Το real estate στους Άγιους Σαράντα και η «βεντέτα» Μητσοτάκη – Ράμα


Του Δημήτρη Μηλάκα

Οι Άγιοι Σαράντα είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη παραθαλάσσια περιοχή στην Αλβανία και ο Φρέντι Μπελέρης είναι  ο δήμαρχός της, που φυλακίστηκε λίγες μέρες πριν την εκλογική του νίκη.  Πρόκειται (αυτή η φυλάκιση) για την κορύφωση μιας «κόντρας» αλβανικών συστημάτων εξουσίας με έπαθλο τον έλεγχο της τουριστικής «ανάπτυξης» της περιοχής και τα δισεκατομμύρια που αυτός συνεπάγεται.

Το «κέντρο» δηλαδή η αλβανική κυβέρνηση, δηλαδή ο Εντι Ράμα έχει προφανώς το πάνω χέρι σ αυτήν την μάχη  έναντι των περιφερειακών και στην προκειμένη περίπτωση  μειονοτικών  οργανωμένων συμφερόντων και συστημάτων εξουσίας .

Γι αυτό , ο Αλβανός Πρωθυπουργός (και η «ανεξάρτητη» όπως παντού αλβανική δικαιοσύνη) έχωσαν  στη στενή τον  Μπελέρη.

Είναι περιττό να σημειωθεί η σημασία του ελέγχου της Δημοτικής Αρχής (των Αγίων Σαράντα) για την προώθηση των αναπτυξιακών σχεδίων  την παραθαλάσσια περιοχή και την διανομή της τεράστιας πίτας που αυτό συνεπάγεται.

Η σύλληψη και φυλάκιση του Μπελέρη λίγο πριν τις εκλογές (που κέρδισε όταν στη φυλακή) κινητοποίησε την ελληνική κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε απεσταλμένους στα Τίρανα, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξάντλησε ε κάθε διπλωματικό μέσο, και ασκήθηκε κάθε δυνατή πίεση για την αποφυλάκισή του μειονοτικού δημάρχου. Όλα (ακόμη και η απειλή του παγώματος της ενταξιακής πορείας στην ΕΕ) προσέκρουσαν στην «ανεξάρτητη» αλβανική δικαιοσύνη…

Ο Φρέντι Μπελέρης δεν εγκαταλείφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση:

–        Είτε γιατί είναι απλώς μειονοτικός και ως εκ τούτου δικαιούται της προσοχής  του ελληνικού κράτους

–         είτε γιατί το ακροδεξιό του παρελθόν αποτελεί κίνητρο της ΝΔ για να «μαντρώσει» δυσαρεστημένους δεξιούς πελάτες της

–        είτε γιατί κάποιοι  εγχώριοι οικονομικοί παράγοντες διεκδικούν κομμάτια από τα αναπτυξιακά πρότζεκτ των Αγιων Σαράντα

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να εντάξει τον Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατία στις επικείμενες ευρωεκλογές έχει τον  προφανή στόχο να κορυφώσει (ειδικά στην περίπτωση που εκλεγεί) την πίεση της ΕΕ προς τα Τίρανα.

Κάπως έτσι εξηγείται και η απόφαση  του Εντι Ράμα να «ενοχλήσει» την ελληνική κυβέρνηση οργανώνοντας συγκέντρωση (στην οποία θα μιλήσει)  για τον πολυπληθή  αλβανικό μεταναστευτικό πληθυσμό  στην Ελλάδα , έστω κι αν βρίσκεται έναν χρόνο πριν τις εκλογές στη χώρα του.

Οι μεγάλες ιδέες

Η σύλληψη του Μπελέρη ταλαιπωρεί τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και καλλιεργεί το έδαφος για τη συντήρηση προβλημάτων που  βρίσκονται εν υπνώσει.

Αν και στην Ελλάδα τα οράματα για την ενσωμάτωση της Βόρειας Ηπείρου στον εθνικό κορμό δεν  αγγίζουν πια παρά ελάχιστη μερίδα του πληθυσμού δεν συμβαίνει το ίδιο με τα μεγαλοιδεατικά αλαβανικά οράματα  και τη Μεγάλη Αλβανία που θα συμπεριλαμβάνει εκτός των άλλων και την Τσαμουριά (Θεσπρωτία).

Τα  εν λόγω ζητήματα βέβαια , προς το παρόν είναι «τακτοποιημένα» και υπό την «ενοποιητική» φροντίδα του ΝΑΤΟ  μέλη του οποίοι είναι οι δύο χώρες. Κάτι το οποίο,  όπως γνωρίζουμε από την ιστορία των ελληνοτουρκικών δεν αποτελεί και κάποια σπουδαία εγγύηση ασφάλειαςΔρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου