Αναβίωση του Μακαρθισμού εναντίον υποστηρικτών της Παλαιστίνης

 

Της Αντωνίας Πάνου

Η σφαγή στην Παλαιστίνη έχει δημιουργήσει μεγάλη αναταραχή παντού στον κόσμο, με τις ηγεσίες του βεβαιωμένου πια μπλοκ της «Δύσης» - ΗΠΑ και ΕΕ να τάσσονται ανενδοίαστα υπέρ της εθνοκάθαρσης των Παλαιστίνιων -μέσω γενοκτονίας- από το Ισραήλ. Παρά την απόλυτη πλειοψηφία των κρατών, στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, για την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αυτή δεν μπορεί να επιβληθεί, και το Ισραήλ με την στήριξη των ΗΠΑ κυρίως, συνεχίζει τις ανελέητες στρατιωτικές επιθέσεις, από αέρος και εδάφους, σε όλη τη Γάζα.

Είναι άξιο παρατήρησης το πόσο οι κυβερνήσεις της Δύσης ελέγχονται από τα φιλοϊσραηλινά λόμπι και τους εβραίους πολυεκατομμυριούχους. Είναι επίσης άξιο παρατήρησης του πόσο η σημερινή εποχή έχει μεν διαφορές αλλά έχει και ομοιότητες με την εποχή αμέσως μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, την Ψυχροπολεμική Εποχή. Άλλαξαν οι ονομασίες σε κάποιες έννοιες, αλλά οι σημασίες παραμένουν οι ίδιες. Ακολουθούν την αλλαγή των παγκόσμιων συνθηκών και τις αλλαγές του καπιταλισμού που προσεταιρίζεται τις τροποποιήσεις και εξελίξεις της τεχνολογίας και του συστήματος διοίκησης και ελέγχου. 

Έτσι για παράδειγμα η «εκστρατεία κατά του κομμουνισμού» της δεκαετίας του πενήντα έχει μετατραπεί μετά την κατάρρευση των δίδυμων Πύργων του 2001, σε «εκστρατεία ενάντια στην τρομοκρατία» . Η λογοκρισία και χειραγώγηση στα Μέσα Ενημέρωσης είναι ίσως και χειρότερη τώρα από τότε, -όπου τα μεγάλα έντυπα ιδιαίτερα στην Ευρώπη, ευθυγραμμίζονται με το κυβερνητικό Δελτίο Τύπου και η κατάληψη των θέσεων εξουσίας γίνεται ολοένα και περισσότερο από τα «δικά μας παιδιά».

 Όλα αυτά σε ένα γενικό σκηνικό περιορισμών των δημόσιων ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης.

Εκτός από τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων υπέρ των Παλαιστινίων, που έχουμε σε όλη τη Δύση, στην Ευρώπη, στην Αμερική και στις υποτακτικές τους χώρες, παρατηρούνται έντονα φαινόμενα στόχευσης των πολιτών που διατυπώνουν ένα αντίθετο λόγο για την εγχώρια και διεθνή πολιτική ιδιαίτερα σε υπεράσπιση των Παλαιστινίων. Εδώ η Ελλάδα δεν εξαιρείται.

Θα παρουσιάσουμε δυο χώρες από τη Δύση: Tις ΗΠΑ και τη Γαλλία.

Στις ΗΠΑ

Σε ένα γενικό πλαίσιο καταστολής και περιορισμού των ελευθεριών των εγχρώμων (μαύρων, μεξικάνων, ισπανόφωνων) και κατάργησης των ευεργετικών μέτρων, για την είσοδο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενός συγκεκριμένου ποσοστού εγχρώμων, και με αφορμή τη σύγκρουση Ισραήλ - Παλαιστίνης, έχει ξεσπάσει, σε φημισμένα πανεπιστήμια των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως το Χάρβαρντ (στη Βοστώνη), το UPenn (Φιλαδέλφεια), το Κολούμπια (Νέα Υόρκη) και το Μπέρκλεϋ στην Καλιφόρνια, μεγάλη αναταραχή,

Στο Χάρβαρντ-εδώ και χρόνια- η ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση είναι ένα από τα πιο παθιασμένα και αμφιλεγόμενα θέματα στην πανεπιστημιούπολη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ισχυρές αντιθέσεις στους κόλπους των φοιτητών και των διδασκόντων.

Σε κοινό δελτίο Τύπου που δημοσιεύθηκε στις 8 Οκτωβρίου, περίπου τριάντα ομάδες, από ένα ευρύ φάσμα τμημάτων, (με πλειοψηφία εγχρώμων φοιτητών, αράβων, Παλαιστίνιων, Μεξικάνων και γενικά ασιατικής και αφρικάνικης προέλευσης) σε αλληλεγγύη με την Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) εξέδωσαν μια δήλωση. Στη δήλωση τόνιζαν ότι το «καθεστώς απαρτχάιντ» του Ισραήλ είναι «απολύτως υπεύθυνο» για τη συνεχιζόμενη βία και ότι ο πληθυσμός της Γάζας ζει σε μια «υπαίθρια φυλακή». Το κείμενο ανέφερε ότι «η ισραηλινή βία δομεί κάθε πτυχή της παλαιστινιακής ύπαρξης εδώ και εβδομήντα πέντε χρόνια».

«Ποτέ δεν ήμουν τόσο απογοητευμένος και διχασμένος όσο σήμερα», αντέδρασε ο οικονομολόγος Λάρι Σάμερς - πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ - που κατηγόρησε τη σημερινή διοίκηση του ιδρύματος για την «αδυναμία της να πάρει αποστάσεις από τη δήλωση και να την καταδικάσει».

Βέβαια στο Χάρβαρντ προέκυψε και ένα άλλο κείμενο, το οποίο υποστηρίχθηκε από αρκετές χιλιάδες φοιτητές και αποφοίτους, καθώς και από μέρος του διδακτικού προσωπικού. Περιέγραφε τη φιλοπαλαιστινιακή δήλωση ως «εντελώς λανθασμένη και βαθιά προσβλητική» και καλούσε τους υπογράφοντες να αποσύρουν τα ονόματά τους από τη λίστα. Για να …επικυρωθεί η φήμη του Χάρβαρντ, όχι ως φυτώριου «αξιοκρατίας» αλλά ευνοιοκρατίας, των λευκών, πλούσιων και αθλητικών σπουδαστών.

Γενικά, οι Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι βγήκαν εκτός εαυτού, όταν φοιτητικοί σύλλογοι όχι μόνο του Χάρβαρντ αλλά και άλλων επιφανών αμερικάνικων Πανεπιστημίων κατηγόρησαν το κράτος του Ισραήλ για τις επιθέσεις της Χαμάς.

Πλούσιοι δωρητές και φωνές, τόσο από το ρεπουμπλικανικό όσο και από το δημοκρατικό στρατόπεδο, κατήγγειλαν την έξαρση των «αντισημιτικών» περιστατικών στα πανεπιστήμια και επέκριναν τους προέδρους των πανεπιστημίων ότι δεν ανταποκρίνονται επαρκώς, με φόντο κριτική των συντηρητικών ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν διολισθήσει πολύ στην αριστερά.

Ο Κένεθ Γκρίφιν, ο δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Hedge fund Citadel, απαίτησε από τη διοίκηση του διάσημου πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) να πάρει θέση για την υπεράσπιση του εβραϊκού κράτους. Ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος έχει δωρίσει 500 εκατομμύρια δολάρια στο Χάρβαρντ, δεν πτοήθηκε, ιδίως σε συνέντευξή του στους New York Times, όπου χαρακτήρισε την επιστολή των φοιτητικών συλλόγων «ασυγχώρητη». Και δεν είναι ο μόνος. Τόσο οι μη Εβραίοι -όπως ο κ. Γκρίφιν, ο οποίος είναι πρεσβυτεριανός- όσο και οι Εβραίοι, οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου έχουν περάσει στην επίθεση.

Ο επικεφαλής του hedge fund Pershing Square, Μπιλ Άκμαν, ζήτησε κατάλογο των μελών των συλλόγων που υπογράφουν και είπε ότι θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί. «Ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι με ρώτησαν αν το Χάρβαρντ θα δημοσιεύσει έναν κατάλογο με τα μέλη κάθε μιας από τις οργανώσεις του Χάρβαρντ που δημοσίευσαν την επιστολή που αποδίδει την πλήρη ευθύνη για τις αποτρόπαιες πράξεις της Χαμάς στο Ισραήλ, για να διασφαλίσουμε ότι κανείς από εμάς δεν θα προσλάβει κατά λάθος κάποιον από αυτούς», έγραψε ο Ackman στο Twitter.

Μια Μαύρη Λίστα Τύπου Μάκαρθυ

Ορισμένοι έχουν λάβει μέτρα, όπως η γνωστή δικηγορική εταιρεία Ντέιβις Πολκ, η οποία ακύρωσε τις προσφορές εργασίας σε φοιτητές από το Χάρβαρντ και το Κολούμπια της Νέας Υόρκης, καθώς και από άλλα πανεπιστήμια που έχουν βιώσει αντιπαραθέσεις παρόμοιες με αυτές του Χάρβαρντ.

«Οι απόψεις που εκφράζονται σε ορισμένες δηλώσεις έρχονται σε άμεση αντίθεση με το σύστημα αξιών [μας]», ανέφερε ο Ντέιβις Πολκ σε ανακοίνωσή του. Για να διασφαλιστεί «ένα υποστηρικτικό και χωρίς αποκλεισμούς εργασιακό περιβάλλον, οι φοιτητές ηγέτες που υπέγραψαν αυτές τις δηλώσεις δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτοι».

Σε αυτή τη μάχη, ο Λάρι Σάμερς, πρώην πρόεδρος του Χάρβαρντ και πρώην υπουργός Οικονομικών υπό τον Μπιλ Κλίντον, ήταν από τους πρώτους που πήρε θέση: «Στα σχεδόν πενήντα χρόνια σχέσης μου με το Χάρβαρντ, δεν έχω απογοητευτεί και αποξενωθεί ποτέ τόσο πολύ όσο σήμερα», κατήγγειλε. Αλλά κατέληξε να ζητήσει λίγη συμπόνια προς τους φοιτητές σε συνέντευξή του στο Bloomberg: «Αυτή η επιστολή δημοσιεύτηκε έξι ώρες μετά τις επιθέσεις... Κάποιοι, είμαι σίγουρος, ήταν αφελείς και ανόητοι». Κατά την άποψή του, ο Άκμαν "παρασύρθηκε λίγο" απαιτώντας μια μαύρη λίστα Μακαρθικού τύπου. 

Πρόσκληση σε απολογία των προέδρων των πανεπιστημίων

Οι κυρίες Κλωντίν Γκέι, Ελίζαμπεθ Μαγκίλ και Δρ. Σάλλυ Κόρνμπλουθ πρόεδροι του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης, αντίστοιχα, κλήθηκαν για απολογία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον στις 5 Δεκεμβρίου 2023.

Οι τρεις αυτές γυναίκες, κλήθηκαν να εξηγήσουν γιατί επέτρεψαν να προκληθούν, στις πανεπιστημιουπόλεις τους, «αντισημιτικές» διαδηλώσεις και φιλοπαλαιστινιακές εκδηλώσεις μετά την καλούμενη «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών στις 7 Οκτωβρίου».

Η Ελίζ Στεφανίκ, εκπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών για την Πολιτεία της Νέας Υόρκης, που τις κάλεσε σε ακρόαση στο Κογκρέσο δεν έμεινε ευχαριστημένη από τις απαντήσεις τους που βασίζονταν στην ελευθερία, που δίνει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, στον λόγο και τις κάλεσε να παραιτηθούν.

Η Ελίζαμπεθ Μαγκίλ, πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια παραιτήθηκε το Σάββατο 9 Δεκέμβρη. Αυτή η δικηγόρος απόφοιτη του Γέιλ και του Στανφορντ είχε προσληφθεί ως πρόεδρος του Πανεπιστημίου ως υπέρμαχος της ελευθερίας έκφρασης.

Μετά την ακρόαση της Μαγκίλ στο Κογκρέσσο, ο Ρος Στίβενς, ιδρυτής της Stone Ridge Asset Management, ανακοίνωσε ότι αποσύρει μια δωρεά αξίας 100 εκατομμυρίων δολαρίων, θεωρώντας ότι η στάση του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια παραβιάζει τους όρους μιας συμφωνίας που έκλεισε το 2017.

Μέχρι την Τετάρτη 6 Δεκέμβρη, η πρόεδρος του Penn είχε χάσει την υποστήριξη του διοικητικού συμβουλίου του Wharton, της διάσημης σχολής επιχειρήσεων του πανεπιστημίου, η οποία, σύμφωνα με την Wall Street Journal, αποτελεί το Who's Who των αμερικανικών επιχειρήσεων και της Wall Street. "Όπως επιβεβαίωσε η χθεσινή σας κατάθεση στο Κογκρέσο, η ηγεσία του πανεπιστημίου δεν συμμερίζεται τις αξίες του συμβουλίου μας", έγραψε την Τετάρτη το συμβούλιο του Wharton, υπό την προεδρία του Μαρκ Ρόουαν, διευθύνοντος συμβούλου της Apollo Global Management. Ο Ρόουαν ήταν αντίθετος με την Ελίζαμπεθ Μάγκιλ εδώ και μήνες.

Αναστολές δωρεών και δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοιτητών και καθηγητών που εκδηλώθηκαν υπέρ της Παλαιστίνης

Ο Ρολάν Λοντέρ, κληρονόμος της Estée Lauder και πρόεδρος του Παγκόσμιου Εβραϊκού Κογκρέσου, ανακοίνωσε την αναστολή των δωρεών του τον Οκτώβριο: "Έχω περάσει τα τελευταία σαράντα χρόνια της ζωής μου καταπολεμώντας τον αντισημιτισμό σε όλο τον κόσμο. Δεν φανταζόμουν ούτε στην πιο τρελή μου φαντασία ότι θα έπρεπε να τον πολεμήσω στο ίδιο μου το πανεπιστήμιο". Επίσης, απείλησε να διακόψει τις δωρεές προς το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, αφού επέκρινε τη φιλοξενία από το πανεπιστήμιο ενός φεστιβάλ Παλαιστινίων συγγραφέων, όπου φέρεται να έγιναν αντισημιτικά σχόλια.

Ο Τζων Χάντσμαν, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Κίνα, είχε επίσης δηλώσει ότι "κλείνει το βιβλίο επιταγών του", πιστεύοντας ότι "ο ηθικός σχετικισμός του πανεπιστημίου" το είχε κάνει "αγνώριστο".

Ορισμένοι νομοθέτες και δωρητές του Πανεπιστημίου ζήτησαν επίσης την παραίτηση της Κλωντίν Γκέι, από πρόεδρο του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια το Σάββατο. Μια αίτηση που υπογράφεται από περισσότερα από 600 μέλη ΔΕΠ κάλεσε το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου να τη διατηρήσει το Χάρβαρντ στη θέση της. Η κατάσταση είναι σε αναμονή.

Η Λέσλυ Βέξνερ, πρώην επικεφαλής της Victoria's Secret (πολυτελή γυναικεία εσώρουχα) αποφάσισε να διακόψει τους δεσμούς της με το Χάρβαρντ.

Κατάργηση του δικαιώματος ελευθερίας στην έκφραση

Στις 12 Οκτωβρίου, υπό το σύνθημα "Οι αρχικοί αντισημίτες του Χάρβαρντ", ένα φορτηγό με τα ονόματα των φοιτητών που είχαν υπογράψει το ψήφισμα κατά του Ισραήλ διέσχισε τους δρόμους του Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη), της πόλης κοντά στη Βοστώνη όπου εδρεύει το Χάρβαρντ, με έναν σύνδεσμο προς έναν ιστότοπο: Harvardhatesjews (Το Χάρβαρντ μισεί τους Εβραίους).

Κάποιοι προσπάθησαν να υπερασπιστούν τους φοιτητές. "Εξοργισμένοι για τον αντισημιτισμό, οι δισεκατομμυριούχοι προσπαθούν να απαγορεύσουν την ελευθερία του λόγου στο πανεπιστήμιο", τιτλοφορείται ένα άρθρο στους Λος ΄Αντζελες Τάιμς το οποίο αντιδρά υπενθυμίζοντας το μη άμεμπτο παρελθόν ορισμένων από αυτούς τους δισεκατομμυριούχους - τις σχέσεις της Λέσλι Βέξνερ με τον παιδεραστή Τζέφρυ Επστάϊν - και τις ανταμοιβές που απολαμβάνουν οι δωρητές (κτίρια που φέρουν το όνομά τους και σοβαρά εξωραϊσμένες βιογραφίες).

Στην ουσία ο Μακαρθισμός του σήμερα διαφέρει σε σχέση με τον Μακαρθισμό του χθες στο ότι χθες εκπορεύονταν βασικά από κρατικές αρχές ενώ σήμερα βασικά από ιδιώτες. Γεγονός το οποίο αποκαλύπτει ότι τα καπιταλιστικά συμφέροντα εκπροσωπούνται μόνο μερικά από το κράτος του σήμερα.

Ακόμα, ενώ πολλές φιλελεύθερες εβραϊκές κοινότητες είχαν έντονα προβληματιστεί πριν τη σύγκρουση για το ποιόν της κυβέρνησης στο Ισραήλ και είχαν εκφράσει έντονα την επιθυμία τους για δημοκρατική κυβέρνηση της χώρας και σεβασμό των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, δυσκολεύονται να καταδικάσουν τώρα την επιθετικότητα του Ισραήλ, παρασυρμένοι από το συναίσθημα της «ειδυλλιακής μεσογειακής Πατρίδας». Και αυτό παρόλες τις αντίθετες φωνές των πεφωτισμένων εβραίων και ραβίνων.

Στη Γαλλία

Και εδώ παρακολουθούμε ένα σκηνικό περιορισμών των δημόσιων ελευθεριών στο όνομα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας ή της κατάστασης έκτακτης υγειονομικής ανάγκης. Η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι απειλείται όλο και περισσότερο. Η διαφορά εδώ είναι ότι συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού είναι μετανάστες άραβες τρίτης και τέταρτης γενιάς που προβληματίζουν για τη λήψη ακραίων αντιισλαμικών μέτρων. Παρόλα αυτά:

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν τον Οκτώβριο, ο Συντονισμός κατά του ρατσισμού και της ισλαμοφοβίας διαλύθηκε τον Νοέμβριο, έγινε προσπάθεια να διαλυθεί το περιβαλλοντικό κίνημα Η Ανάσταση της Γης και απειλήθηκαν οι επιχορηγήσεις της Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η οποία κατήγγειλε την ίδια περίοδο την αστυνομική βία στο Sainte-Soline.

Οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων είναι μια άλλη πολύ ορατή μορφή καταστολής της έκφρασης της συλλογικής αλληλεγγύης και του συνεταιρίζεσθαι: κατά των διαδηλώσεων που καταγγέλλουν τις σφαγές στη Γάζα, ενάντια στις αστικές εξεγέρσεις μετά το θάνατο του Ναχέλ το περασμένο καλοκαίρι... Αυτές οι απαγορεύσεις επαναλαμβάνονται συχνά από την εποχή των κίτρινων γιλέκων.

Στη Γαλλία το σημείο καμπής χρονολογείται από το 2015, από τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία οδήγησε στη σταδιακή ενσωμάτωση στο κοινό δίκαιο, των μέτρων για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, με νόμους που ενισχύουν την εσωτερική ασφάλεια.

Έτσι φέτος με την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ και τα λυσσαλέα αντίποινα γενοκτονίας που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων της Γάζας και όχι μόνο, σε όλη τη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν αντικρουόμενες διαδηλώσεις υπέρ και κατά των Παλαιστινίων. Οι φιλοπολαιστινιακές ήταν κατά γενικό κανόνα απαγορευμένες από τις δημοτικές αρχές ενώ ταυτόχρονα παίρναν το πράσινο φως από τις δικαστικές αρχές - αυτό συνέβαινε και συμβαίνει κατ’ εξακολούθηση στην Τουλούζη. Οι υπέρ του Ισραήλ και κατά του «αντισημιτισμού» είχαν ως βασικές ηγεσίες τη Μαρί Λεπέν και τον Ζαν Ζεμούρ. Την ακροδεξιά της Γαλλίας στην οποία υποκύπτει σιγά-σιγά η κυβέρνηση.

Είναι όμως ενθαρρυντικό ότι παρόλες τις κατασταλτικές μεθόδους εναντίον των φιλοπαλαιστίνιων εκδηλώσεων, οι λαϊκές μάζες επιμένουν να συμπαραστέκονται παντού σε όλον τον κόσμο…

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου