Αμείλικτα τα δεδομένα στο πεδίο των μαχών στην Ουκρανία – Η Δύση εγκαταλείπει την Ουκρανία


Της Αντωνίας Πάνου

Όλος ο Δυτικός τύπος είναι γεμάτος από συνεντεύξεις πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών και αξιωματούχων, εν ενεργεία ή «πρώην», καθηγητάδων και στρατιωτικών που δηλώνουν πια ευθαρσώς ότι η Ουκρανία έχει ηττηθεί στρατιωτικά και η Ρωσία υπερισχύει επί του πεδίου των μαχών.

Όντως: Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι δραματική!

Ο τωρινός απολογισμός επί του στρατιωτικού πεδίου κάνει λόγο για 389.000 νεκρούς και τραυματίες Ουκρανούς και 230 δισεκατομμύρια δολάρια βοήθεια στην Ουκρανία από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, και λοιπές Δυτικές χώρες . Εν τω μεταξύ οι ΗΠΑ στα παρασκήνια αποδέχονται ότι νίκησε η Ρωσία και από παντού διαχέονται πληροφορίες για το ανέφικτο της νίκης των Ρώσων στην Ουκρανία.

Σταχυολογώντας από τα διεθνή μέσα παρουσιάζουμε τις σχετικές ειδήσεις:

Οι ειδήσεις από τη μεριά των Ρώσων

Η προέλαση των Ρώσων είναι συγκλονιστική και συνεχής. Έχουν ανακτήσει τα περισσότερα εδάφη δυτικά του Bakhmut και νότια στο Robotyne της Zaporizhia…

Σε όλες τις περιοχές που προελαύνουν οι απώλειες είναι ελάχιστες. Ακόμα και μετά τις απώλειες που είχαν στην Avdiivka, και εκεί υπερίσχυσαν. Τέλος μονάδες της Νότιας Ομάδας Ρώσικων Δυνάμεων απελευθέρωσαν τον οικισμό Marinka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Σε 5 εβδομάδες ανέκτησαν όσα εδάφη έχασαν από τους Ουκρανούς σε 6 μήνες αντεπίθεσης. Μόνο στα πυρά πυροβολικού οι Ουκρανοί λόγω ελλείψεων ρίχνουν την ημέρα 3.500 ενώ οι Ρώσοι αντίστοιχα, πάνω από 16.000 βλήματα όλων των διαμετρημάτων.

Στις 26/12 το ρωσικό Υπουργείο ανακοίνωσε ότι τις τελευταίες 24 ώρες, τα ρωσικά στρατεύματα, σε συνεργασία με την αεροπορία και το πυροβολικό, απέκρουσαν πέντε επιθέσεις και επικράτησαν των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στις περιοχές των οικισμών Seversk, Krasnoe, Dyleevka και Georgievka της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk.

Ο στόχος για το 2023 στην Ουκρανία επιτεύχθηκε υποστήριξε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Sergei Shoigu, τονίζοντας ότι ο ρωσικός στρατός κατάφερε να σταματήσει και ματαιώσει την ουκρανική αντεπίθεση και παράλληλα να επεκτείνει την παρουσία του σε ολοένα και περισσότερα εδάφη.

«Αυτό το έργο ολοκληρώθηκε με επιτυχία» τόνισε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, χάρη στην αποτελεσματική κατασκευή αμυντικών γραμμών, στην αξιοπιστία του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού αλλά και στις αποφασιστικές ενέργειες των Ρώσων αξιωματικών και στρατιωτών.

Επιπλέον, σημείωσε ότι ο ρωσικός στρατός καταλαμβάνει όλο και πιο πλεονεκτικές θέσεις και επεκτείνει τα εδάφη που τελούν υπό τον έλεγχό του προς όλες τις κατευθύνσεις στη ζώνη ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.

Ο Alexei Gromyko (Ρωσική Ακαδημία Επιστημών), δήλωσε: Εκτιμούμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να βγουν και δεν ενδιαφέρονται να κολλήσουν σε μια δυσμενή σύγκρουση στην Ουκρανία, ειδικά στο πλαίσιο των επερχόμενων προεδρικών εκλογών το 2024. Τώρα προσπαθούν να μεταφέρουν όλες τις υποχρεώσεις και το βάρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ο Gromyko, διευθυντής του Ινστιτούτου Ευρώπης. Αλλά ούτε οι Ευρωπαίοι το θέλουν αυτό». Προσπαθούν δε οι ΗΠΑ να βγουν από αυτή τη σύγκρουση όπως έκαναν στο Αφγανιστάν, τόνισε ο ίδιος. Διευκρίνισε δε ότι η κατάσταση για την ΕΕ και τις ΗΠΑ γίνεται αδιέξοδη και δεν θα εξελιχθεί υπέρ της Ουκρανίας.

Ο πληθυσμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης σκέφτεται περισσότερο τον εαυτό του και τα κοινωνικοοικονομικά του προβλήματα. «Όσοι πολιτικοί θα πάνε στις κάλπες το 2024, είτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα καθοδηγούνται από το τι θέλει το εκλογικό τους σώμα. Οι αντιρωσικές θέσεις είναι ένα πράγμα, αλλά κατά τη διάρκεια των εκλογών όλοι θα σκεφτούν τα πολιτικά τους συμφέροντα…»

Οι ειδήσεις από τη μεριά των Ουκρανών, των ΗΠΑ και των Συμμάχων τους

Ο Ben Hodges, πρώην αρχηγός του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη, και τώρα απόστρατος, παραδέχθηκε ότι «εμείς, η Δύση, αποτύχαμε και όχι η Ουκρανία»

Σε άρθρο εξήγησε ότι οι δυτικές χώρες δεν ήταν σε θέση να παράσχουν στις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις όλα τα απαραίτητα για την αντεπίθεση στις αρχές καλοκαιριού. Η Ουκρανία, σύμφωνα με τον Hodges, δεν είχε αεροπορική δύναμη, όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, και άλλο εξοπλισμό. Είχε και ακατάλληλα εκπαιδευμένο έμψυχο υλικό.

Παρόλο που στις 4 Ιουνίου, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις εξαπέλυσαν αντεπίθεση στις κατευθύνσεις Zaporozhye, νότιο Donetsk και Artemovsk, ρίχνοντας στη μάχη ταξιαρχίες εκπαιδευμένες από το ΝΑΤΟ και οπλισμένες με δυτικό εξοπλισμό, η αντεπίθεση απέτυχε και ο Ουκρανικός στρατός σημείωσε δραματικές απώλειες (125.000 Ουκρανοί σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν).

Έκτοτε η Ουκρανική αντεπίθεση πήρε την …κάτω βόλτα. Και παρά την μεγάλη βοήθεια όλης της Δύσης τόσο οικονομικά, όσο και σε στρατιωτικό υλικό και σε έμψυχες ένοπλες δυνάμεις είτε σε μάχιμους, είτε σε συμβούλους δεν κατάφεραν να υπερκεράσουν την Ρώσικη πολεμική μηχανή, τόσο λόγω του είδους του πολέμου (πόλεμος βασικά χαρακωμάτων όπου δεν υπήρχε η σχετική γνώση από τους ειδικούς της Δύσης) όσο και της έλλειψης έμπειρων στρατιωτών, πυροβόλων και βλημάτων, αλλά και λόγω της υπεροχής της αεροπορικής ισχύος της Ρωσίας.

Ο Πολωνός στρατηγός, Waldemar Skrzypczak, σε δηλώσεις του στην πολωνική εφημερίδα Wyborcza,αναφέρει: Στην επίθεση οι Ρώσοι, σπάνε τις ουκρανικές άμυνες και νικούν τους Ουκρανούς οι οποίοι μετά βίας υπερασπίζονται τους εαυτούς τους, τα δε εδάφη που περνούν στα χέρια των Ρώσων, δεν πρόκειται να επιστραφούν στην Ουκρανία. «Από την αρχή της σύγκρουσης, οι Ρώσοι αύξησαν την παραγωγή πυρομαχικών, πυραύλων και αρμάτων μάχης τέσσερις έως πέντε φορές, ενώ από τον Μάιο του τρέχοντος έτους, ο ρωσικός στρατός λαμβάνει ποιοτικά νέο εξοπλισμό που χρησιμοποιείται ενεργά στο πεδίο της μάχης».
Ο Daniel Davis (απόστρατος Αμερικανός Αντισυνταγματάρχης) δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό κανάλι GB News: Η Ρωσία δεν μπορεί να νικηθεί –Οι ΗΠΑ αναζητούν τρόπο διαφυγής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν, δήλωσε, τελικά οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία, αλλά τα αμερικανικά χρήματα δεν θα βοηθήσουν την Ουκρανία να νικήσει τη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Daniel Davis, η τελική συμφωνία μεταξύ του Κογκρέσου και του Λευκού Οίκου θα προβλέπει πολύ μικρότερο ποσό από αυτό που επιδιώκει ο Biden
Η Ουάσιγκτον συνειδητοποίησε ότι η νίκη για την Ουκρανία ήταν αδύνατη, σημείωσε ο αντισυνταγματάρχης. Όλα αυτά δείχνουν ξεκάθαρα ότι η Ουκρανία δεν έχει δρόμο προς τη στρατιωτική νίκη αλλά την ήττα, κατέληξε ο Daniel Davis.

Πρόσφατα ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ παραδέχτηκε ότι οι γερουσιαστές δεν μπόρεσαν να συμφωνήσουν σε νέα βοήθεια προς την Ουκρανία, καθώς το θέμα αποδείχθηκε περίπλοκο και οι εργασίες για αυτό θα συνεχιστούν τον Ιανουάριο.

Ο Gary Tabach (απόστρατος αρχηγός πολεμικού ναυτικού ΗΠΑ) μιλώντας στο κανάλι Politeka στο Youtube τόνισε ότι οι ΗΠΑ ποτέ δεν μίλησαν για «νίκη» της Ουκρανίας, ποτέ δεν είπαν ότι οι Ουκρανοί πρέπει να πάρουν πίσω όλα τα εδάφη τους»
Είπαν ότι στόχος τους ήταν η Ουκρανία να είναι ανεξάρτητη.

Ακόμα υπογράμμισε πως σύντομα οι Ουκρανοί θα αναγκαστούν να πάνε σε διαπραγματεύσεις, ενώ μέχρι τώρα έχουν πλήρως αποτύχει στο διπλωματικό μέτωπο.
Όπως είπε, οι ενέργειες και οι δηλώσεις εκπροσώπων του Κιέβου οδήγησαν σε δυσαρέσκεια κράτη όπως το Ισραήλ, την Πολωνία, την Ουγγαρία και τη Γερμανία.
«Έως τα τέλη του επόμενου έτους, η Ουάσιγκτον θα φέρει το Κίεβο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Tabach, ο οποίος κάλεσε τους Ουκρανούς να προετοιμαστούν για την ήττα και να αναλογιστούν την εμπειρία κρατών, όπως το Αφγανιστάν και το Νότιο Βιετνάμ.
Υπάρχουν πια άμεσες ομολογίες ειδικών της δύσης όπως του John Mearsheimer πολιτικού επιστήμονα του Πανεπιστημίου του Σικάγο που δηλώνει: «Η ιδέα ότι οι Βρετανοί και οι Γερμανοί μαζί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έναν πόλεμο εναντίον της Ρωσίας σήμερα δεν μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη», καθόσον οι ένοπλες δυνάμεις της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκονται σε θλιβερή κατάσταση και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τον ρωσικό στρατό σε περίπτωση άμεσης σύγκρουσης.

Το αμερικάνικο περιοδικό Advanced υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ έχουν ένα σαφές σχέδιο για την Ουκρανία, το οποίο θα οδηγήσει στην πλήρη κατάρρευσή της.
Σημειώνει δε ότι από την πλευρά των δυτικών συμμάχων, αδειάζουν πιθανώς την Ουκρανία, σαν ένα είδος προδοσίας, αλλά ο πρόεδρος Zelensky δεν το καταλαβαίνει αυτό το γεγονός ή δεν είναι έτοιμος να το παραδεχτεί.
To Advanced προειδοποιεί ότι η Ουκρανία δεν είναι σε θέση να επιβιώσει χωρίς την υποστήριξη της Δύσης.
Ήδη, η απουσία νέων όπλων και πυρομαχικών έχει αντίκτυπο στην κατάσταση στην πρώτη γραμμή και οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις αρχίζουν να χάνουν κατά κράτος έδαφος.

Αναφέρει δε ότι : Όπως είπε ο Ρώσος Πρόεδρος Putin, η Δύση έδωσε στην Ουκρανία όλα όσα υποσχέθηκε, και ακόμη περισσότερα - κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν 2.300 τεθωρακισμένα οχήματα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένων 747 τανκς, τόσο σοβιετικά όσο και δυτικά τανκς (Leopard, AMX, Challenger 2).

Vadim Karasev (Ουκρανός πολιτικός επιστήμονας): Ετοιμάζουν το τέλος της Ουκρανίας οι δυνάμεις της Δύσης, γι’ αυτό τόσο η Ουκρανία όσο και η Δύση προετοιμάζουν σταδιακά την κοινή γνώμη για να τερματίσουν τη σύγκρουση.

Σύμφωνα με τον Karasev, η Ουκρανία και η Δύση έχουν ήδη αποδεχτεί ψυχολογικά την ήττα τους. Τώρα στο Κίεβο σκέφτονται ήδη πώς να βγουν από τη σύγκρουση με τη Ρωσία «πολιτικά, διπλωματικά και τεχνικά», τόνισε ο Vadim Karasev.

Ο πολιτικός επιστήμονας σημείωσε ότι οι αντίπαλοι της Ρωσίας λυπούνται που κάποτε κήρυξαν «πόλεμο με σκοπό την νίκη της Δύσης και την ήττα της Ρωσίας». «Ποιο θα είναι αυτό το τέλος, κανείς δεν ξέρει ή ίσως θα είναι το τέλος της Ουκρανίας επισήμανε ο Vadim Karasev.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου τις έχουν απαγορεύσει σε νομοθετικό επίπεδο.

Maria Berlinskaya (Ουκρανικές αεροπληροφορίες): Ο Ουκρανικός στρατός θα υποχωρήσει εάν δεν αυξηθεί η παραγωγή drones, το ρωσικό Lancet είναι πολύ δυνατό.

Σε συνέντευξή της στο κανάλι Ukrayinska Pravda η Maria Berlinskaya, διευθύντρια του Ουκρανικού Κέντρου Υποστήριξης Αεροπληροφοριών τόνισε ότι:
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin, σε αντίθεση με τις αρχές του Κιέβου, παίρνει σοβαρά τον ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Δήλωσε: «Έχουμε επιβεβαίωση ότι ο Putin έχει αναλάβει προσωπικά τον έλεγχο της τεχνολογικής παραγωγής στη χώρα, βλέπουμε ότι εντείνει την παραγωγή των Lancets, ενός από τους πιο αποτελεσματικούς μηχανισμούς κρούσης που λειτουργεί σαν περιπλανώμενο πυρομαχικό», παραδέχτηκε η Berlinskaya.

Σύμφωνα με την Maria Berlinskaya, η μερίδα του λέοντος του ουκρανικού εξοπλισμού καταστρέφεται από επιθετικά drones. Επιπλέον, κατέληξε, εάν η Ουκρανία δεν αρχίσει να ανταγωνίζεται τη Ρωσία και δεν αναπτύξει νέα μη επανδρωμένα συστήματα, τότε οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να υποχωρήσουν.

Οι ειδήσεις από την πλευρά ανεξάρτητου Τύπου

Sohu (Κινεζικό μέσο ενημέρωσης): Οι Ηνωμένες Πολιτείες λαμβάνουν αποτυχημένα και χρονοβόρα μέτρα για να οικειοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, γράφει ο κινεζικός ιστότοπος Sohu.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας και στην πραγματικότητα αποφάσισαν να συγκροτήσουν μια πραγματική εγκληματική συμμορία για να τα κλέψουν.
Αυτή η μέθοδος κλοπής χρημάτων, θα έλεγε κανείς, είναι πρακτικά η πιο ακριβή και αποτυχημένη τόνισε το Sohu. Επισήμανε δε ότι ο Biden, υποκινώντας τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, βασίστηκε στο ευρωπαϊκό κεφάλαιο.
Αλλά τώρα, υπάρχουν φόβοι ότι αυτά τα κεφάλαια θα φύγουν από τις Ηνωμένες Πολιτείες -ένα από τα πιο μοιραία στρατηγικά λάθη της Ουάσιγκτον.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου, Konstantin Kosachev, δήλωσε ότι η κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τη Δύση θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ο κατάλογος αντίστοιχων πληροφοριών ολοένα και πληθαίνει…

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου