραχωρήσει στην ΠΑΕ ΠΑΟ για 99 χρόνια!

— Θα παραχωρήσουν στον ερασιτέχνη ΠΑΟ επιπλέον 7.500 τ.μ. αθλητικών εγκαταστάσεων (εκτός από το γήπεδο) στον Βοτανικό για 99 χρόνια!

— Ο δήμος με δικά του έξοδα θα κατεδαφίσει το γήπεδο “Απ. Νικολαΐδης”, θα κτίσει Μουσείο – εντευκτήριο – χώρους εστίασης και θα το παραχωρήσει στον ερασιτέχνη ΠΑΟ.

— Παραχωρεί το δικαίωμα εκμετάλλευσης των εμπορικών χρήσεων γηπέδου (σουίτες, καντίνες, μπουτίκ κλπ.) στην ΠΑΕ ΠΑΟ.

— Παραχωρεί προκλητικά τις εγκαταστάσεις για 99 χρόνια σε αντίθεση με αντίστοιχες παραχωρήσεις που φτάνουν τα 49 χρόνια.

Αναλυτικά βάσει του μνημονίου που υπέγραψε ο δήμος Αθηναίων με την ΠΑΕ Παναθηναϊκός και τις Τράπεζες:

  • Το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Αττικής κι ο δήμος Αθηναίων αναλαμβάνουν: 1.Το κόστος υποδομών στη Λ. Αλεξάνδρας με τις κατεδαφίσεις, τα έργα πρασίνου, τα «έκτακτα/απρόβλεπτα» (4.389.600 ευρώ).

    2.Το κόστος υποδομών στο Βοτανικό, με τα έργα αποχέτευσης, οδοποιίας, πρασίνου, τα δίκτυα ΟΚΩ, συν τα «έκτακτα/απρόβλεπτα» (37.510.000 ευρώ).
    ΣΥΝΟΛΟ: 41.899.600 ευρώ.

  • Το Ελληνικό Δημόσιο αναλαμβάνει (πλην των μελετών που θα πληρωθούν απ’ την ΠΑΕ Παναθηναϊκός): 1.Το συνολικό κόστος του ποδοσφαιρικού γηπέδου με τον ΦΠΑ και τις προβλέψεις εκτάκτων/απρόβλεπτων:
    ΣΥΝΟΛΟ: 88.915.440 ευρώ.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω ποσά το Ελληνικό Δημόσιο, η Περιφέρεια Αττικής κι ο Δήμος Αθηναίων, θα αναζητήσουν και θα «κινήσουν» για όλη την «Διπλή Ανάπλαση», συνολικά κεφάλαια που θα φτάνουν τα 130.815.040 ευρώ. Χρήματα που θα βγουν από κρατικά και αυτοδιοικητικά ταμεία για να αποκτήσει μια ΠΑΕ και ο πρόεδρος της γήπεδο που θα εκμεταλλεύονται για δεκαετίες κερδίζοντας εκατομμύρια ευρώ!! Δεν κατάφερε και άσχημα ο Γιάννης Αλαφούζος!

Ο δήμος θα πληρώνει και τα έξοδα συντήρησης

Επιπλέον ο δήμος θα καλύπτει το 50% των ετήσιων εξόδων συντήρησης των νέων εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού. στην περιοχή του Βοτανικού. Το σύνολο συντήρησης προσεγγίζει τις 600.000 ευρώ ετησίως!

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για τα 99 χρόνια που έχει παραχωρήσει ο δήμος της εγκαταστάσεις στην Ερασιτέχνη θα καταβάλλει συνολικά από τα δημοτικά ταμεία 29.700.000 ευρώ (99 χ 300.000)!!! Βέβαια το ποσό σε βάθος χρόνου θα είναι πολύ μεγαλύτερο αφού τα έξοδα συντήρησης χρόνο με τον χρόνο θα αυξάνονται!!! Και όλα αυτά θα φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών της Αθήνας!

Το πάρτι των τραπεζών

Τεράστια κέρδη από την «Διπλή Ανάπλαση» θα εξασφαλίσουν και τραπεζικοί όμιλοι. Η ΑΕΠ Ελαιώνα είναι καθοριστικός «παράγοντας» για την ολοκλήρωση της «Διπλής Ανάπλασης», καθώς με βάση το Προεδρικό Διάταγμα θα πρέπει να κατασκευάσει τις νέες αθλητικές εγκαταστάσεις του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου στην περιοχή του Βοτανικού, προκειμένου να «ξεμπλοκάρει» η αποπεράτωση του νέου εμπορικού, το οποίο παραμένει στα… μπετά εδώ και πολλά χρόνια.

Η ΑΕΠ Ελαιώνα είναι εταιρεία που έστησαν δύο συστημικές τράπεζες της χώρας. Ειδικότερα μέτοχοι με 50% εκάστη είναι οι τράπεζες Alpha Bank και Πειραιώς. Η ΑΕΠ Ελαιώνα έχει την υποχρέωση να κατασκευάσει τις εγκαταστάσεις του ερασιτέχνη ΠΑΟ, μέγιστης επιτρεπόμενης δόμησης 7.500 τ.μ., σε οικόπεδο εμβαδού 8.140 τ.μ., ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων.

Παράλληλα όμως με την κατασκευή των εγκαταστάσεων του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, η ΑΕΠ Ελαιώνα θα προχωρήσει και τα σχέδια για να αξιοποιήσει το κτιριακό συγκρότημα του ομίλου Βωβού, το οποίο εντάσσεται και αυτό τώρα στο project της Διπλής Ανάπλασης. Το κτίριο 52.000 τ.μ. προοριζόταν για εμπορικό κέντρο και είχε μείνει ημιτελές (έχει κατασκευαστεί ο υπόγειος χώρος και τα δύο τρίτα του σκελετού). Μετά τη χρεωκοπία του Βωβού το κτίριο πέρασε στα χέρια των τραπεζών. Πλέον υπάρχει η δυνατότητα να χτιστούν συνολικά 70.000 τ.μ και θα προχωρήσει η αλλαγή της χρήσης ώστε αντί εμπορικό κέντρο να γίνουν γραφεία ή κατοικίες ή ό,τι άλλο κριθεί πιο συμφέρον!!!

Με δεδομένο ότι η εικόνα της περιοχής πρόκειται να αλλάξει με την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού και μεγάλα δημόσια και ιδιωτικά έργα, στο χώρο θα δημιουργηθεί ένα νέο περιβάλλον και θα αναπτυχθεί μια νέα αστική, εμπορική και διοικητική ζώνη. Με λίγα λόγια θα αποκτήσει τεράστια υπεραξία. Ειδικά στην περίπτωση που εκεί γίνουν κατοικίες και γραφεία, που θα διαθέτουν και 3.000 θέσεις πάρκινγκ, η τιμή τους θα αυξηθεί κατακόρυφα!

Οι δύο συστημικές τράπεζες έσπευσαν να δεσμευτούν για την κατασκευή των εγκαταστάσεων του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, αφού με μόλις 12 εκατ. ευρώ, θα αποκτήσουν πολύ περισσότερα μέσω της αξιοποιήσης του ακινήτου. Και μάλιστα με το δήμο και το κράτος να έχουν να δεσμευτεί να πληρώσουν για τα υπόλοιπα έργα (δρόμους, ύδρευση, αποχέτευση, διαμόρφωση χώρων) προκειμένου η περιοχή να ενταχθεί στον οικιστικό ιστό της πόλης.

Εξασφαλισμένα κέρδη και για τις κατασκευαστικές

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο «γαλάζιος» δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης με τον πακτωλό των χρημάτων που ετοιμάζονται να ρίξουν για το μεγάλο έργο εξασφαλίζουν μεγάλα κέρδη με κρατικό και δημοτικό χρήμα και για κατασκευαστικούς ομίλους.

Συγκεκριμένα, η κοινοπραξία TEΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ είναι αυτή που θα χτίσει το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού στον Βοτανικό, για να βάλει στο χέρι τα περισσότερα 130 εκατ. ευρώ του προϋπολογισμού του.

Η εν λόγω κοινοπραξία αναδείχτηκε ανάδοχος του έργου, με τη βούλα της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου και του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη.
Πρώτη δημοσίευση: aftodioikisi.gr


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου