Ευρωεκλογές – Το θέατρο που μπορεί να γίνει ευκαιρία καταγραφής αντίδρασης της κοινωνίας


Του Αναστάσιου Κώνστα *

Όπως όλοι γνωρίζουμε, οι αρμοδιότητες του ευρωκοινοβουλίου είναι ελάχιστες. Δεν είναι υπερβολή ότι το ευρωκοινοβούλιο αποτελεί το θεσμικό άλλοθι για την επιβολή της πολιτικής της ΕΕ, αφού αυτή ουσιαστικά διοικείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τους αντιπροσώπους των κυβερνήσεων των κρατών μελών, δηλαδή από ένα συγκεντρωτικό, αντιδημοκρατικό μόρφωμα, το οποίο ευθέως αγνοεί τις ανάγκες των λαών της Ευρώπης. 

Άλλωστε, ακόμα και μέσα στο ευρωκοινοβούλιο έχουν διαμορφωθεί συγκεκριμένες πολιτικές ομάδες (συντηρητικών, σοσιαλδημοκρατών, αριστερών, φιλελευθέρων, πρασίνων κλπ), οι οποίες δεν αφήνουν δυνατότητες άσκησης πολιτικής υπέρ των λαών της Ευρώπης. Είναι εξάλλου γνωστό ότι τα κατά το παρελθόν ψηφίσματα του ευρωκοινοβουλίου υπέρ της πατρίδας μας ή υπέρ ανάσχεσης αυταρχικών πολιτικών της ΕΕ αγνοήθηκαν επιδεικτικά από την Κομισιόν και το εν γένει ευρωιερατείο. Με αυτό το δεδομένο λοιπόν, το οποίο σημειωτέον αποσιωπάται ακόμα και από κόμματα που εμφανίζονται ως αντισυστημικά, εύλογα τίθεται το ερώτημα τί νόημα έχει η συμμετοχή στις ευρωεκλογές.

Όμως, παρά το γεγονός ότι το περιθώριο ουσιαστικής παρέμβασης στην πολιτική της ΕΕ μέσω των ευρωεκλογών είναι σχεδόν εκμηδενισμένο, ουδείς μπορεί να αρνηθεί ότι παραμένει η δυνατότητα εκλογής αντισυστημικών ευρωβουλευτών που θα ταράξουν τα λιμνάζοντα ύδατα, αλλά και ότι το εγχώριο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών μπορεί να επηρεάσει – κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο (το οποίο είναι εξόχως σημαντικό) – το εγχώριο πολιτικό σκηνικό.

Το κυβερνών κόμμα της ΝΔ, το οποίο εξελέγη με αυτοδυναμία χάρη στο αντισυνταγματικό μπόνους των 40 εδρών, επαίρεται ότι δήθεν έχει γνήσια λαϊκή εντολή διακυβέρνησης. Το ενδεχόμενο να τσαλακωθεί αυτό το μιντιακό παραμύθι με πτώση του ποσοστού του, προφανώς έχει πολιτική σημασία. Μπορεί δε να επιτευχθεί μόνο μέσω της υποστήριξης αντισυστημικών συνδυασμών στις ευρωεκλογές, αφού η συμμετοχή των αντιδρούντων σε συνδυασμό με την αποχή των υποστηρικτών της πολιτικής του καθεστώτος αυτόματα μειώνει το όποιο ποσοστό ψήφων επιτύχουν τα υποταγμένα εγχώρια κοινοβουλευτικά κόμματα. Επομένως, η συμμετοχή στις ευρωεκλογές είναι μία καλή ευκαιρία έμμεσης αμφισβήτησης της καθεστωτικής πολιτικής.

Ο προβληματισμός που συνακόλουθα δημιουργείται, είναι εάν με την υποστήριξη ενός αντισυστημικού συνδυασμού, ο οποίος δεν θα πετύχει τελικά να εκλέξει ευρωβουλευτή, υπάρχει το ενδεχόμενο να εκλεγεί από σπόντα (λόγω μεγαλύτερου υπολοίπου ψήφων) ένας ευρωβουλευτής υποταγμένος στο αντεθνικό πλαίσιο της “ευρωπαϊκής πορείας της χώρας”. Προφανώς και υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, αφού ουδείς μπορεί να γνωρίζει σε συνδυασμό με την αναμενόμενα υψηλή αποχή ποιο κόμμα θα έχει τα μεγαλύτερα υπόλοιπα ψήφων. Ωστόσο, είναι επίσης αυτονόητο ότι η αποχή θα εμφανίσει αυξημένα ποσοστά των συστημικών κομμάτων, δίνοντας το άλλοθι για την απρόσκοπτη συνέχεια της αντιλαϊκής καθεστωτικής πολιτικής της ΕΕ και των εγχώριων λακέδων της.

Ζυγίζοντας λοιπόν αυτά τα δύο ενδεχόμενα, δηλαδή την πιθανότητα να εκλεγεί ένας επιπλέον συστημικός ευρωβουλευτής σε ένα αποδυναμωμένο ευρωκοινοβούλιο με τη βεβαιότητα ότι η αυξημένη συμμετοχή των αντιδρώντων στην πολιτική εξόντωσης της πατρίδας και του λαού μας, η οποία εκπορεύεται και επιβάλλεται από την ΕΕ, θα μειώσει τα ποσοστά των ευρώδουλων κομμάτων, καθίσταται προφανές ότι – εξετάζοντας τις ευρωεκλογές ως μέσο καταγραφής της αντίδρασης της κοινωνίας – είναι επιβεβλημένο να υπάρξει συμμετοχή στις ευρωεκλογές όλων των αντιδρώντων στην από την ΕΕ επιβαλλόμενη καταστροφή της πατρίδας μας με την υποστήριξη αντισυστημικών συνδυασμών.

Άρα λύση υπάρχει. Δεδομένης επίσης της ύπαρξης αξιόλογων προσώπων σε μη κομματικούς συνδυασμούς, τα οποία όντως θα μπορούσαν να ταρακουνήσουν το σάπιο σύστημα της ΕΕ, η επιλογή συμμετοχής στις ευρωεκλογές με το συγκεκριμένο σκεπτικό αποδεικνύεται όχι μόνο ορθή, αλλά και επιβεβλημένη, εάν τουλάχιστον θέλουμε να προσπαθήσουμε και με αυτόν τον τρόπο να ανοίξουμε δρόμο προς τη σωστή κατεύθυνση.

* Αναστάσιος Κων. Κώνστας, Δικηγόρος Αθηνών παρ’ Αρείω Πάγω
Μέλος της Πρωτοβουλίας για τη συγκρότηση δημοκρατικού
πατριωτικού μετώπου “Δρόμος Ανοιχτός”


Δρόμος ανοιχτός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου