Αυξήσεις: Ελάχιστες για πολλούς, υπέρογκες για λίγους


Του Παύλου Δερμενάκη

Τα οικονομικά νούμερα αποδεικνύουν την τραγικότητα για τους πολλούς και την «ωραία ζωή» για τους ελάχιστους. Τα παραδείγματα άπειρα. Έτσι σταχυολογούμε ενδεικτικά αυτές τις μέρες με βάση γεγονότα και καταστάσεις:

Συνταξιούχοι: «Χαράς ευαγγέλια», πήραν αύξηση 3% και όσοι δεν πήραν λόγω προσωπικής διαφοράς ή είναι «πολύ χαμηλοσυνταξιούχοι» πήραν «βοήθημα» 150 ευρώ. Αποκρύπτεται ότι ακόμα και μετά από αυτή την αύξηση, όπως και πέρσι, οι συνταξιούχοι είναι φτωχότεροι καθώς η αύξηση δίνεται στο τέλος του χρόνου για τη νέα χρονιά απολογιστικά σε σχέση με πληθωρισμό και είναι χαμηλότερη από αυτόν ενώ δεν έχει ληφθεί υπόψη η επίδραση των φόρων.

Με βάση τους υπολογισμούς μας (αναλυτικότερα στην ιστοσελίδα μας όπου θα βρείτε την πλήρη εκδοχή του άρθρου) οι συνταξιούχοι το 2023 έχασαν πάνω από 1% του εισοδήματός τους λόγω μικρότερης αύξησης έναντι του γενικού πληθωρισμού. Με δεδομένο όμως ότι με μέση σύνταξη τα 950 ευρώ το μεγαλύτερο ποσοστό πάει σε διατροφή και είδη πρώτης ανάγκης, που ο πληθωρισμός είναι τριπλάσιος (9% το Νοέμβριο) από το γενικό πληθωρισμό, η πραγματική μείωση του εισοδήματός τους είναι μόνο από τον πληθωρισμό 5% τουλάχιστον. Σε αυτό το 5% που έχασαν πρέπει να προστεθεί η αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, καθώς οι κλίμακες φόρου δεν έχουν τιμαριθμοποιηθεί, και οι άλλες ποσοστιαίες κρατήσεις οι οποίες μάλιστα είναι κλιμακωτές για το σύνολο του εισοδήματος προς τα πάνω π.χ. εισφορά αλληλεγγύης που καταλήγουν σε χιλιάδες περιπτώσεις η αύξηση να γίνεται μείωση.

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Μετά από 13 έτη που οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν έχουν πάρει καμία αύξηση αντίθετα τα εισοδήματά τους μειώθηκαν κατά 40% λαμβάνουν αύξηση από 1/1/2024. Η εμφανιζόμενη από την κυβέρνηση μέση αύξηση κατά 10,5% είναι παραπλανητική καθώς εμφανίζουν ισομερή την αύξησε προς όλους ενώ δεν είναι έτσι. Η συντριπτική πλειοψηφία θα πρέπει να αρκεστεί στην οριζόντια αύξηση του «νέου μισθολογίου» των 70 ευρώ συν μία αύξηση 20 ευρώ για κάθε παιδί ενώ οι μεγαλόσχημοι πάσης φύσεως θα δουν τις αμοιβές τους να πετούν αρκετά ψηλά.

Και μέσα σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση αποφάσισε αυτές τις μέρες με προκλητικό τρόπο την αύξηση των αμοιβών των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών. Οι αμοιβές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών θα είναι αυξημένες κατά 2.462,90 ευρώ (+48%) και θα ανέρχονται στο ποσό των 7.583,90 ευρώ (90% αποδοχών Προέδρου Αρείου Πάγου και των υφυπουργών κατά 1.620,25 ευρώ (+31,64%). Ας συγκρίνουμε αυτές τις αυξήσεις με τις αυξήσεις των συντάξεων, που αναφέραμε προηγούμενα, με τα 780 ευρώ που είναι ο κατώτατος μισθός και τα 1.038 ευρώ που ήταν ο μέσος μισθός στον ιδιωτικό τομέα τον Φεβρουάριο 2023 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία e-ΕΦΚΑ). Ο υπουργός των ειδικών αποστολών κ. Χατζηδάκης για μία ακόμα φορά «έκανε το θαύμα του» με τη σχετική τροπολογία όπως πάντοτε στο «παρά πέντε» για να περάσει όσο πιο ανώδυνα γίνεται από πλευράς δημοσιότητας.

Golden Boys: Το πάρτι που έχει στηθεί σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων μέσω των διορισμένων διοικήσεων επιχειρήσεων που συνδέονται με το δημόσιο τομέα είναι απερίγραπτο. Η λαϊκή έκφραση «Γιάννης κερνά, Γιάννης πίνει» βρίσκει την απόλυτη εφαρμογή της στο συγκεκριμένο χώρο. Ενδεικτικά το τελευταίο διάστημα:

Στη ΔΕΗ: Η πρόσφατη Γενική Συνέλευση των μετόχων ενέκρινε αύξηση στις αμοιβές των εφτά μελών του Δ.Σ. για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις ύψους 500.000 ευρώ. Ανάλογα με τις θέσεις οι αυξήσεις είναι από 20% περίπου έως και 66,7%! Παράλληλα προβλέπεται για πρώτη φορά για όλους ασφάλιση επαγγελματικής ευθύνης «για περιπτώσεις αγωγής, ποινικής δίωξης ή διοικητικών κυρώσεων ως αποτέλεσμα άσκησης των καθηκόντων τους». Κοινώς κάνουν ότι κάνουν και «κοιμούνται ήσυχοι»…

Στις τράπεζες: Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει έως 13,7 εκατ. μετοχές σε 137 στελέχη της με τη διαδικασία της επιβράβευσης με μετοχές (stock awards). Αντίστοιχα η Πειραιώς θα διαθέσει 1,3 εκατ. μετοχών σε 137 στελέχη της. Σημειώνουμε ότι η Εθνική Τράπεζα εκτός των άλλων έχει α) καταργήσει τη συμβατική της υποχρέωση για την επικουρική παροχή προς τους συνταξιούχους της (ΛΕΠΕΤΕ) και έχει αναλάβει το κράτος να καλύπτει ένα μέρος από αυτή την παροχή, επιβαρύνοντας τον e-ΕΦΚΑ, και β) ενώ δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της απαιτεί από τους συνταξιούχους της την πλήρη εξόφληση των οφειλών τους και για να το επιβάλλει αυτό προχωρά πλειστηριασμούς ακόμα και ΑμΕΑ! Υπενθυμίζουμε ότι για να μοιράζονται τα Golden Boys των τραπεζών τις παραπάνω μετοχές ο ελληνικός λαός πλήρωσε-ζημιώθηκε 60 δισ. ευρώ (αυξήθηκε ανάλογα το δημόσιο χρέος που όλοι πληρώνουμε) με τις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις. Ειδικά δε η Εθνική και η Πειραιώς ήταν εκείνες που έλαβαν τα περισσότερα χρήματα και στις τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Ακόμα έχουμε αυξήσεις της τάξης του 45%-60% στους διοικητές νοσοκομείων και υγειονομικών περιφερειών όταν οι νοσοκομειακοί γιατροί παραμένουν με προκλητικά χαμηλές αποδοχές με αποτέλεσμα να αποχωρούν συνεχώς από το δημόσιο σύστημα υγείας.

Το τελικό αποτέλεσμα αυτών των κυβερνητικών επιλογών είναι η Ελλάδα να έχει μία ακόμα θλιβερή πρωτιά σύμφωνα με την Eurostat. Έναντι μέσου όρου 3,3% σε επίπεδο Ε.Ε., το 2022, των ατόμων που δεν μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα ήταν 16,7%! Οι αιτίες, η φτώχεια και οι ανεπάρκειες του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου