Η Παλαιστίνη ποτέ δεν έχει υποφέρει τόσο πολύ - Το Ισραήλ ποτέ δεν έχει εισπράξει μεγαλύτερη κατακραυγή!


Της Αντωνίας Πάνου

Σε έναν αιώνα ιστορίας που σημαδεύτηκε από τραγωδίες, ο παλαιστινιακός λαός δεν έχει υπομείνει ποτέ ξανά τέτοια δεινά, τα παιδιά της Παλαιστίνης δεν έχουν πληρώσει ποτέ τέτοιο τίμημα για μια σύγκρουση, στην οποία είναι εξ ορισμού αθώα.

Το Ισραήλ επανέλαβε τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις στη Γάζα, μετά την αποτυχία των μεσολαβητών να παρατείνουν την επταήμερη κατάπαυση του πυρός στην πολιορκημένη περιοχή.

Οι αεροπορικές επιδρομές έχουν βάλει στο στόχαστρο σπίτια και καταυλισμούς προσφύγων στα βόρεια, στο κέντρο και στα νότια της Γάζας.

Οι Παλαιστίνιοι στη Γάζα υπέφεραν ήδη από ανθρωπιστική κρίση. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, το 80% του πληθυσμού έχει εκτοπιστεί, το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης έχει καταρρεύσει και υπάρχει φοβερή έλλειψη σε είδη πρώτης ανάγκης, νερό, ηλεκτρικό, καύσιμα, τρόφιμα.

Ο σημερινός πόλεμος έχει ήδη στοιχίσει 17.285 ζωές στη Γάζα μέχρι στις 7 Δεκέμβρη (περίπου 300 ανθρώπινες ζωές την ημέρα) ενώ οι τραυματίες ανέρχονται περίπου στις 43.000. Τα στοιχεία αυτά από το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς θεωρούνται αξιόπιστα από τα Ηνωμένα Έθνη. Δύο μήνες εχθροπραξιών έχουν συνεπώς στοιχίσει περισσότερες ζωές από τον ατελείωτο χρόνο της Νάκμπα.

Ο αριθμός των περίπου 7.000 παιδιών που σκοτώθηκαν ήδη, πάνω από το 40% των θυμάτων, είναι πρωτοφανής, ακόμη και για τα τρομερά δεδομένα της παλαιστινιακής τραγωδίας. Χίλια διακόσια παιδιά αγνοούνται επίσης, σύμφωνα με τη UNICEF (Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά), η οποία φοβάται ότι τα λείψανα πολλών από αυτά είναι θαμμένα κάτω από τα ερείπια.

Τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της Γάζας έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, με αποτέλεσμα να έχουν εκτοπιστεί συνολικά 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι, οι μισοί από τους οποίους είναι στοιβαγμένοι σε κέντρα φιλοξενίας του ΟΗΕ. Ο κίνδυνος επιδημιών, ελλείψει πόσιμου νερού, είναι ανησυχητικός. Πολλοί βράζουν θαλασσινό νερό για να έχουν να πλυθούν. Ήδη έχουν καταγραφεί κρούσματα γαστρεντερίτιδας και χολέρας.

Οι αραβικές και παλαιστινιακές εξεγέρσεις, το τίμημα, οι καταγεγραμμένες απώλειες.

Η καταστολή της αραβικής εξέγερσης του 1936-1939, κατά της βρετανικής εντολής στην Παλαιστίνη, είχε ως αποτέλεσμα περισσότερους από 5.000 θανάτους, πριν η Νάκμπα, η "καταστροφή" της παλαιστινιακής εξόδου του 1948, προκαλέσει πολύ μεγαλύτερες απώλειες, με περίπου 13.000 νεκρούς, κυρίως αμάχους, δηλαδή το 1% του αραβικού πληθυσμού μιας Παλαιστίνης που έχει πλέον εξαφανιστεί.

Τα τελευταία εβδομήντα πέντε χρόνια, η κλίμακα αυτής της σφαγής φάνηκε αξεπέραστη, παρά τις τραγωδίες που σημάδεψαν έκτοτε την παλαιστινιακή ιστορία. Οι πιο αιματηρές από αυτές ανήλθαν σε χίλιους θανάτους κατά την πρώτη ισραηλινή κατοχή της Γάζας (1956-1957)- αρκετές χιλιάδες θανάτους το 1970 κατά τη διάρκεια του "Μαύρου Σεπτέμβρη" στην Ιορδανία- αρκετές χιλιάδες θανάτους κατά τη διάρκεια των σφαγών του 1976 στο Λίβανο στην παραγκούπολη Καραντίνα και στον καταυλισμό Ταλ Αλ Ζατάρ, μεταξύ 800 και 3.000 νεκρών κατά τη διάρκεια της σφαγής του 1982 στους καταυλισμούς Σάμπρα και Σατίλα- 1.200 νεκροί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής καταστολής της πρώτης Ιντιφάντα, από το 1987 έως το 1993, 3.000 νεκροί κατά τη διάρκεια της ισραηλινής καταστολής της δεύτερης Ιντιφάντα, από το 2000 έως το 2005.Έχουν δε καταγραφεί περισσότεροι από 4.000 νεκροί στο τέλος των διαφόρων ισραηλινών επιθέσεων κατά της Γάζας, από το 2008 έως το 2022.

Η μεγαλύτερη πόλη της Παλαιστίνης καταστράφηκε

Από την αρχαιότητα, η όαση της Γάζας αποτελούσε εμπορικό σταυροδρόμι μεταξύ της Αιγύπτου και της Μέσης Ανατολής, καθώς και διέξοδο στη Μεσόγειο για τα καραβάνια από την Αραβία. Εκχριστιανίστηκε από τον Άγιο Πορφύριο το 407 και αποτέλεσε σημαντικό βυζαντινό προσκύνημα. Τα διάφορα μουσουλμανικά καθεστώτα εμπλούτισαν τα μνημεία αυτής της πόλης, όπου θάφτηκε ο Χασίμ, ο προπάππος του προφήτη Μωάμεθ.

Πριν από έναν αιώνα, το λιμάνι της Γάζας ήταν σημαντικός κόμβος εξαγωγής εσπεριδοειδών και δημητριακών. Παρά τον αποκλεισμό και τους επανειλημμένους πολέμους, τον Σεπτέμβριο του 2023 η πόλη της Γάζας, με 800.000 κατοίκους, ήταν τέσσερις φορές πιο πυκνοκατοικημένη από τη Χεβρώνα, πέντε φορές πιο πυκνοκατοικημένη από τη Ναμπλούς και είκοσι φορές πιο πυκνοκατοικημένη από τη Ραμάλα στη Δυτική Όχθη.

Σήμερα, το 40% έως 50% των κτιρίων της μεγαλύτερης παλαιστινιακής πόλης είναι κατεστραμμένα ή έχουν υποστεί ζημιές, τα δίκτυα διανομής νερού και ηλεκτρικής ενέργειας είναι άχρηστα και μόνο ένα από τα νοσοκομεία της λειτουργεί. Ακόμη και η Νάκμπα δεν είχε δει τέτοια καταστροφή: αν και περίπου διακόσιες παλαιστινιακές πόλεις καταστράφηκαν από το Ισραήλ από το 1948 και μετά, η Ναζαρέτ παρέμεινε η κύρια αραβική πόλη του Ισραήλ, ενώ στη Χάιφα, την Άκκρα, τη Λοντ και τη Γιάφα ζούσαν δίπλα-δίπλα αραβικοί και εβραϊκοί πληθυσμοί.

Eπέκταση του πολέμου στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου από τις 7 Οκτώβρη -μέχρι σήμερα- οι ισραηλινές αρχές έχουν εντείνει τις συλλήψεις Παλαιστινίων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Περίπου 7.800 άτομα έχουν συλληφθεί σε αυτές τις περιοχές τους τελευταίους δύο μήνες.

Οι Παλαιστίνιοι κρατούμενοι συνήθως φυλακίζονται με την κατηγορία ότι εκτόξευσαν πέτρες κατά των ισραηλινών δυνάμεων και συχνά συλλαμβάνονται κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή πορειών στην Παλαιστίνη, σύμφωνα με τον Ραήντ Μωχάμετ Μαχμούντ Αμέρ, πρόεδρο της Παλαιστινιακής Εταιρείας Κρατουμένων.

"Σε καθημερινή βάση γίνονται επιδρομές σε παλαιστινιακές πόλεις, χωριά και καταυλισμούς, κατά τη διάρκεια των οποίων συλλαμβάνονται δεκάδες άτομα. Οι επιδρομές περιλαμβάνουν επιχειρήσεις δολιοφθοράς, κατ' οίκον έρευνες και οι κρατούμενοι δέχονται επιθέσεις κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων σύλληψης και μεταφοράς τους σε κέντρα έρευνας και κράτησης", δήλωσε ο Amer.

Σημείωσε δε ότι το Ισραήλ είχε συλλάβει "μεγάλο αριθμό νέων ανδρών από τις πόλεις της Δυτικής Όχθης” και είπε ότι ο συνολικός αριθμός ήταν "πολλαπλάσιος από τον αριθμό εκείνων που απελευθερώθηκαν" κατά την παύση των εχθροπραξιών .

2.900 άτομα περίπου υφίστανται διοικητική κράτηση χωρίς να τους απαγγελθούν κατηγορίες ή να δικαστούν, συνήθως λόγω υποψιών για λόγους ασφαλείας.

"Όσον αφορά τις συλλήψεις στη Γάζα, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων που συνελήφθησαν από την ισραηλινή κατοχή και οδηγήθηκαν σε άγνωστα μέρη για έρευνα", δήλωσε ο Αμέρ.

Ακόμα τελευταία έχουν συλλάβει πρόσφυγες από όλη τη Γάζα που είχαν επιστρέψει στο βόρειο τμήμα (απλούς πολίτες και επιστήμονες, γιατρούς, δικηγόρους, δάσκαλους κ.λπ.) και έχουν διαδώσει ότι είναι μέλη της Χαμάς οι οποίοι παραδόθηκαν στον ισραηλινό στρατό. Τους περιφέρουν δε σιδεροδέσμιους και μόνο με το εσώρουχο. Πολλοί πολίτες έχουν αναγνωρίσει σε αυτούς συγγενείς, γείτονες και φίλους και σε καμία περίπτωση μέλη της Χαμάς.

"Μέχρι στιγμής, δεν γνωρίζουμε τα ονόματα και τους αριθμούς τους λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου", πρόσθεσε, προειδοποιώντας ότι οι ζωές τους βρίσκονται σε "πραγματικό κίνδυνο", δεδομένου ότι ούτε ο Ερυθρός Σταυρός, ούτε άλλα ιδρύματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων επιτρέπεται να τους επισκεφθούν.

Συνολικά 266 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 3.365 άλλοι έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις και τους εποίκους στη Δυτική Όχθη από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Οι επιθέσεις των εποίκων εναντίον Παλαιστινίων και των περιουσιών τους αυξάνονται, με τουλάχιστον 310 καταγεγραμμένα περιστατικά τους τελευταίους δύο μήνες, δήλωσε το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας.

Φωνές στον Δυτικό κόσμο απομακρύνονται από το δόγμα της αυτοάμυνας του Ισραήλ

Αποδεικνύεται ότι οι απηνείς βομβαρδισμοί εναντίον των οικιστικών περιοχών της Γάζας, αντί να απομακρύνουν τους παλαιστίνιους από τη Χαμάς, δημιουργούν δεξαμενή άντλησης των επόμενων πολυπληθέστερων μαχητών της.

Οι λαοί παντού στον κόσμο ακόμα και στις αντιδραστικές ΗΠΑ και ΕΕ, οι Αραβικές χώρες, η Ρωσία και χώρες του Παγκόσμιου Νότου καλούν σε μόνιμη εκεχειρία. Ακόμη και ο γ. γ. των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προσκαλεί σε επείγουσα συνέλευση το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών με το ΄Αρθρο 99, για επείγουσα ανθρωπιστική κρίση.

Βέβαια οι ΗΠΑ ασκούν μονίμως βέτο καλώντας το Ισραήλ αφενός να εξοντώσει τη Χαμάς, αφετέρου να «προστατεύσει» τους αμάχους Παλαιστίνιους.

Ακόμα και δεξαμενές σκέψης και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει μια σειρά δημοσιευμάτων στην οποία προσπαθούν να πείσουν το Ισραήλ, και εμμέσως τις ΗΠΑ, ότι η τακτική των καταιγιστικών αεροπορικών βομβαρδισμών σε αστικές περιοχές, πουθενά στον κόσμο, και ποτέ, δεν έχει αποφέρει οφέλη στους βομβαρδίζοντες. (Εύγλωττα είναι τα παραδείγματα βομβαρδισμένων πόλεων στον Β΄Π.Π. όπου οι λαοί τους ποτέ δεν εξεγέρθηκαν ενάντια στους δικούς τους ηγέτες).

Αν βεβαίως όφελος θεωρούν οι ηγέτες του Ισραήλ την απόσπαση των Παλαιστινίων από τη Χαμάς. Όπως είναι φανερό όμως οι Παλαιστίνιοι προσδένονται πιο πολύ στη Χαμάς. Όλοι οι κάπως σοβαροί μελετητές εκφράζουν την άποψη ότι το «casus belli» από τη πλευρά του Ισραήλ είναι ο εποικισμός της Παλαιστινιακής γης και η στέρηση των στοιχειωδών ελευθεριών του παλαιστινιακού λαού. Όλοι προτείνουν τάχιστα την κατάθεση από το Ισραήλ πρότασης εκεχειρίας και την προσπάθεια δρομολόγησης της ειρηνικής λύσης των δύο κρατών.

Βέβαια αυτό που προβληματίζει είναι το γεγονός ότι η ισραηλινή επιθετικότητα και η ματαίωση της ισραηλινής παντοδυναμίας, υποδαυλίζεται από την παροχή τελευταίας «εσοδείας» αμερικάνικου εξοπλισμού που συνοδεύουν οι πρόσφατες ανακαλύψεις της «Τεχνητής Νοημοσύνης». Το τρίχρονο κοριτσάκι στην πολυκατοικία που στοχεύουν να βομβαρδίσουν τα ισραηλινά καταδιωκτικά …δεν μετράει.

Είναι όμως μόνο η λύσσα της ισραηλινής ματαίωσης; Ή είναι ταυτόχρονα και η επιθυμία των ΗΠΑ να μην χάσουν το κύριο και ίσως μοναδικό τώρα πια αποκλειστικό έρεισμα τους στην Μ. Ανατολή;

Σίγουρα σε όλο αυτό το σκεπτικό του Ισραήλ και των ΗΠΑ, κάπου πρέπει να υπεισέρχονται και τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στα παράλια της Γάζας. Και από μεριάς Ισραήλ και από μεριάς ΗΠΑ.

Αλλά σίγουρα ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς έχει καταλήξει με το να είναι οι μαχητές της Χαμάς λίγο ως πολύ άφαντοι. Λένε οι Ισραηλινοί ότι έχουν σκοτώσει-αιχμαλωτίσει 5.000 σε ένα σύνολο 30.000 μαχητών. Και σημειωτέον αρκέστηκαν μερικές δεκάδες μόνο μαχητές για να προκαλέσουν την τεράστια αναστάτωση στο Ισραήλ.

Θα γεμίσει λέει το Ισραήλ το δίκτυο σηράγγων τους με θαλασσινό νερό,. Αν αναλογιστεί κανείς τις επιπτώσεις αυτού, από άποψη στρατιωτικής επιχείρησης, δεδομένου ότι το δυναμικό της Χαμάς, οι μαχητές τους είναι σώοι και δεν εγκλωβίστηκαν σε αυτό έχει τη δυνατότητα -αν θέλει- να το ξαναφτιάξει.

Αυτό που είναι προβληματικό και απογοητευτικό –θα ‘λεγε κανείς-, είναι το γεγονός ότι το διεθνές σύστημα προστασίας, που είχε εγκαθιδρυθεί μετά το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει καταρρεύσει. Ο ΟΗΕ, οι Διεθνείς Οργανισμοί, τα κραταιά κράτη της Δύσης έχουν χάσει κάθε διαπραγματευτική ισχύ μέσω διπλωματικών οδών.

Τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό ;

Είναι γεγονός, αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι να παραμείνει ζωντανή η αλληλεγγύη μας προς τους Παλαιστίνιους, παράλληλα με την αλληλεγγύη των λαών παντού στον κόσμο. Μπορεί πια να μην υπάρχει η Κομμουνιστική Διεθνής, αλλά σίγουρα υπάρχουν παντού στον κόσμο άνθρωποι που εμφορούνται από τα ιδανικά της, προσαρμοσμένα στις σημερινές συνθήκες, τα ιδανικά της δικαιοσύνης, της εργασίας έναντι του κεφαλαίου, της αξίας της ανθρώπινης ζωής και της χειραφέτησης των λαών που υποφέρουν από το ζυγό του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.

Και εδώ στη χώρα μας δεν πρέπει -όσο μπορούμε- να επιτρέψουμε το διαρκές έγκλημα που επιτελείται ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό…

Ο βασικός τρόπος για αυτό είναι να προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε στην Ελλάδα δεξαμενές σκέψης και δράσης που να ξεκαθαρίζουν την κατάσταση και μέσα στη χώρα και έξω από αυτή. Εμείς δεν είμαστε στο ζυγό του Αμερικανονατοϊκού συμπλέγματος;

Και τι κάνουμε γι’ αυτό; Η απάντηση είναι καθοριστική! Και για τους Παλαιστίνιους…

Πηγή: kommon.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου