Επίσκεψη Νετανιάχου, νέα αμερικανική πρόταση και απειλές κατά της διεθνούς δικαιοσύνης


Οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών διέταξαν το Ισραήλ να σταματήσει την επίθεσή του στη Ράφα, στη νότια Γάζα και να αποσυρθεί από τον θύλακα, μετά από προσφυγή που άσκησε η Νότια Αφρική κατηγορώντας το Ισραήλ για γενοκτονία, επικαλούμενοι «τεράστιο κίνδυνο» για τον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Του Μαρουάν Εμίλ Τουμπάσι (Marwan E. Toubassi) *

Η απόφαση της Παρασκευής αποτελεί την τρίτη φορά φέτος, που το 15μελές σώμα δικαστών εξέδωσε προκαταρκτικές εντολές επιδιώκοντας να περιορίσει τον αριθμό των νεκρών και να ανακουφίσει τον ανθρωπιστικό πόνο στη Γάζα. Ενώ οι εντολές είναι νομικά δεσμευτικές, το δικαστήριο δεν έχει αστυνομία για να τις επιβάλλει.

Η πιθανή επίσκεψη του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την απόφαση του ICJ και η οποία ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Μάικ Τζόνσον, έχει πάμπολλες επιπτώσεις σε πολλά επίπεδα, συμπεριλαμβανομένων της εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, της ισραηλινής εσωτερικής κατάστασης και των σχέσεων των ΗΠΑ με συμμάχους από αραβικές χώρες.

Λίγες ώρες αφότου ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, ανακοίνωσε το αίτημα για την έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας του Γιοάβ Γκαλαντ με κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, Αμερικανοί βουλευτές έσπευσαν να βρουν τρόπους να επιτεθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως είχαν κάνει και παλαιότερα απέναντι στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, στην υπόθεση κατά του κατοχικού κράτους.

Ο ίδιος ο Μάικ Τζόνσον, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ανακοίνωσε την προσπάθειά του να περάσει νομοθεσία για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, στην κατάθεσή του ενώπιον της Υποεπιτροπής της Γερουσίας, εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με όλα τα μέλη του Κογκρέσου σε δικομματική βάση για την επιβολή κυρώσεων στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (όπως και στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης), απειλές που στοχεύουν σε προσπάθειες απονομιμοποίησης του και υπονόμευσης των αρχών του. Αυτές οι προσπάθειες παραβιάζουν ξεκάθαρα και ανήθικα τις αρχές της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας στο όνομα των οποίων οι Αμερικανοί μιλούν, αφενός, και επιβάλλουν την στερεότυπη κατηγορία του αντισημητισμού σε αυτούς τους θεσμούς.

Αυτή η αναμενόμενη επίσκεψη του Νετανιάχου, η οποία έρχεται μετά την προηγούμενη επίσκεψή του στο Κογκρέσο το 2015 (η οποία πυροδότησε διαμάχη εκείνη την εποχή), και σε μια ευαίσθητη στιγμή κατά την οποία ο ισραηλινός πόλεμος γενοκτονίας και εθνοκάθαρσης βρίσκεται σε φάση μεγάλης και επικίνδυνης κλιμάκωσης κατά του παλαιστινιακού λαού μας , ειδικά με την εφαρμογή εγκλημάτων πολέμου στη Γάζα και τα στρατόπεδα της Δυτικής Όχθης και τις απειλές της κατοχής να υπονομεύσει κάθε μορφή ζωής, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τις διαστάσεις και τις επιπτώσεις αυτής της πιθανής επίσκεψης, η οποία είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί σύντομα.

Αν και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης δεν έχουν ακόμη καθοριστεί, η κυβέρνηση Μπάιντεν εργάζεται σήμερα για να δημιουργήσει κλίμα, αναπτύσσοντας την αμερικανική πρόταση με μια «ομάδα επαφής» συμμάχων και πρακτόρων της στη Μέση Ανατολή με στόχο να συμφωνήσουν μια ενιαία πολιτική για τη διαχείριση της Λωρίδας της Γάζας μετά τη λεγόμενη «επόμενη μέρα», σύμφωνα με όσα είπε αξιωματούχος στη Μέση Ανατολή. Κάτι που μπορεί να σημαίνει επανάληψη της τραγωδίας του Ιράκ μετά την κατοχή του, διορίζοντας έναν Αμερικανό κυβερνήτη στη Γάζα, τον «Primer II», μετά την άσκηση κάθε μορφής πολιτικής πίεσης και τη λήψη μέτρων επί τόπου κατά της αντίστασής μας.

Αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια να παρακαμφθεί η ιστορία, το νόημα και η αντιπροσωπευτική ουσία της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), το μονοπάτι της διεθνούς νομιμότητας και τα δικαιώματα του λαού μας στην αυτοδιάθεση και την εγκαθίδρυση ενός ανεξάρτητου, δημοκρατικού, κυρίαρχου κράτους στη βάση της ενότητας της γης και του λαού.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά την επίσκεψη, σε εσωτερικό αμερικανικό επίπεδο, αναμένεται ότι η επίσκεψη του Νετανιάχου θα ενισχύσει τις ήδη υπάρχουσες κομματικές διαιρέσεις. Οι Ρεπουμπλικάνοι, που τείνουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ άνευ όρων, θα δουν την επίσκεψη ως επιβεβαίωση των πολιτικών τους και θα τη χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τη θέση τους ενάντια στην κυβέρνηση Μπάιντεν, η οποία αντιμετωπίζει κριτική από το ίδιο το Δημοκρατικό Κόμμα, το οποίο είναι εκτεθειμένο σε οριζόντια διαίρεση σχετικά με τη σχέση με το Ισραήλ, ανάμεσα στους υποστηρικτές του και την προοδευτική πτέρυγα του κόμματος που καλεί να πάρει πιο κριτική θέση απέναντι στο Ισραήλ και στον καθορισμό των σχέσεων μαζί του. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένες εντάσεις και διαμαρτυρίες στον δρόμους, ειδικά από φιλοπαλαιστινιακές ομάδες που βλέπουν την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ να περιπλέκει τις προσπάθειες που απαιτούνται για να σταματήσει αμέσως η επιθετικότητα του κράτους κατοχής. Καθώς και σε αύξηση του μεγέθους των λαϊκών διαδηλώσεων στους δρόμους και των διαμαρτυριών του φοιτητικού κινήματος, που ισχυροποιείται στα πανεπιστήμια.

Η ομιλία του Νετανιάχου θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει τις επερχόμενες προεκλογικές εκστρατείες για τα δύο κόμματα, καθώς πολιτικοί και από τα δύο κόμματα ενδέχεται να τη χρησιμοποιήσουν για να ενισχύσουν τις θέσεις τους μεταξύ των ψηφοφόρων. Οι Ρεπουμπλικάνοι μπορεί να χρησιμοποιήσουν το γεγονός για να ενισχύσουν την εικόνα τους ως υπερασπιστές ενός στενού στρατηγικού συμμάχου, ενώ οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί μπορεί να το χρησιμοποιήσουν για να τονίσουν την ανάγκη για μια πιο ισορροπημένη και πιο κριτική αμερικανική εξωτερική πολιτική έναντι του Ισραήλ, κάνοντας πιο αρεστό τον Μπάιντεν έναντι του Τραμπ.

Όσον αφορά τη σκηνή του ισραηλινού πολιτικού συστήματος, αυτή η επίσκεψη μπορεί να ενισχύσει την πολιτική θέση του Νετανιάχου, ενίσχυση που χρειάζεται τώρα ενόψει της εσωτερικής αντιπολίτευσης εναντίον του και της επιδεινούμενης κομματικής κρίσης. Η επιτυχία στην απόκτηση ισχυρής αμερικανικής υποστήριξης θα χρησιμοποιηθεί για να επιβεβαιώσει τη νομιμότητα της ηγεσίας του και να ενισχύσει τη θέση του ως ηγέτη που διατηρεί ισχυρές σχέσεις με τον πιο σημαντικό σύμμαχο του Ισραήλ.

Από την άλλη πλευρά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των πολιτικών διαιρέσεων εντός του ισραηλινού κράτους κατοχής. Η αντιπολίτευση θα μπορούσε να δει αυτή την επίσκεψη ως μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από αμφιλεγόμενα εσωτερικά ζητήματα, όπως οι συνεχιζόμενες έρευνες εναντίον του Νετανιάχου, οι προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις, οι υπάρχουσες διαφωνίες μεταξύ πολιτικών και στρατιωτικών και η συνεχής ανταλλαγή κατηγοριών μεταξύ τους.

Σε περιφερειακό επίπεδο, η επίσκεψη του Νετανιάχου είναι πιθανό να βαθύνει τις υποψίες και τις εντάσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των Άραβων συμμάχων τους. Ειδικά εκείνες οι αραβικές χώρες που έχουν ομαλοποιήσει πρόσφατα τις σχέσεις με το ισραηλινό κράτος κατοχής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, ενδέχεται να βρεθούν υπό εσωτερική πίεση από ομάδες που αντιτίθενται στην εξομάλυνση. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένταση με ορισμένες αραβικές χώρες που αντιτίθενται στην ισραηλινή επιθετικότητα στη Γάζα. Αλλά σίγουρα αυτή η επίσκεψη θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την κατάσταση και να προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των αραβικών λαών που υποστηρίζουν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού μας λαού.

Ταυτόχρονα, η επίσκεψη μπορεί να θεωρηθεί ως ένα βήμα για την ενίσχυση της αμερικανο-ισραηλινής στρατηγικής συμμαχίας ενάντια σε κοινές απειλές στην περιοχή, πρώτα και κύρια την υπαρξιακή απειλή πέρα από τις ιρανικές απειλές για τις οποίες δεν σταματούν να μιλούν και να ενσωματώνουν την ιδεολογική ευθυγράμμιση γύρω από το σιωνιστικό όραμα και την εφαρμογή του σχεδίου του Μεγάλου Ισραήλ. Κάτι που μπορεί να ωθήσει ορισμένες αραβικές χώρες να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ή να επαναξιολογήσουν τις σχέσεις τους με τις Ηνωμένες Πολιτείες με βάση τα στρατηγικά τους συμφέροντα και τις διεθνείς ευθυγραμμίσεις.

Τέλος, πιστεύω ότι αυτή η επίσκεψη στοχεύει να επηρεάσει τις διεθνείς προσπάθειες να λογοδοτήσει το Ισραήλ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, γενοκτονία, πείνα και εκτοπισμό στην Παλαιστίνη, οδηγώντας στην ατιμωρησία του.

Η κοινή θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ στην απόρριψη της διεθνούς δικαστικής νομιμότητας, όπως συμβαίνει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης, μπορεί να ενισχύσει τη δυσκολία επίτευξης διεθνούς λογοδοσίας και να αυξήσει την πολυπλοκότητα της ανθρωπιστικής και πολιτικής κατάστασης στην περιοχή.

Εν ολίγοις, η πιθανή επίσκεψη του Νετανιάχου στο αμερικανικό Κογκρέσο αντανακλά τον πολιτικό προσδιορισμό και προσέγγιση της μεγάλης ρατσιστικής αποικιακής σκέψης μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ. Και τα δύο οράματα πηγάζουν ουσιαστικά από τις διασταυρώσεις της πολιτικής σκέψης που βασίστηκε στην εθνοκάθαρση, τον εκτοπισμό και τις ρατσιστικές πρακτικές εγκατάστασης ομάδων στη θέση των λαών. Άλλη μια ομοιότητα στα δύο μέρη, την Αμερική και την Παλαιστίνη, παρά τη γεωγραφική τους απόσταση.

* Πρώην πρέσβης του Κράτους της Παλαιστίνης στην Ελλάδα και συνιδρυτής του Προοδευτικού Φόρουμ για την Ελληνο-Παλαιστινιακή Αλληλεγγύη


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου