Η εξαθλίωση στην γλώσσα των… αριθμών

Σχολιασμός του ιστολογίου μας

Η μετατροπή της αγοράς εργασίας σε… γαλέρα μεσαιωνικών προδιαγραφών δεν είναι πλέον πρόβλεψη, αλλά ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός που τεκμηριώνεται με αριθμούς! Με πολύ μεγάλη καθυστέρηση (γιατί άραγε;) είδαν, προ ημερών, το φως της δημοσιότητας τα στοιχεία του ΕΦΚΑ που αφορούν στον μήνα Μάιο του 2016. Από μια απλή ανάγνωση της σχετικής έκθεσης προκύπτει ότι ο μέσος μισθός των μερικώς απασχολουμένων αγγίζει το… αστρονομικό ποσό των 393,79 ευρώ (μικτά) και αφορά σε 587.924 εργαζόμενους, κυρίως γυναίκες (329.183) αλλά και άνδρες (258.741). Ταυτοχρόνως, καταγράφεται και η διαπίστωση της μείωσης του μέσου μισθού στις κοινές επιχειρήσεις κατά 2,41% (ειδικά στην πλήρη απασχόληση το μέσο ημερομίσθιο μειώθηκε κατά 1,24% και ο μέσος μισθός κατά 1,03%). Όσον αφορά δε στην αύξηση της μερικής απασχόλησης, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 10,69%, επιβεβαιώνοντας πλήρως την «επιτυχία» των μνημονιακών πολιτικών και τα αποτελέσματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» και των συνταγών του ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) και το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Συνδικάτων (ETUI), με δική τους μελέτη, ανεβάζουν το ποσοστό… σφαγιασμού των λαϊκών εισοδημάτων στην Ελλάδα σε 3,1% κατά μέσο όρο, από το 2009 έως το 2016. Την ίδια χρονική περίοδο οι μειώσεις μισθών ήταν 1% στην Κροατία, 0,9% στην Ουγγαρία, 0,7% στην Πορτογαλία, 0,6% στην Κύπρο, 0,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,3% στην Ιταλία. Και όπως είναι φυσικό, η μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζόμενων ελαχιστοποιεί ακόμα περισσότερο την δυνατότητα επιβίωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και ο φαύλος κύκλος… καλά κρατεί, μέχρι την τελική επικράτηση των πολυεθνικών και των μονοπωλιακών πρακτικών!

Υπ’ αυτές τις συνθήκες ποιος μπορεί πλέον να συζητά (και να έχει την απαίτηση να τον λάβουμε σοβαρά υπόψη μας) για βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος; Και η… γάτα μας γνωρίζει ότι η διεύρυνση των ελαστικών μορφών απασχόλησης οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην υστέρηση εσόδων. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ειδικοί σε ασφαλιστικά θέματα εκτιμούν πως μέχρι το 2055 ο ΕΦΚΑ κινδυνεύει να χάσει τουλάχιστον 50 δις, εξαιτίας της ελαστικής και της υποαμοιβόμενης εργασίας.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης που θα επιφέρει νέα ανθρωποκτόνα μέτρα, βυθίζοντας ακόμα περισσότερο τα ελληνικά νοικοκυριά στην… κινούμενη άμμο της ανέχειας και της εξαθλίωσης! Συχνά πυκνά, ακούγεται -από… βραδύνοες στοχαστές του «φρεντοτσίνο»- η διαπίστωση ότι «πιάσαμε πλέον πάτο κι από δω και πέρα αρχίζει η ανοδική πορεία». Προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί (άραγε μπορούν;) ότι ο «πάτος» στον οποίο αναφέρονται είναι της βάρκας και όχι της… θάλασσας. Εκείνος απέχει πολύ ακόμα… Τεράστια ευθύνη γι' αυτήν την κατάντια φέρουν επίσης, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, οργανώσεων κ.λ.π., που βρίσκονται σε μακρόχρονη αδράνεια, παρά τις συχνές, μεγαλόστομες δηλώσεις τους.

Μπροστά σ’ αυτή την θλιβερή προοπτική δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνον η ενότητα! Με την αλληλεγγύη, την αγωνιστικότητα και την αταλάντευτη στάση των πολιτών, να σπάσουν οι τεχνητές διαχωριστικές γραμμές και τα ψευτοδιλήμματα που βάζει το καθεστώς ως εμπόδιο της παλλαϊκής ενότητας. Να δημιουργηθούν δηλαδή οι πολιτικές προϋποθέσεις και συμμαχίες, ώστε να ανακάμψουν οι αγωνιστικές λαϊκές κινητοποιήσεις και να ανασυνταχθούν οι οργανωμένες κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις σε ένα ευρύ δημοκρατικό πατριωτικό μέτωπο, από τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία του λαού. Με μοναδικό στόχο την ανατροπή του υφιστάμενου κατοχικού καθεστώτος!

Αγρεύων εξ Αγριάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου