Τέμπη: Μεθοδεύσεις και καταγγελίες για συγκάλυψη


Μεγάλα ερωτήματα προκαλεί η παρουσία εκρηκτικών υλών στο δυστύχημα

Του Ιάσονα Κωστόπουλου

Εδώ και μήνες οι συγγενείς των θυμάτων του συστημικού εγκλήματος των Τεμπών έχουν αναγκαστεί να κάνουν σχεδόν μόνοι τους την έρευνα για τα αίτια του τραγικού δυστυχήματος των Τεμπών. Οι ίδιοι έχουν προσλάβει ανεξάρτητο ειδικό πραγματογνώμονα ο οποίος εδώ και μήνες έχει αναφέρει ότι υπάρχουν ενδείξεις για την παρουσία εκρηκτικών υλών στο δυστύχημα, ζητώντας τη διενέργεια έρευνας από χημικό μηχανικό. Οι υποψίες επιβεβαιώθηκαν και από την ανάλυση δειγμάτων από το Χημείο του κράτους, από όπου ανακαλύφθηκε η παρουσία προπανίου, βουτανίου, ξυλολίου και τολουολίου αντί του ελαίου σιλικόνης που αρχικά θεωρήθηκε φυσιολογικό να εντοπιστεί. Οι παραπάνω ουσίες σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα Κ. Λακαφώση είναι ανεξήγητο να υπάρχουν στο χώρο, στα αντικείμενα και τα ρούχα των θυμάτων, δεδομένου ότι δεν υπάρχουν ούτε ελεύθερα στη φύση ούτε θα μπορούσαν να χρειάζονται για τη λειτουργία των τρένων τα οποία ήταν ηλεκτροκίνητα. Δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες ουσίες είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και απαγορεύεται η μεταφορά τους μέσω των σιδηροδρόμων, αυξάνονται τα ερωτήματα για το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας-φάντασμα, όπως από την πρώτη κιόλας στιγμή είχαμε τονίσει από τις σελίδες του Δρόμου. Τα παραπάνω στοιχεία δεν μπορούν πλέον να αγνοηθούν και έτσι ο εφέτης ανακριτής που χειρίζεται την υπόθεση ζήτησε την άμεση εμπλοκή χημικού μηχανικού έπειτα από τη δημοσίευση των ευρημάτων.

Αν κανείς σκέφτεται «κάλιο αργά παρά ποτέ» δεδομένης της σχεδόν εννιάμηνης καθυστέρησης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ενώ οι έρευνες καθυστερούν, το «κουκούλωμα» σπεύδει. Ο τόπος του δυστυχήματος εντός ολίγων ημερών σκάφτηκε σε βάθος ενός μέτρου, μπαζώθηκε και ασφαλτοστρώθηκε ενώ τα βαγόνια μεταφέρθηκαν σε κλειστή αποθήκη. Το χώμα από το σημείο είναι άγνωστο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα, με αποτέλεσμα οι έρευνες να δυσκολεύονται σημαντικά. Ας σημειώσουμε ότι το μπάζωμα εξπρές κόστισε τριπλάσια χρήματα από όσα θα κόστιζε η λειτουργία των απαραίτητων τεχνολογικών μέσων που θα απέτρεπαν το δυστύχημα.

Επιπλέον, πορίσματα εκδόθηκαν χωρίς καν να γίνει επιτόπια έρευνα στον χώρο, που έτσι κι αλλιώς είχε αλλοιωθεί ενώ τα αίτια της έκρηξης θεωρήθηκαν ασήμαντα και ανάξια διερεύνησης. Ο πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κ. Αγοραστός, που κατηγορείται για την αλλοίωση του σημείου του ατυχήματος αρνείται να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή, η οποία δεν καλεί κανέναν από όσους θα μπορούσαν να έχουν κάτι να πουν για την υπόθεση, ούτε καν εκείνους που είχαν καταγγείλει τις ελλείψεις. Όσο για τις συμβάσεις που ποτέ δεν υλοποιήθηκαν, τα μέτρα που δεν πάρθηκαν, τα σχέδια ασφαλείας που δεν υπήρχαν, αυτά ήδη λέγεται πως ήταν δικαιολογημένες καθυστερήσεις που νομίμως δόθηκαν. Τα ίδια λέγονται και για τις καταγγελίες περί ρουσφετολογικών προσλήψεων στους σιδηροδρόμους – όλα νομότυπα, όλα φυσιολογικά.


Βιάζεται να βγάλει πόρισμα η επιτροπή ενώ παράλληλα δεν καλούνται να καταθέσουν βασικοί μάρτυρες

Η κατάθεση του Κ. Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή για το δυστύχημα των Τεμπών αποτελεί μνημείο θράσους και δικαίως εξοργίζει με τις απαντήσεις που έδωσε. Ο τότε αρμόδιος υπουργός για τους σιδηροδρόμους είπε πως δεν υπάρχει κανένας απολύτως τρόπος, κανένα τεχνολογικό μέσο που να μπορεί να προφυλάξει από το ανθρώπινο λάθος και άρα όσα συνέβησαν ήταν εν ολίγοις αδύνατο να αποτραπούν. Ο ίδιος στον εαυτό του και την κυβέρνηση δεν εντόπισε καμία ευθύνη ή και σφάλμα σε σχέση με τη λειτουργία των σιδηροδρόμων, ενώ έφτασε ακόμη και στο όριο να ζητήσει και τα ρέστα λέγοντας πως εκείνος είναι που κυνήγησε την πρόοδο της σύμβασης 717. Η γραμμή της κυβέρνησης σχετικά με το ανθρώπινο λάθος έχει φτάσει το απόγειό της αυτές τις μέρες, όπου διάφοροι μάρτυρες που η κυβέρνηση επικαλείται έχουν στοιχιστεί γύρω από το επιχείρημα ότι εφόσον τρένα κυκλοφορούσαν τον 19ο αιώνα χωρίς τηλεδιοίκηση, είναι αυταπόδεικτο ότι το ανθρώπινο λάθος είναι ο καθοριστικός παράγοντας. Μέχρι και το ιατρικό ιστορικό του νεκρού μηχανοδηγού έχουν επιχειρήσει να επικαλεστούν, χωρίς βέβαια να προσκομιστούν αποδεικτικά, για να αποδείξουν πως η εγκληματικά ελλειμματική λειτουργία των σιδηροδρομικών γραμμών δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο. Κουβέντα βέβαια δεν λέγεται σχετικά με το πλήθος του προσωπικού που είχαν οι σταθμοί και τα τρένα πριν να κριθεί ως υποχρεωτική και αναγκαία η χρήση των συγκεκριμένων τεχνολογιών, ούτε και για τη μείωση που έγινε με αφορμή την θεωρητική εγκατάστασή τους.

Αντίστοιχα προβληματική είναι η λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής σε μια σειρά από ζητήματα σε σχέση με τις καταθέσεις όσων έχουν καλεστεί ή αποκλειστεί. Ο CEO της Hellenic Train, Μ. Καποτόρτο, αρνείται να υπογράψει την κατάθεση του, προφασιζόμενος αντιρρήσεις στη μετάφραση. Η άρνησή του δεν είναι τυχαία δεδομένου ότι η υπογραφή του είναι απαραίτητη για να μεταφερθεί η κατάθεσή του στην εισαγγελία όπου θα διερευνηθεί για ψευδορκία. Αντίστοιχα και ο Κ. Αγοραστός, πρώην περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αρνήθηκε να καταθέσει στην επιτροπή προφασιζόμενος την ποινική δίωξη που εκκρεμεί εις βάρος του για το μπάζωμα του τόπου του δυστυχήματος. Επιπλέον, από την εξεταστική επιτροπή έχουν αποκλειστεί κρίσιμοι μάρτυρες όπως ο Κ. Γενιδούνιας, ο πρώην πρόεδρος των μηχανοδηγών του ΟΣΕ που είχε στείλει στο υπουργείο σειρά εξώδικων-καταγγελιών για τη λειτουργία των σιδηροδρόμων που προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο ενός τέτοιου δυστυχήματος. Μάλιστα ο βουλευτής της Ν.Δ, Δ. Μαρκόπουλος, αναφερόμενος στην εξαίρεση του Κ. Γενιδούνια υπονόησε ότι είναι αναξιόπιστος καθότι είναι υφιστάμενος του Μ. Καποτόρτο και άρα τον πληρώνει – όπως δηλαδή και κάθε υπάλληλος των σιδηροδρόμων. Παράλληλα, προβληματική είναι συνολικά η κλήση των μαρτύρων, με την εξαίρεση του Φ. Τσαλίδη που ήταν ο προκάτοχος του Μ. Καποτόρτο έως το 2021 ενώ αντίθετα έχουν καλεστεί μάρτυρες που ήταν εν ενεργεία εργαζόμενοι πριν τριάντα χρόνια! Παρόλα αυτά και παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις των πραγματογνωμόνων δείχνουν την παρουσία απαγορευμένων εκρηκτικών υλών και παρότι η δικαστική υπόθεση δεν έχει προχωρήσει ακόμη, η εξεταστική επιτροπή βιάζεται να βγάλει πόρισμα. Με αποτέλεσμα αντί η δικαστική έρευνα να υποδείξει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων, η Βουλή βιάζεται να προλάβει να απαντήσει το αντίθετο.


Μ. Καρυστιανού: «57 φορές ισόβια»

Κοντεύει να γίνει κανόνας δυστυχώς στη χώρα μας, ότι όποια υπόθεση παρανομίας εμπλέκει με οποιοδήποτε τρόπο το πολιτικό σύστημα καταλήγει στα αζήτητα με συνοπτικές διαδικασίες. Λίστες φοροδιαφυγής, εγκληματικές ελλείψεις, πλημμύρες, φωτιές, οικονομικά σκάνδαλα, δολοφονίες, παρακολουθήσεις, όλα συμβαίνουν το ένα μετά το άλλο, όμως με έναν μαγικό τρόπο κανείς δεν γνώριζε, στην καλύτερη περίπτωση κάποιος μεμονωμένος υπάλληλος λειτουργεί ως αποδιοπομπαίος τράγος για ευθύνες που βαραίνουν όλο το πολιτικό σύστημα και βγάζουν μάτι. Ωστόσο, σε κάποιες από αυτές τις περιπτώσεις μια χούφτα ανθρώπων, οι γονείς των θυμάτων, στέκονται με αξιοπρέπεια και επιμονή απέναντι στην απόπειρα να ξεχαστεί κι αυτό όπως όλα τα άλλα. Η Μ. Φύσσα, οι γονείς της Ελ. Τοπαλούδη, ο Γ. Μάγγος και άλλοι που πιθανά ξεχνάμε, αρνήθηκαν και αρνούνται ακόμη και σήμερα να κάνουν τη χάρη στο πολιτικό σύστημα να ξεμπερδέψει στα γρήγορα. Έτσι και στην υπόθεση των Τεμπών οι γονείς των θυμάτων με πρόεδρο τη Μ. Καρυστιανού, μητέρα μίας εκ των θυμάτων, αρνούνται να αφήσουν την υπόθεση να πάει στα αζήτητα και κινούν γη και ουρανό για να βρουν δικαίωση.

Η ομιλία της Μ. Καρυστιανού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο σχετικά με την υπόθεση των Τεμπών ήταν συγκλονιστική. Η ίδια ανέδειξε εύστοχα, όλες τις ελλείψεις και την εγκληματική ολιγωρία του κράτους επί σειρά ετών και την απόπειρα συγκάλυψης μέσα από την αλλοίωση στοιχείων και την δημιουργία κολλημάτων στις έρευνες. Ακόμη περισσότερο κατήγγειλε την ποιότητα του πολιτικού συστήματος, τη βαθιά του σήψη και την καθολική ενοχή του για όσα συμβαίνουν. Έκανε λόγο για τη σύμφυση της δικαιοσύνης με την εκάστοτε κυβέρνηση, των ειδικών επιτροπών που δηλώνουν αναρμόδιες αντίστοιχα με τους υπουργούς, των περιφερειών που μπαζώνουν τα στοιχεία, του οικονομικού σκανδάλου σχετικά με τα έργα που δεν υπάρχουν και μπήκε στο αρχείο. Σε συνέντευξή της, πριν λίγες μέρες, η Μ. Καρυστιανού μίλησε για «57 φορές ισόβια σε όλους τους υπεύθυνους», ζητώντας την τιμωρία των υπευθύνων που κρύβονται πίσω από το ακαταδίωκτο και την ασυλία που έχουν το πολιτικό σύστημα και οι ελίτ. Μάλιστα, η ίδια μέσα από την συλλογή υπογραφών ζητάει με ψήφισμα την έναρξη διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων, ενώ σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τις υπογραφές για να προσφύγει ευκολότερα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τα λόγια και η δράση της Μ. Καρυστιανού και όλων των γονιών που ζητούν δικαιοσύνη και όχι κοροϊδία αποτελούν αφύπνιση για όλους. Ειδικότερα όμως, για τους νεόυς/ες που τα Τέμπη σφράγισαν τη συνείδηση τους σχετικά με το πόσο μόνοι είναι ως πολίτες, πόσο απροστάτευτοι, αλλά και πως όλη η χώρα είναι επιβάτης σε ένα τρένο που απλά «πάει και όπου βγει». Παράλληλα, όμως, η στάση αυτών των ανθρώπων, χαράζεται και αυτή με τη σειρά της στις συνειδήσεις και αποτελεί σημείο μνήμης και αξιοπρέπειας, η επιμονή τους κρατάει όρθια όχι μόνο της δική τους υπόθεση αλλά και την υπόληψη μας. Οι νέοι άνθρωποι τους αγκαλιάζουν και τους ευχαριστούν στο δρόμο γιατί αρνούνται να προσαρμοστούν, να βυθιστούν στο τεράστιο πένθους τους, να μην μιλήσουν. Η κοινωνία θυμάται και μεταβολίζει την πραγματικότητα με πολλούς τρόπους και έτσι ορισμένοι από αυτούς αποτελούν εχέγγυο ελπίδας, σε δύσκολους καιρούς.

Υπογράψτε το ψήφισμα: Τραγωδία – Τέμπη 2023

Οι Έλληνες πολίτες απαιτούν από τη Βουλή, την έναρξη των διαδικασιών, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την ενεργοποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, καθώς και την κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας, όταν προκύπτει ποινική ευθύνη πολίτικων προσώπων. Η ατιμωρησία, πολιτικών προσώπων δεν συνάδει με την ηθική ούτε με τη Δημοκρατία, αρετές για τις οποίες είμαστε περήφανοι!

Κατά τη διαδικασία θα σας ζητηθεί χρηματικό ποσό, το οποίο είναι προαιρετικό και δεν άφορα τον σύλλογο «Τέμπη 2023», αλλά την πλατφόρμα που φιλοξένει το ψήφισμα. Επιλέγετε την κοινοποίηση αντί της κατάθεσης χρημάτων, με e-mail επιβεβαίωσης, ώστε να είναι έγκυρη η υπογραφή σας.

Μπορείτε να υπογράψετε το ψήφισμα «Τραγωδία – Τέμπη 2023» στην πλατφόρμα www.change.org και στη ηλεκτρονική διεύθυνση https://chng.it/zxt6gXkRGc.

Επίσης μπορείτε να σκανάρετε με το κινητό σας το QR-Code που δημοσιεύουμε εδώ για να μπορέσετε να υπογράψετε το ψήφισμα πιο εύκολα.
Πηγή: edromos.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου