«Από το εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ στην εμπλοκή του κατά της Ρωσίας »;


Της Μαργαρίτας Ι. Γεωργιάδου *

Όλοι θυμόμαστε τις προ λίγων ετών (2019-20) δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου,  πως το ΝΑΤΟ ήταν “εγκεφαλικά νεκρό ” ( sic) .

To Μάρτιο του 2022 , με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ανατολική Ουκρανία,  αλλά και τις τότε Γαλλικές Προεδρικές εκλογές ο Εμανουέλ Μακρόν είχε ανασκευάσει και διευκρινήσει πως : ” Το ΝΑΤΟ ήταν «εγκεφαλικά νεκρό» όταν η Τουρκία απειλούσε την Ελλάδα το 2020 – σήμερα έγινε  «Ηλεκτροσόκ» ανάκαμψης του ΝΑΤΟ (2022), λόγω της Ουκρανικής κρίσης ” . 

Τι έκανε όμως τον Γάλλο Πρόεδρο να δηλώσει,  μόλις προχτές ( 26.02.2024) ,  πως πλέον πρέπει να εμπλακεί επίσημα το ΝΑΤΟ στο πεδίο της Ουκρανίας κατά της Ρωσίας  ;  δεν αρκεί η τεράστια οικονομική και οπλική επί 2ετία βοήθεια της ΝΑΤΟικής Δύσης στην εμπόλεμη Ουκρανία ο proxy war / δια πληρεξουσίων εμπλοκή  ; 

Παρότι η αρνητική αντίδραση σύσσωμης της Γαλλικής αντιπολίτευσης ήταν αναμενόμενη , ήρθε και η συνολική άρνηση του ΝΑΤΟ και μερικών μελών του,  για τέτοιου είδους επίσημη εμπλοκή,  αλλά ακόμα και του ίδιου του Ζελένσκι λέγοντας πως, αυτό θα μπορούσε να συμβεί μόνον και εφόσον η Ουκρανία γινόταν πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ, ειδάλλως κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τρίτο παγκόσμιο πόλεμο . 

Κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η Ρωσική πλευρά με την άμεση απάντησή της .

   Και το ερώτημα παραμένει  : 

Η  δήλωση Μακρόν  υποκύπτει  προσωπική  κόντρα  με τους Ρώσους που στηρίζεται στην ιστορική διαφορά Ναπολεόντειας Γαλλίας με την Τσαρική Ρωσία  ;  δηλ. σε απωθημένα  ; 

Ήταν δήλωση  , προκλητικής βολιδοσκόπησης της άλλης πλευράς  ( Ρωσίας) και τεστ  ενότητας της Δυτικής Συμμαχίας; 

Μήνυμα προς τη Γερμανία,  πως πλέον στην ΕΕ, ηγείται η Γαλλία  και όχι ο ομοίως ιστορικός εχθρός της η Γερμανία;

Προεκλογική  έκφραση δυναμικής και αποφασιστικότητας , εν όψει των Ευρωεκλογών του Ιουνίου ;

Λειτούργησε  ο Γάλλος Πρόεδρος  ως  ” λαγός ” των ΗΠΑ , με αφορμή  τα δικά τους εσωτερικά  , που δείχνουν επικράτηση Τράμπ στους Ρεπουμπλικάνους και πιθανή επανεκλογή του το Νοέμβριο του ’24 , που ίσως φέρει ανατροπή του διεθνούς περιβάλλοντος  ;  δηλ. λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία με νίκη της Ρωσίας,   επικρατήσει ολικά ο Νετανιάχου κατά των εσωτερικών αντιπάλων του και κυρίως κατά των Παλαιστινίων; ηρεμήσει η ένταση με τη Β. Κορέα και την Κίνα με αφορμή την Ταϊβάν; 

Αναπάντητα ερωτήματα,  αν και πιθανολογούμενες οι απαντήσεις τους. 

Εμείς ως Πολίτες του κόσμου,  της ΕΕ και της ταλαιπωρημένης ιστορικά,  διαχρονικά Ελλάδας,  της πάντα ευκολόπιστης και πάντοτε ρηγμένης, το μόνο που έχουμε να ελπίζουμε είναι η διεθνής ειρήνη και η ανάκαμψη της χώρας μας στο διεθνές περιβάλλον και την αποκατάσταση του Κράτους δικαίου και ισονομίας, που έχουν βιαίως διαταραχτεί  ήδη από το 2010 .

Αιώνια η μνήμη των αδικοχαμένων των Τεμπών,  των πυρκαγιών, των πλημμυρών και των σεισμών,  ακόμα και των οικονομικά κατεστραμμένων συνανθρώπων μας .

* Οικονομολόγος Διεθνών Θεμάτων, ΜΑ πανεπ. Λευκωσίας. 

Πηγή: militaire.gr

Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου